Artikel top billede

Jacob Friis Saxberg, Sam Wilcoxon og Charlie Fogarty har i de seneste tre måneder boet, arbejdet og været sammenbragt familie i en lille Østerbro-lejlighed i København. Foto: Nicolai Devantier.

It-iværksætter på 2. sal: "Vi bor tre udviklere, to delebørn og en hundehvalp i en lille lejlighed"

Tre udviklere har i de seneste tre måneder delt liv med hinanden i en lille lejlighed i København. Her har de boet, spist og udviklet den kode, der skal danne fundamentet for den virksomhed, som de brænder for. Vi tog på besøg for at høre om den danske udgave af et vaskeægte start up-eventyr.

Reportage: Jeg ringer på dørtelefonen tyve minutter tidligere end den aftalte tid klokken 13.

Der bliver ikke åbnet ved det første ring, men jeg forsøger endnu en gang. Døren buzzer lystigt, og jeg smutter ind i opgangen.

Da jeg lander på anden sal, er tre herrer i fuld gang med at gemme støvsugeren af vejen, og en knapper de sidste knapper i skjorten. De har gjort klar til, at jeg skulle komme på besøg i den lille Østerbro-lejlighed nær Trianglen i København.

Lejligheden - jeg vil gætte på den er på omkring 70 kvadratmeter - er hjemmebane for to amerikanske og en dansk udvikler. I månedsvis har de få kvadratmeter været base for deres nye start up-projekt kaldet Lorem.

"Her bor vi alle tre sammen med mine delebørn, når de er på besøg," fortæller Jacob Friis Saxberg.

"De har også fået en hundehvalp, der er 14 uger, som kommer sammen med dem. Det er lidt voldsomt, for den bider i alle ting," fortsætter han med et smil på læben.

Deler værelse med ungerne

Det klassiske Silicon Valley-eventyr begynder traditionen tro i en garage, men dette forsøg på at ramme den helt rigtige kode er altså fra lejligheden i København.

Vi sætter os alle fire ved det kombinerede spise- og arbejdsbord i stuen, hvor der er direkte udsigt til et børneværelse med en høj seng, legetøj og gymnastikringe i loftet.

Her bor Charlie Fogarty, når børnene ikke er på besøg.

"Når ungerne er her, så rykker han ind i stuen til Sam Wilcoxon, der sover på sofaen i stuen," fortæller Jacob Friis Saxberg, og han peger på den boxmadras, der både agerer seng og sofa.

Her har de tre udviklet et rammeværk, der kan anvendes til at styre webprojekter.

Det er ikke et klassisk content management system (CMS), men en cloud-baseret tjeneste, der via machine learning kan gennemlæse koden på alle websider og herefter gøre det muligt at redigere i alle sidens komponenter.

En slags universelt CMS, hvor du ikke vælger et fast program som WordPress eller Joomla men i stedet bygger siden og lægger deres produkt, som de kalder Lorem, ned over kode, der så kan redigeres, som var det et traditionelt CMS.

Hvordan er I tre landet her? I kommer jo fra hver sin del af verden.

"Min tidligere kæreste fik job i USA, og jeg fulgte med sammen med børnene," fortæller Jacob Friis Saxberg.

"Jeg fik et udvikler-job i en virksomhed, der udvikler intelligente kalendersystemer, og det var her, jeg mødte Sam (Wilcoxon, red.). Vi blev venner, spiste frokost sammen hver dag og snakkede om alt mellem himmel og jord."

Og en dag fortalte Jacob Friis Saxberg om Lorem-koden, som han sad og arbejdede på efter fyraften.

"Vi var helt på linje med hinanden og Sam (Wilcoxon, red.) sprang straks om bord på projektet. Nu var vi pludselig to til at udvikle. Vi manglede bare en front end-designer, men heldigvis kendte han Charlie (Fogarty, red.) der også var helt frisk. Nu var vi så et helt hold."

Børnene skal være danskere

De tre arbejdede på projektet i nattetimerne, men en dag stod Jacob Friis Saxberg overfor et valg:

Skulle børnene blive i den amerikanske skole og ende som amerikanere eller skulle han rejse hjem til Danmark?

"Jeg er glad for USA, men altså mere glad for Danmark. Derfor tog jeg beslutningen om at tage tilbage med børnene."

De tre herrer forsøgte gennem et par måneder at arbejde sammen via nettet, men en dag besluttede de to amerikanere sig for at følge efter til Dannevang.

"Jeg havde inviteret Charlie (Fogarty, red.) ud til en burger," fortæller Sam Wilcoxon.

"Jeg havde egentlig besluttet mig for at tage af sted og spurgte, om han ikke ville med. Det ville han heldigvis godt."

Aldrig været i København før

Herefter sagde de begge deres arbejde op, pakkede en kuffert og sprang på flyet fra New York til København.

Havde i besøgt København før?

"Nej aldrig. Men det er en helt vildt dejlig by. Lidt mere rolig end New York."

Men I er jo nærmest blevet en sammenbragt familie med børn og det hele. Er det til at holde ud?

"Ha ha. Det er helt ok. Det giver en undskyldning for at købe en ekstra is," siger han og peger over på isbutikken på den modsatte side af gaden.

"Vi ser det som en god proces at være tæt på hinanden i udviklingen. Vi kender hinanden, kode, produktet og vores visioner er helt afstemte. Det er en fed måde at udvikle på."

"Vi løber også en tur en gang i mellem"

Hvor meget arbejder I egentlig?

"Det er svært at sige. Vi arbejder rigtig mange timer, men forsøger også at tage en tur i byen og løbe en tur en gang i mellem. Men det er mange timer," siger Sam Wilcoxon.

Hvad lever I af?

"Indtil nu har vi selv finansieret projektet, men nu er planen, at vi vil søge kapital. Vi har faktisk været på besøg hos en investor tidligere i dag," lyder det fra Jacob Friis Saxberg.

Der var dog ikke bid denne gang, for investor-firmaet støtter kun danske projekter, og de tre herrer har valgt en erhvervsbase i USA.

Men Lorem-projektet er nu på vej i en beta-udgave og klar til at blive testet igennem for at se om der er interesse for produktet. Målgruppen er i første omgang udviklere, der vil have kontrol over webstederne.

Men det er ikke kun udviklingen, der lakker mod enden. Det gør de to amerikaneres ophold i Danmark også.

De er på vej tilbage til New York.

Hvad så?

"Jeg bliver nok en mere flittig gæst i USA," siger Jacob Friis Saxberg.

"Men vi er klar til at køre videre med virksomheden, som vi ejer en tredjedel af hver. I første omgang må vi arbejde fra distancen, men det er også fint nok. Nu kender vi hinanden så godt, at afstanden ikke længere betyder så meget."