Artikel top billede

Sverige forbyder al fotografering fra droner - også danske regler er blevet strammet

Dom fra Sverige gør det umuligt at sende droner med kamera i luften i Danmarks naboland. Dansk drone-chef kalder afgørelsen for typisk forbuds-Sverige, selvom de danske regler også lige er blevet strammet.

I Sverige er det ikke længere tilladt at sende droner eller andre radiostyrede flyvemaskiner i luften for at fotografere de svenske landskaber, som ligger hugget ud i granit mange meter under det flyvende farttøj.

For i fredags afgjorde Sverige Högsta förvaltningsdomstolen, at der kommer totalforbud mod fotografering fra droner af det lange land øst for Danmark.

Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

Mere præcis har domstolen afgjort, at en drone parret med et kamera udgør et overvågningskamera, og et sådant overvågningskamera kræver en særlig licens.

Denne licens udstedes kun, hvis man forebygger, efterforsker eller afslører forbrydelser og forebygge ulykker, hvilket ingen udover de svenske myndigheder kan prale af.

Frygter branchedød

Afgørelsen ved domstolen har affødt et svensk ramaskrig hos foreningen Unmanned Aerial System Sweden - UAS Sweden, som er droneførernes brancheforening.

For her frygtes det, at totalforbuddet kan lukke en hel branche ned med ét smæk.

"Det er ellers en industri, der beskæftiger mange mennesker og har en omsætning på mange millioner hvert år, så det vil kunne mærkes i statskassen," siger formand for UAS Sweden, Gustav Gerdes, til Aftonbladet.

"Vi var ikke i vores vildeste fantasi troet, at dette kunne være resultatet," fortsætter han om afgørelsen fra Sverige Högsta förvaltningsdomstolen.

"Typisk forbuds-Sverige"

Indtil videre er der ikke noget lignende forbud på vej i Danmark trods flere nylige opstramninger i den danske dronelovgivning.

Opstramningerne kan du læse mere om her: Nye regler for droneflyvning: Nu skal du have et dronetegn eller et dronebevis

At det danske luftrum fortsat er relativt frit til at opsende droner med kameraer glæder trods alt chef Anders Jensen fra Jysk Dronefoto, der lever af at sende droner i luften og filme med blandt andet termiske kameraer om natten.

"Totalforbuddet mod dronefotografering er jo typisk forbuds-Sverige, og det håber vi da ikke kommer til Danmark," lyder det fra Anders Jensen.

Han fortæller til Computerworld, at han selv har en drone med kamera og dertilhørende zoom-linse med zoomfaktor på 24x.

"Jeg tror ikke, at jeg har forbrudt mig mod lovgivningen med det kamera, for man kan se en del med det. Men det kan man altså også med en kraftig telelinse til et helt almindeligt kamera, som du holder i hånden i en høj bygning," forklarer Anders Jensen til Computerworld.

Selv små droner kan filme

Anders Jensen siger også, at fra sit perspektiv som professionel dronefotograf ønsker han en vis justits med lovgivningen og så alligevel frihed nok, så dronefotograferingsbranchen ikke lider under det.

"Selv små droner kan jo fotografere, og det er altså ret svært at se på lang afstand, om en drone har et kamera eller ej," siger han.

Han fortæller, at i Danmark skal du som dronefotograf blandt andet have et dronebevis samt overholde orienteringspligten omkring anmeldelser til politiet 24 timer inden, at kamera dronen sendes mod himlen.

Ny lovgivning vedtaget af Folketinget

Trafik- og Byggestyrelsen har for nyligt justeret en reglerne for droneflyvning, som blandt andet inkluderer, at det kun er professionelle droneselskaber, der må flyve i bymæssig bebyggelse.

Det sker somlge af en ny lovgivning vedtaget af Folketinget, som er ved at blive udmøntet. 

Luftfartsinspektør Klavs Andersen fortæller til Computerworld, at reglerne med hensyn til at optage video fra en drone er givet ved straffeloven, persondataloven og overvågningsloven - altså der ikke er ikke tale om drone-specifikke regler, men om almindelige regler for optagelser på privat grund.

Herudover er der lavet specifikke regler for droners overflyvning af privat område for at sikre privatlivets fred. 

"Hvis du flyver i byen kan folk jo ikke se, om der er kamera på dronen. Så hvis du flyver ind over hegn og hæk til et hus skal du have tilladelse til at flyve fra husets ejermand," lyder det fra Klavs Andersen.

Den nye lovgivning vedtaget i juni 2016 er faldet på plads for bymæssige omrpder i efter 2016, og uden for byerne vil det ske i 2017.

Du kan læse mere om de nye danske drone-regler på styrelsens hjemmeside.

Læs også:
GoPro lancerer nyt vandtæt 4K-actionkamera og sammenklappelig drone

Airbus vil være klar med selv-flyvende bil-fartøj om et år

Drone-levering af pakker kan være på vej i England: Pakker leveres 30 minutter efter bestilling




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere