Artikel top billede

Airbus vil være klar med selv-flyvende bil-fartøj om et år

Flyproducenten Airbus arbejder på et slags selvflyvende bil-fly. Første prototype skal være klar allerede om et år.

Den europæiske fly-producent Airbus er i fuld gang med at udvikle et selv-flyvende luft-fartøj, som skal kunne anvendes af almindelige mennesker.

Det lyder som noget fra en science fiction-film, men Airbus kan ikke desto mindre se store muligheder i udviklingen, der skal føre til klarmeldingen af den første prototype inden for et års tid.

"I løbet af så lidt som 10 år, kan vi have produkter i markedet, som kan revolutionere by-mæssig transport for millioner af mennesker," lyder det fra Rodin Lyasoff, der står i spidsen for projektet, som kører under udviklingsselskabet Airbus A3.

Airbus har flere projekter kørende, der sigter mod samme mål. Et af projekter - 'Vahana' - sigter mod at udvikle en platform til et flyvende fartøj til både passager- og fragt-transport.

Hertil kommer en slags drone-lignende flyvende bus, som Airbus arbejder på under navnet CityAirbus.

I første omgang skal CityAirbus føres af en pilot, men det er hensigten, at drone-bussen skal kunne flyve automatisk via den selvflyvende Vahana-platform, som skal kunne implementeres nemt.

Hertil kommer Airbus' Skyways-projekt, som sigter mod sammen med  Singapore at udvikle et system til ubemandet pakke-transport via droner i Singapore, der i modsætning til at andre lande har været flink til at give tilladelse til drone-flyvning over land og by.

Airbus har ligeledes udskrevet en konkurrence om udvikling af fremtidens cargo-drone.

Ifølge Airbus skal årsagen til, at selskabet for alvor intensiverer arbejdet findes i den demografiske udvikling.

Der har i mange år pågået en massiv tilflytning til verdens storbyer fra de mere tynd-befolkede egne, og ifølge Airbus vil denne tilvækst af verdens store byer føre til stort pres på vejene i byerne indenfor relativt få år.

Læs også: Dansk kommune sender denne selvkørende bil på gaden om få måneder - og ja, den vil nok køre galt

Allerede i dag plages mange storbyer af meget store trafikmængder.

"Mange af de nødvendige teknologier [til at bygge et flyvende bil-fartøj, red] har vi allerede. Vi har batterier, motorer og avanceret fly-elektronik," siger Rodin Lyasoff.

Sensor-teknologier

Udviklings-arbejdet kommer derfor til at fokusere på de teknologier, der fortsat ikke er gode nok til opgaven.

Det drejer sig eksempelvis om sensor-teknologier, der med meget høj træfsikkerhed kan identificere fremmede objekter, som fartøjet skal undvige.

For tiden tillader ingen lande, at selvflyvende fartøjer - droner og andre - flyver over beboet område, da det vurderes, at risikoen for, at de falder ned er for høj.

"Vi er nødt til at forberede os på større anvendelse af ubemandede luftfartøjer i by-områder," lyder det fra Airbus.

Læs også: Uber sender de første selvkørende hyrevogne på gaden om få dage

Ideen om drone-transport i byerne er ikke ny, men Airbus er blandt de første store producenter, der for alvor kaster sig over udviklingsarbejdet.

Mange mindre iværksætter-firmaer har i de senere år kastet sig over lignende udviklingsarbejde, hvilket har resulteret i en stribe af mere eller mindre vellykkede droner og billignende fartøjer.

Du kan se nogle af dem i dette galleri: Fremtidens flyvende biler - her har du 10 bud på din (måske) kommende bil.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere