Artikel top billede

Airbus vil være klar med selv-flyvende bil-fartøj om et år

Flyproducenten Airbus arbejder på et slags selvflyvende bil-fly. Første prototype skal være klar allerede om et år.

Den europæiske fly-producent Airbus er i fuld gang med at udvikle et selv-flyvende luft-fartøj, som skal kunne anvendes af almindelige mennesker.

Det lyder som noget fra en science fiction-film, men Airbus kan ikke desto mindre se store muligheder i udviklingen, der skal føre til klarmeldingen af den første prototype inden for et års tid.

"I løbet af så lidt som 10 år, kan vi have produkter i markedet, som kan revolutionere by-mæssig transport for millioner af mennesker," lyder det fra Rodin Lyasoff, der står i spidsen for projektet, som kører under udviklingsselskabet Airbus A3.

Airbus har flere projekter kørende, der sigter mod samme mål. Et af projekter - 'Vahana' - sigter mod at udvikle en platform til et flyvende fartøj til både passager- og fragt-transport.

Hertil kommer en slags drone-lignende flyvende bus, som Airbus arbejder på under navnet CityAirbus.

I første omgang skal CityAirbus føres af en pilot, men det er hensigten, at drone-bussen skal kunne flyve automatisk via den selvflyvende Vahana-platform, som skal kunne implementeres nemt.

Hertil kommer Airbus' Skyways-projekt, som sigter mod sammen med  Singapore at udvikle et system til ubemandet pakke-transport via droner i Singapore, der i modsætning til at andre lande har været flink til at give tilladelse til drone-flyvning over land og by.

Airbus har ligeledes udskrevet en konkurrence om udvikling af fremtidens cargo-drone.

Ifølge Airbus skal årsagen til, at selskabet for alvor intensiverer arbejdet findes i den demografiske udvikling.

Der har i mange år pågået en massiv tilflytning til verdens storbyer fra de mere tynd-befolkede egne, og ifølge Airbus vil denne tilvækst af verdens store byer føre til stort pres på vejene i byerne indenfor relativt få år.

Læs også: Dansk kommune sender denne selvkørende bil på gaden om få måneder - og ja, den vil nok køre galt

Allerede i dag plages mange storbyer af meget store trafikmængder.

"Mange af de nødvendige teknologier [til at bygge et flyvende bil-fartøj, red] har vi allerede. Vi har batterier, motorer og avanceret fly-elektronik," siger Rodin Lyasoff.

Sensor-teknologier

Udviklings-arbejdet kommer derfor til at fokusere på de teknologier, der fortsat ikke er gode nok til opgaven.

Det drejer sig eksempelvis om sensor-teknologier, der med meget høj træfsikkerhed kan identificere fremmede objekter, som fartøjet skal undvige.

For tiden tillader ingen lande, at selvflyvende fartøjer - droner og andre - flyver over beboet område, da det vurderes, at risikoen for, at de falder ned er for høj.

"Vi er nødt til at forberede os på større anvendelse af ubemandede luftfartøjer i by-områder," lyder det fra Airbus.

Læs også: Uber sender de første selvkørende hyrevogne på gaden om få dage

Ideen om drone-transport i byerne er ikke ny, men Airbus er blandt de første store producenter, der for alvor kaster sig over udviklingsarbejdet.

Mange mindre iværksætter-firmaer har i de senere år kastet sig over lignende udviklingsarbejde, hvilket har resulteret i en stribe af mere eller mindre vellykkede droner og billignende fartøjer.

Du kan se nogle af dem i dette galleri: Fremtidens flyvende biler - her har du 10 bud på din (måske) kommende bil.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere