4G-sendemast fra TDC. Foto: Uffe Weng.

Ny LTE-test rammer magisk hastighed på 1 Gbps - men din smartphone er håbløst forældet

Ny netværks-test opnår voldsomt høj hastighed på 1 Gbps på LTE-nettet. Du skal dog ikke regne med, at din smartphone kan følge med.

Mere vil have mere.

Det gælder ikke mindst data-forbruget og -hastighederne på mobilnetværket, hvor der her i Danmark i første halvår 2016 alene blev blev up- og downloadet 162.000 TB i mobilnettene - en stigning på 81 procent i forhold til første halvår 2015.

Kigger man isoleret på den datatrafik, der er på LTE/4G, er der tale om en stigning på næsten 150 procent. Læs mere om det her.

Nu er der godt nyt til LTE-brugere verden over.

Fra det store Computer Electronics Show i Las Vegas meddeler Nokia og T-Mobile nemlig, at man har opnået en LTE-hastighed på næsten 1 Gbps ved hjælp af Nokias 4.5G Pro technologi.

Læs også: Vil du have den hurtigste LTE-hastighed? Det skal du kigge efter, når du køber en ny smartphone

Til testen blev anvendt teknologier, der allerede i dag anvendes i T-Mobiles netværk, herunder carrier aggregation, 256 QAM (Quadrature Amplitude Modulation) og 4x4 MIMO (Multiple Input and Multiple Output).

"Med Category 16 (Cat 16) enheder, der bliver kommercielt tilgængelige i starten af 2017, giver løsningen mulighed for endnu hurtigere netværk for T-Mobile. I øjeblikket tilbyder netværket hastigheder på op til 400 Mbps," meddeler de to selskaber i en fælles pressemeddelelse.

Det er dog ikke første gang, at man opnår 1 Gbps på LTE.

TDC har også nået 1 Gbps
Allerede i juni sidste år kunne TDC her i Danmark meddele, at selskabet havde opnået en hastighed på 1 Gbps på mobilnettet.

Dengang forklarede TDC, at man med hastigheden på 1 Gbps havde taget et kæmpe skridt mod næste generations mobilnet, 5G.

Læs mere her: Vild dansk netværks-test: TDC opnår hastighed på 1 Gbps på mobilnettet

TDC forklarede i forbindelse med testen også, at hastigheden på 1 Gbps blev opnået ved brug af tre samtidige frekvensbånd kombineret med en ny effektiv udnyttelse af radiosignalerne (256QAM) og anvendelse af flere samtidige antenner (4x4MIMO).

Altså grundlæggende de samme metoder og teknologier som i den nye test hos Nokia og T-Mobile.

Din smartphone understøtter ikke hastigheden
Selvom 1 Gbps altså ser ud til at kunne blve en realitet på de kommercielle LTE-netværk inden for en overskuelig fremtid, er der stadig et ganske væsentligt 'aber dabei', man som forbruger skal være opmærksom på.

Din smartphone understøtter slet ikke de høje hastigheder.

Har du eksempelvis en iPhone 6, understøtter din smartphone kun en LTE-hastighed på op til 150 Mbps.

iPhone 7, der understøtter tredobbelt carrier aggregation, kan klare en maksimal hastighed på 450 Mbps - altså under det halve af den 1 Gbps, som der nu bringes på banen hos operatører og netværksselskaber.

De 450 Mbps er også det niveau, man kan komme op på med en Samsung Galaxy S7 og den nyeste HTC One.

Læs også:.

Vil du have den hurtigste LTE-hastighed? Det skal du kigge efter, når du køber en ny smartphone

LTE-netværkene buldrer afsted - men de fleste smartphones kan slet ikke udnytte turbo-hastighederne

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Voldsomt data-boom presser mobilnetværket: WiFi og ulicenseret LTE kan blive redningen
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Advarsel til Gmail-brugerne: Lumsk phishing-mail på spil netop nu - sådan spotter du den
Gmail-brugerne skal være på vagt: It-kriminelle forsøger sig i øjeblikket med en udspekuleret phishing-mail. Se her, hvordan du spotter fupnummeret.
CIO
Årets CIO om 2017: Nu skruer vi op for kunstig intelligens for at finde mønstre i driftdata og optimere komponenter
Klumme: Hos Energinet går forretning og it nu sammen om at skabe systemer baseret på kunstig intelligens. Målet er et mere effektivt dansk el-system ved at udnytte og forstå de gigantiske datamængder fra elforsyningen.
Comon
Undgå passwordet: Smart tilbehør til at låse og åbne din computer med Windows Hello
Windows Hello kan mere end blot låse din computer op med dit ansigt. Der findes en lang række muligheder af tilbehør, som kan være med til at sikre din computer mod indtrængere. Se fem af dem her.
Channelworld
Ny EG-direktør har en plan: Sådan skal EG vokse sig større og endnu mere profitabel
Interview: Mikkel Bardram er ny administrerende direktør i EG. Selvom EG nu har 2.000 ansatte og en omsætning på 1,8 milliarder kroner, er der potentiale for endnu mere, mener den nye direktør.
White paper
Invester i nye it-systemer og øg din konkurrencefordel
Sådan øger du antallet af kunder uden at øge bemandingen, få mindre stress i hverdagen og et langt bedre forhold til kunderne end tidligere.