Artikel top billede

Foto: KMD (Foto: Dan Jensen)

KMD undgår endnu en millionbod til kommunerne: Leverer systemer til tiden

Efter en en økonomisk ørefigen på 100 millioner kroner og en noget nær ultimativ deadline, lykkedes det for KMD. Selskabet har i dag afleveret de stormombruste støttesystemer til Kombit og undgår dermed yderligere økonomiske klaps fra kommunerne.

Kommunernes drabelige slagsmål med KMD om de nye støttesystemer ser ud til at være nået til vejs ende.

I forbindelse med et forlig tidligere på året, blev KMD klynget op. Kommunerne, der ejer Kombit, gav KMD et hård deadline foruden en bod på 100 milloner kroner. Og hvis systemerne ikke blev leveret til tiden, ville der vanke flere kommunale krav om godtgørelse i form af nedsatte priser. 

Men det lader ikke til at blive nødvendigt. Med ryggen mod muren har KMD nu afleveret systemerne til Kombit som aftalt.

Det bekræfter Kombits kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard. 

”Vi er glade for, at KMD efter planen har leveret hovedleverancen af Støttesystemerne," skriver han i en mail til Computerworld.

Læs mere om sagen her: Tre måneder efter KMD lagde 100 millioner kroner på bordet er kommunernes kritik helt forstummet: "KMD har eksekveret fuldstændig"

Hos KMD bekræfter man ligeledes, at systemerne er blevet afleveret som aftalt. Faktisk skete det en lille smule før tid, idet systemerne allerede blev leveret i torsdag, selvom den hårde bagkant er i dag. 

"Vi kan bekræfte, at vi har afleveret den aftalte leverance på Støttesystemerne til Kombit. Det har været en omfattende og til tider særdeles kompleks opgave. Vi har lagt os i selen for at nå den deadline, vi lagde sammen med Kombit tidligere på året, og vi er naturligvis glade for, at det er lykkedes at levere denne kritiske infrastruktur til kommunerne," lyder det i en kommentar fra direktør i KMD Ole N.J. Jensen.

Læs mere om erstatningskravene mod KMD her: Efter nyt krav: KMD har nu erstatningskrav på mere end 1,6 milliarder kroner hængende over hovedet

Galoperende uvenner

Selvom KMD og Kombit i dag lader til at være kommet på god fod, efter leverancerne er gennemført som aftalt, har det ikke altid været sådan. 

I starten af året tordnede Kombit mod KMD, og formand for KL Martin Damm (V) kaldte situationen omkring de forsinkede systemer for "grotesk" - han truede også med at udelukke KMD fra fremtidige udbud. 

Læs mere om KMDs problemer her: Erstatningskrav for 1,6 milliarder kroner er ikke KMD-direktør Eva Bernekes største problem for tiden: "KMD har begivet sig ind på en rute, der er meget farlig"

Sagen endte på innovationsminister Sophie Løhdes (V) bord, men hun afviste, at Kombit uden videre skulle kunne smide KMD uden for døren i kommende udbud.

Den 13. marts indgik parterne så et forlig bestående af et økonomisk "holdkæftbolsje" til kommunerne på 100 millioner kroner og en stram deadline for levering af støttesystemerne her i oktober - og trusler om endnu en bod, hvis tidsfristen igen blev overskreddet.

Testperiode

Efter KMD nu har leveret de aftalte systemer til kommunerne, går der en proces i gang, hvor de nye systemer skal testes af, skriver Kombits kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard.

"Vi vil i den kommende tid teste systemerne grundigt, og ser frem til at modtage KMD’s sidste delleverancer af Støttesystemerne, som skal sikre, at overblikssystemet SAPA kan benytte Støttesystemerne i 2018," skriver han.

Læs mere om KMD her: ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpe-ordre midt i alvorlig krise

KMD i ballade

Selv om forsoningen med Kombit er gode nyheder i Lautrupparken i Ballerup, hvor KMD holder til, er der fortsat masser af slagsmål at tage fat på. 
 
Både ATP, FTF-A, Skat, Region Syddanmark og Coop har i hårde vendinger kritiseret KMD og beskyldt virksomheden for at være en væsentlig årsag til deres it-problemer.

Læs mere om utilfredsheden med KMD her: Coop i hård kritik af KMD: Er skyld i alle it-problemerne - og vil ikke erkende fejl

De skuffede kunder klager deres nød efter det de kalder dårlige leverancer og manglende efterlevelse af indgåede aftaler.

I år er KMD således ramt af, at flere store aftaler er blevet ophævet. Det gælder aftaler med Region Syddanmark og a-kassen FTF-A, mens blandt andet Skat har stævnet KMD med et krav på 700 millioner kroner efter det tvivlsomme EFI-projekt. 

Computerworld har spurgt KMD, om det blot kræver en frist for levering med trusler om økonomiske sanktioner, før KMD leverer til tiden og overholder sine aftaler. Det ønsker virksomheden ikke at svare på. 

Læs mere her: ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpe-ordre midt i alvorlig krise




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere