Artikel top billede

Efter KMD og kommunerne indgik forlig i marts har samarbejdet mellem de to parter ændret sig. Nu leverer KMD til tiden og kommunerne forholdet sig helt i ro.

Tre måneder efter KMD lagde 100 millioner kroner på bordet er kommunernes kritik helt forstummet: "KMD har eksekveret fuldstændig"

Tre måneder efter KMD stak Kombit 100 millioner kroner og et løfte om forbedringer er al kritik forstummet. "KMD har eksekveret fuldstændigt efter den plan, og støttesystemerne bliver ifølge planen færdige i slutningen af året," lyder det fra Kombit.

Tiden læger alle sår. Og det har i forholdet mellem kommunerne og KMD hjulpet betydeligt med et økonomisk plaster på såret til en værdi af 100 millioner kroner. 

I begyndelsen af året fyrede kommunerne retoriske bredsider af mod KMD og truede med at ville udelukke it-giganten fra kommende udbud.

Tre måneder senere er al kritik forstummet. 

Siden forliget blev indgået i marts har samarbejdet fået en helt ny karakter, forklarer Henrik Kirkeskov, der er chefkonsulent i Kombit. 

"Når man indgår et forlig, så trækker man i arbejdstøjet og finder en løsning, og det har vi gjort. KMD har eksekveret fuldstændigt efter den plan, og støttesystemerne bliver ifølge planen færdige i slutningen af året."

Du kan læse mere om forliget her: KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit i stort forlig efter måneders voldsom kritik

Spillede med musklerne

Det ser dermed ud til, at det i den grad virkede, da kommunerne og Kombit i fællesskab satte hårdt mod hårdt mod KMD.

Efter forsinkelser på en række systemer, som KMD skulle levere, kaldte KL-formand Martin Damm (V) situationen for "grotesk" og truede med at udelukke KMD fra fremtidige udbud. 

Læs mere om det her: Kommunerne truer KMD: Overvejer at udelukke KMD fra fremtidige ordrer

Få måneder senere imødekom KMD så kommunerne.

Paarterne indgik i marts et forlig, der blandt andet indbefattede en økonomisk håndsrækning til kommunerne på 100 millioner kroner fra KMD, der årligt omsætter for knap tre milliarder kroner til landets kommuner.

Læs mere om det her: Disse it-virksomheder leverer mest til de danske kommuner: Ny virksomhed maser sig ind i toppen

Trusler og deres effekt

På trods af de hårdslående argumenter fra kommunerne i årets første måned, så afviser man nu hos Kombit, at det er truslerne om at blive udelukket i kommende udbud, der har fået KMD til at makke ret.  

I råbte op og gik virkelig hårdt til KMD. Så indgår I et forlig, hvor I får 100 millioner kroner og KMD får en stram deadline og nu leverer KMD efter planen. FTFs A-kasse har forleden stævnen KMD for 85 millioner kroner. Tror du, at de vil få noget ud af ligesom jer at råbe højt og spille med musklerne. Det virker som om, at det er det, der skal til for at få KMD til at levere?  

"Det kan vi slet ikke udtale os om. Der er ikke to sager, der er ens. Det er forskelligt, hvad der ligger til grund for, at de stævner og hvad der lå til grund for, at der var en uenighed mellem KMD og Kombit," siger Henrik Kirkeskov.  

Så du vil ikke give nogle råd videre til andre virksomheder?
 
"Jeg tror, at man skal passe på med at give andre gode råd. Som jeg sagde før, så er der ikke to situationer, der ligner hinanden. Der vil altid være forskellige elementer, som gør, at der er en konflikt mellem den ene virksomhed og KMD og den anden virksomhed og KMD. Det tror jeg, man skal være meget varsom med at spille klog på." 

Tilbage i udbudsfeltet

De seneste tre måneder er forholdet mellem de to ellers så stridende parter blevet godt igen.

I følge Henrik Kirkeskov fra Kombit, overholder KMD aftalerne og leverer på det aftalte tidspunkter. 

Det betyder også, at de trusler som formand for KL, Martin Damm kom med i januar om at udelukke KMD fra fremtidige udbud er trukket tilbage.

Truslerne om at udelukke KMD var ellers så voldsomme, at de landede på innovationsminister Sophie Løhdes (V) bord.

Hun fastslog imidlertid, at kommunerne ikke uden videre kunne sætte KMD uden for døren.

Det kan du læse mere om her: It-minister: Kommuner kan ikke udelukke KMD fra udbud - "det er ikke så simpelt".

Men nu lyder meldingen pludselig fra Kombit, at KMD på lige vilkår med alle andre kan byde på opgaver.

"KMD kan byde ind på lige fod med alle andre. Så vurderer vi simpelthen fra udbud til udbud, hvem der leverer det bedste tilbud. Det er fuldstændig det samme, om det er KMD eller nogle af de andre leverandører i markedet. Det er ikke sådan, at vi har blacklistet KMD på nogen som helst måde. Overhovedet ikke. De byder ind på fuldstændig samme måde. Det er efter gældende udbudsregler. Der er ikke noget der."
 
Så de trusler, som I før forliget kom med, at KMD måske kunne udelukkes fra senere udbud, er afblæst eller hvordan?
 
"Ja, i hvert fald i de udbud, som vi kører i Kombit," siger Henrik Kirkeskov.

Læs mere om Kommunernes slagsmål med KMD her: Kommuner opsiger del af kæmpe-aftale med KMD: "Set i bagklogskabens klare lys skulle KMD aldrig have haft den her opgave"

Læs også:

Coop dropper mulig stævning af KMD efter 'god og konstruktiv dialog'

KMD om nyt erstatningskrav fra utilfreds kunde: "Vi er kede af, at ophævelsen følges op af en stævning"

Erstatningskrav for 1,6 milliarder kroner er ikke KMD-direktør Eva Bernekes største problem for tiden: "KMD har begivet sig ind på en rute, der er meget farlig"