Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dima Solomin/Unsplash)

Meta indfører betalingsversion: Så meget skal du betale for at undgå reklamer på Facebook og Instagram

Et betalt abonnement skal fremover spare brugere af Instagram og Facebook mod at se på reklamer. Det oplyser moderselskabet Meta.

Brugere af Facebook og Instagram skal fremover have mulighed for at bruge de sociale medier uden at se på reklamer.

Det bliver dog ikke gratis.

Brugerne skal nemlig hoste op med 9,99 euro (75 kroner), hvis de vil bruge de reklamefrie sociale medier som webbrugere, mens det kommer til at koste dem 12,99 euro (97 kroner), hvis de vil undgå reklamerne, når de surfer på deres smartphones.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Meta, der ejer Facebook og Instagram.

Prisen vil omfatte alle forbundne Facebook- og Instagram-konti i en brugers Accounts Center til at starte med.

Prisen vil dog stige fra 1. marts 2024, hvor der vil blive opkrævet et ekstra gebyr på seks euro (44,8 kroner) månedligt for web-brugerne, mens smartphone-brugerne skal betale otte euro (59,7 kroner) ekstra for hver ekstra konto, der er angivet i en brugers accounts center.

EU erklærede reklamemodel ulovlig

Skridtet kommer efter, at Meta tidligere på året fik sin reklamemodel, hvor brugere automatisk giver samtykke til personificerede reklamer ved godkendelse til at bruge tjenesterne, gjort ulovlig af EU.

Derudover får SoMe-giganten en bøde på 390 millioner euro – svarende til 2,9 milliarder kroner for brud på GDPR.

Beslutningen fra den irske databeskyttelsesmyndighed var en våd klud i ansigtet på Meta, der har tjent styrtende på at målrette reklamer til den enkelte bruger af Facebook og Instagram.

Den irske databeskyttelsesmyndighed er den vigtigste regulator for Meta, fordi selskabet har europæisk hovedkvarter i Irland.

Begrundelsen fra tilsynet lød dengang, at den 'kontrakt', Meta har med brugerne, ikke kan benyttes som begrundelse til at sende brugerne målrettede reklamer baseret på deres aktiviteter på de sociale medier.

"Uanset om folk vælger at bruge vores produkter gratis med reklamer eller abonnere for at stoppe med at se reklamer, har vi forpligtet os til at holde folks informationer private og sikre," lyder det fra Meta i pressemeddelelsen.

Men samtidig lyder det mellem linjerne, at det kun er betalende brugere, hvis oplysninger fremover ikke vil blive brugt til annoncer.

"Mens folk abonnerer, vil deres oplysninger ikke blive brugt til annoncer," lyder det i meddelelsen.

Meta indfører den nye ordning fra november måned.