Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Sergei Tokmakov/Pixabay)

Indgreb kan være på vej mod Google: Taber stor monopolsag om Play Store

Spiludvikleren Epic Games vinder stort anlagt monopolsag mod Google i en afgørelse, der kan få konsekvenser for hele app store-økonomien.

Google håndhæver et ulovligt monopol i Google Play Store og udnytter det til at opkræve alt for høje priser.

Sådan lyder afgørelsen efter mere end en måneds retsmøder i en stort anlagte retssag, som spiludvikleren Epic står bag, og som nu kan få konsekvenser for hele app store-økonomien.

Epic Games mener, at Google med sit ejerskab af Play Store aktivt og bevidst har forsøgt at holde konkurrenter ude af markedet og udnyttet sit ejerskab til at opkræve urimeligt høje gebyrer på op til 30 procent af omsætningen af app-udviklerne.

Google meddeler, at selskabet agter at anke dommen. Selskabet har hele vejen igennem fastholdt, at det konkurrererer indædt på ‘pris, kvalitet og sikkerhed’ med Apple App Store.

“Vi vil fortsætte med at forsvare Android-forretningsmodellen og er fortsat ‘committed’ til vores brugere, partnere og det store Android-økosystem,” lyder det fra Google efter dommen.

Epic Games jubler ikke overraskende over sejren.

“Afgørelsen beviser, at Googles fremgangsmåde i App Store er ulovlig, og at selskabet udnytter sit monopol til at opkræve eksorbitante gebyrer, begrænse konkurrencen og reducere innovationen,” lyder det fra Epic Games.

Selskabet betegner dommen som en "sejr for alle app-udviklere og forbrugere i verden."

Epic har ikke krævet erstatning eller lignende fra Google, men sigter efter at tvinge Google til åbne for Android-økosystemet, som Epic vil have gjort mere konkurrencepræget og frit.

Epic har ikke fremlagt nogle konkrete eksempler på hvordan.

Selskabet har undervejs beskyldt Google for blandt andet at administrere et system, der automatisk sletter beskeder med henblik på at skjule selskabets konkurrencehæmmende gerninger.

Epic Games har dog ikke været i stand at fremlægge beviser for denne påstand

Det er endnu ikke besluttet, hvilke konsekvenser afgørelsen vil få for Google.

Den del af sagen vil der først blive taget hul på engang i januar.

I luften er muligheden for, at Google kan blive tvunget til at åbne for andre app stores til Android eller at selskabet kan blive tvunget til at skære i det gebyr, som det opkræver fra app-leverandørerne, som anvender App Store.

Google indgik umiddelbart før Epic-sagen gik i gang forlig med dating-selskabet Match, der havde fremlagt lignende beskyldninger.

Epic Games anlagde i 2020 en lignende sag mod Apple, som dog i det store og hele fik medhold af en domstol i september 2021.

Denne sag forsøger Epic Games for tiden at få for den amerikanske højesteret.