Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

De 10 vigtigste it-begivenheder i 2006

2006 kommer til at gå over i historiebøgerne som året, hvor en ny it-æra startede med brugerne i centrum frem for teknologien. Brugerinvolvering, politisk opmærksomhed og rettidig it-styring satte sit præg på de 10 vigtigste it-begivenheder i 2006.

ComputerViews: Allerede i løbet af årets første uger stod det klart, at 2006 ville cementere den udvikling, som så småt var startet i 2004 og langsomt løbet i gang gennem 2005.

Erhvervslivets interesse for at investere i it voksede igen. I løbet af de tre udgaver af IT-Investerings Indekset som Computerworld og IDC Nordic har gennemført i år har virksomhedernes interesse for at investere i informationsteknologi endda passeret interessen i 1999.

Samtidig købte danskerne it til hjemmet som aldrig før, så it-leverandørerne har haft alle muligheder for at have kronede dage i 2006.

Tillader man sig at sammenligne den nuværende udvikling med slutningen af 1990-erne, så ser det aktuelle it-boom ud til at være langt mere bæredygtigt, fordi det, udover avancerede teknologi-produkter, bygger på en høj grad af brugerinvolvering, politisk opmærksomhed og effektiv it-governance eller it-styring.

Set fra skærmene på en dansk it-redaktion følger her et bud på de 10 vigtigste it-begivenheder i 2006:

10. Folketinget vedtager medielicens på computere og mobiltelefoner

Et samlet Folketing minus Enhedslistens medlemmer bliver efter forårets forhandlinger enige om en medieaftale, der blandt andet indfører en medielicens på 2.150 kroner årligt.

Licensen dækker alle apparater i en husstand, som kan modtage billedprogrammer og –tjenester. Det vil som noget nyt sige pc’er og visse mobiltelefoner - uanset om man ser de licensfinansierede programmer fra Danmarks Radio og de regionale TV2-stationer på disse enheder.

9. TDC skifter ham

Fem internationale kapitalfonde samlet i selskabet Nordic Telephone Company køber i januar 88,2 procent af aktierne i TDC. Selvom fondene i første omgang ikke opnår de 90 procent, der kunne sikre dem retten til tvangsindløsning og afnotering, så er det alligevel startskuddet til det hamskifte.

Det betyder senere, at Henning Dyremose forlader jobbet som administrerende direktør med en gigantisk bonus i lommen. Direktørstolen bliver overtaget af tidligere Swisscom-direktør Jens Alder, der nu går i gang med at genopfinde og omstrukturere TDC.

8. Danske Banks opvisning i it-styring

Henover påske gennemfører Danske Bank en opvisning i it-governance eller it-styring. To opkøbte irske bankers 180 filialer bliver flyttet over på Danske Banks it-platform og dermed integreret i finanskoncernens produktionsapparat.
1,2 milliarder kroner lyder den samlede regning på. Og Danske Bank kan snart få lov at gentage kunststykket, når den nyindkøbt finske bank Sampo Bank skal integreres i produktionen.

7. Topnordics ekspansion

Den danske it-branchens grå eminence, Ib Kunøe, sætter via sit investeringsselskab Consolidated Holding foden på speederen i konsolideringen af forhandler- og systemintegration i Norden.

Den afgørende begivenhed er transaktionen i februar, hvor børsnoterede norske Ementor køber alle aktier i Topnordic mod at give Topnordic-aktionærerne aktier i det nye selskab. Dermed bliver den største enkeltaktionær Consolidated Holdings med Ib Kunøe i spidsen, der i forvejen kontrollerer Topnordic. Og i juni købte selskabet så hardwareforhandleren Atea af svenske WM Data.

6. Folketinget kræver åbne standarder

Alle 113 tilstedeværende medlemmer af Folketinget stemte i juni for beslutningsforslag B 103, der kræver, at statens institutioner fra 2008 skal anvende åbne standarder. Forud var gået måneders diskussion om, hvor omfattende beslutningsforslaget skulle være.

5. Microsoft lancerer Windows Vista

30. november kunne Microsoft endelig officielt lancere den nyeste udgave af styresystemet Windows, som har gjort softwaregiganten til et af verdens mest kendte varemærker og haft enorm indflydelse på den teknologiudvikling, hvor pc’en er centrum. Foreløbig er Windows Vista kun frigivet til forhandlere, OEM-produktion og meget store kunder i erhvervslivet. Den danske version er først klar 30. januar.

4. Intel præsenterer processor med fire kerner

I november optrapper Intel kapløbet om at komme først på markedet med fler-kerne chip, da selskaber officielt lancerer den første fire-kerne chip til ”almindeligt” pc-brug. Intels lancering blev hurtigt fulgt op af forsikringer fra AMD om, at deres kommercielle produkt med fire kerne er lige på trapperne.

Hos både hardware- og softwareleverandører har man nu travlt med at udvikle de produkter, der kan drage fordel af fler-kerne chippene. De meste entusiastiske mener, at fler-kerne teknologien kommer til helt at ændre vores it-anvendelse om få år.

3. IT-giganterne omfavner open source

I starten af november indgår Microsoft og Novell en samarbejdsaftale om Suse Linux. Aftalen gør i princippet Microsoft til forhandler af Novells linux-distribution. De to selskaber laver fælles udviklingsaktiviteter og desuden indgår de en patentoverenskomst, hvorunder de to selskaber ikke vil sagsøge hinanden for brud på patenter i forbindelse med samarbejdet. Dermed omfavner alle it-giganterne nu open source i en eller anden form – omfavnelser kan jo være mere eller mindre varme.

2. Google

Det kan være svært at definere om Google er et firma, et fænomen eller en begivenhed. Men i 2006 fortsatte Google med at sætte dagsorden. Mest markant var købet af den brugerdrevne videotjeneste YouTube i oktober – pris 9,8 milliarder kroner for de 67 medarbejde og 40 millioner daglige brugere.
Google fortsatte også udviklingen af nye tjenester som online tekstbehandling og regneark, og er nærmest blevet et ikon for innovation, når det gælder software som serviceprodukter og udviklingen af internettets anvendelsesmuligheder.

1. Kommunalreformen

Den vigtigste it-begivenhed i 2006 er endnu ikke overstået. Mens disse linier skrives arbejdes der forsat i døgndrift for at sikre, at de 98 nye kommuner og fem regioner er fuldt understøttet af it, når den nye struktur træder i kraft 1. januar.

En undersøgelse som Computerworld og HK Kommunalbladet har foretaget viste i midten af december, at hver femte kommune ikke bliver færdige til tiden. Uanset udfaldet har denne it-opgave stor betydning for brugerne (som er alle Danmarks borgere), for de ansatte it-professionelle og for de virksomheder, der udfører opgaverne. Det er næsten ligeså spændende som i 1999, da år 2000-problematikken stod for døren.

Rigtigt godt nytår – og på gensyn i 2007.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere