Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Biblioteker kæmper for digitale musikudlån

Til januar udløber bibliotekernes tilbud om digitalt udlån af musik, men forhandlingerne om en permanent aftale er i gang. Sandsynligvis bliver det dyrere for bibliotekerne at tilbyde digitale downloads.

Siden september 2004 har det været muligt at låne musik på biblioteket digitalt, men ved årets udgang slutter pilotprojektet.

Hidtil har det fungeret med støtte fra Kulturministeriet, men den forsvinder ved årsskiftet.

Derfor bliver det sandsynligvis dyrere for hvert enkelt bibliotek at tilbyde sine brugere digitale downloads af musik.

Alligevel har bibliotekerne ikke tænkt sig at opgive den succes, som netmusik.dk har udviklet sig til. Netop nu forhandler "bagmanden", Statsbiblioteket i Århus, nemlig med pladeselskaber og interesseorganisationer om at gøre aftalen permanent.

Ifølge projektleder Arne Sørensen er forhandlingerne langt fremme.

"Forhandlingerne går udmærket, men pladeskaberne har ikke helt besluttet endnu, om de vil eller ej. Men jeg tror, det falder på plads," siger han.

Større regning til bibliotekerne

En permanent aftale kan ligge klar allerede sidst på måneden, hvor den vil komme tidsnok til, at folkebibliotekerne kan nå at få den med i budgettet for 2008, der i disse dage bliver fastlagt på landets folkebiblioteker.

Bibliotekerne betaler nemlig Statsbiblioteket alt efter hvor mange stykker musik kommunens borgere downloader, og derfor er det nødvendigt at afsætte penge i budgettet til netmusik.dk

Hidtil har bibliotekerne, udover et månedligt grundgebyr fastsat efter kommunens størrelse, betalt 1.50 kroner pr. downloadet musiknummer, men en ny aftale er det udsigt til, at den pris stiger.

Mister støtte i 2008

Kommer en permanent aftale kommer i hus, kan Statsbiblioteket nemlig ikke længere regne med støtte fra Kulturministeriet, der i projektets levetid har støttet med godt fire millioner kroner, eller cirka halvdelen af de samlede omkostninger.

"Bibliotekerne kommer måske til at betale lidt mere, men nu kender vi mere til forbruget og forventningerne, så jeg tror, at vi vil kunne skalere og sætte priserne lidt mere fleksibelt, end tilfældet er nu," siger Arne Sørensen.

Han tror ikke, at en højere pris vil få afgørende indflydelse på netmusik.dk. Et stadigt større udvalg af musik skal nemlig sikre, at tilbuddet stadig er attraktivt for både biblioteker og lånere.

"Vi har haft et stigende forbrug siden første september sidste år, hvor vi fik lidt mere indhold og et bedre produkt. Hvis vi får Universal og Warner (pladeselskaber, red.) med i aftalen, så har vi næsten alt, der er værd at have på markedet. Så jeg forventer, at det kommer til at gå fint i fremtiden," siger han.

Opgør med DRM

I gennemsnit bliver cirka 3.000 digitale musikfiler langet over den virtuelle udlånsskranke hver dag, og siden projektets start i november 2004 er mere end 1.5 millioner lånt ud til lyttelystne danskere.

Systemet har hele tiden været det samme: Musikfilerne er beskyttet med en digital kopibeskyttelse, der gør, at musikken ikke længere kan afspilles efter en tidsperiode.

Dermed slipper lånerne for at aflevere musikken tilbage, og pladeselskaberne behøver ikke bekymre sig om piratkopiering.

Et brud med det system kan dog være under opsejling, for samtidig med forhandlingerne om at gøre aftalen permanent, gennemfører Statsbiblioteket en undersøgelse blandt brugerne netmusik.dk for at finde ud af, hvordan tjenesten kan blive bedre.

Et af de scenarier, som Statsbiblioteket forestiller sig, inkluderer DRM-frit musikudlån, hvor lånerne i stedet bliver til ejere af musikken.

'DRM-frit musik ikke realistisk'

Spørgsmålet om ikke-beskyttet musik skal dog ikke tages som et udtryk for, at sådan en løsning lige umiddelbart er på trapperne, fortæller Arne Sørensen.

"Det er ikke det mest sandsynlige af de forslag, vi har stillet, og jeg tror i virkeligheden ikke, at det er en reel mulighed. Dels bliver det for dyrt, og dels er det lidt imod principperne for den måde, bibliotekerne driver deres virke på," siger han.

Han forklarer, at det snarere skal ses som en udtryk for den desperation, Statsbiblioteket føler ved ikke at kunne tilbyde sin musik til eksempelvis Apple- og iPod-brugere. Han er dog indstillet på at tage kampen med pladebranchen, hvis brugerne udviser støtte til DRM-frit musik.

"Hvis budskabet fra brugerne er, at det vil de absolut have, så må vi jo prøve at arbejde på, om det kan lade sig gøre at skaffe de betingelser," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere