Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Jane Eis Larsen, konstitueret administrerende direktør i IT-Branchen, mener, at der er behov for mange penge, hvis Danmark skal realisere et nyt it-eventyr.

IT-Branchen: Vi vil have penge fra regeringen

Der er masser af muligheder i et eksporteventyr i den danske it-servicebranche. Det mener brancheforeningen IT-Branchen, men påpeger, at det offentlige skal på banen med store investeringer.

En ny rapport fra Copenhagen Business School (CBS) viser, at der er et urealiseret eksporteventyr for den danske it-servicebranche. Det er flere branchefolk enige i.

Men eksporteventyret kommer ikke af sig selv. Det mener brancheforeningen IT-Branchen.

"Danmark har på godt og ondt en markedsstruktur, hvor der er en masse små og mellemstore virksomheder. For at de kan løfte sig, er der to parametre, der skal være på plads. Venturekapital og eksportstøtte," siger Jane Eis Larsen, konstitueret administrerende direktør for IT-Branchen.

Samtidig mener Jane Eis Larsen, at den danske it-branche skal se mere på cloud-baserede løsninger. Det er der eksportmuligheder i, mener Jane Eis Larsen.

"Det er næppe outsourcing-services, som vi skal leve af i Danmark. Men den måde, som virksomhederne køber software på, er under forandring. Vi tror meget på SaaS og cloud-baserede løsninger," lyder det fra Jane Eis Larsen.

Der skal være offentlig eksportstøtte

Men for at den danske it-servicebranche kan blive et internationalt eksporteventyr, skal vi handle hurtigt. For ude i den store verden er der mange folk, der sidder med lige så gode ideer, fortæller Jane Eis Larsen.

"Der er simpelthen et 'window of oppurtunity' i denne branche. Det kan godt være, at vi har nogle dygtige it-folk i Danmark, der har en løsning på et kompliceret problem. Men der sidder folk ude i resten af verden, der også arbejder med en løsning på samme problem. Derfor er der brug for penge, så vi kan komme først," siger Jane Eis Larsen.

En af de innovationer var blandt andet søgeteknologien FAST, som Microsoft i 2008 købte for seks milliarder kroner. Lignende søgeteknologi sad det danske Surfray med, men selskabet gik konkurs i februar 2009, hvorefter resterne af konkursboet blev købt for et mindre beløb af en gruppe med den nuværende direktør Søren Pallesen.

Tidligere TDC-chef: Danmark har ingen visioner
Men vi skal ikke juble bare fordi, at Danmark kan stå over for et eksporteventyr, for selv om Danmark har været langt fremme i it-udviklingen, er der ingen større danskejet it-virksomhed, der for alvor klarer sig på den internationale bane. Det mener tidligere markedschef hos TDC Mobil, Martin Profit Jakobsen.

"Der mangler en klar stjerne i den danske it-branche. Der er ingen Mærsk McKinney Møller, ingen Kjeld Kirk Kristiansen og ingen Ditlev Engel i it-branchen. For de fleste danske it-firmaer er der tale om én strategi. En profitabel exit," siger Martin Profit Jakobsen, der i dag er partner i BASIT, bygge- og anlægssektorens it- og teleselskab.

Martin Profit Jakobsen mener samtidig, at danske it-ledere mere skal fokusere på at drive forretninger end at starte og sælge dem, når chancen byder sig. Der er simpelthen for meget jagt efter den hurtige exit-profit snarere end en vision om at få et international dansk it-koncern og profit via langsigtet drift.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere