Artikel top billede

Der skal gang i seddelpressen, hvis Danmark får udnyttet sin it-servicesektor godt nok. Ialt kan vi presse maskinen for op mod 22 milliarder kroner.

Dansk it-branche har mulighed for milliard-eventyr

Der er milliarder at hente for Danmark i it-servicesektoren.

Der er meget stort potentiale i den danske it-servicesektor, som har mulighed for at eksportere ordrer og systemer for flere milliarder kroner til udlandet.

Sådan lyder det fra en ekspert-gruppe fra Copenhagen Business School (CBS).

Tom Togsverd, branchedirektør for Dansk Industri ITEK, mener, at der er nogle forhold, som er skyld i den forholdsvise store forskel i, hvad it-servicesektoren kan eksportere for, og hvad den rent faktisk eksporterer for.

"En række af de it-servicevirksomheder, der er i Danmark, er jo ejet af internationale koncerner. Det betyder, at landefordelingen i koncerner er meget klar. Derfor kan en dansk afdeling af IBM ikke bare trænge sig ind i Holland eller Polen," siger Tom Togsverd.

En af rapportens medforfattere, professor Jan Rose Skaksen, enig i dette synspunkt.

"Vi påpeger, at der er en forskel på potentiale og eksekvering. Men vi skal ikke kloge os på, hvorfor der er denne forskel. Det må branchen selv forklare, og det kan der jo være ganske mange gode grunde på," siger han.

Opråb til it-servicebranchen

Tom Togsverd medgiver , at branchen bestemt skal se på de muligheder, der for at eksportere ud af landet.

"Der er en række danske it-firmaer, der har muligheden for at eksportere ud af landet. Her har SimCorp markeret sig med sin finanssoftware, men jeg tror også, at KMD's nye struktur betyder, at man ser på, hvilke muligheder der er for at sælge serviceydelser i udlandet," fortæller Tom Togsverd.

Samtidig pointerer branchedirektøren, at den danske afdeling af Ericsson tidligere fik lov til at eksportere sin serviceydelser til Baltikum-området.

Der er dog først og fremmest tale om et paradigmeskifte, når danske virksomheder ser på udlandet.

"I mange år har B&O jo primært været eksportør af traditionelle hardwareprodukter. Jeg tror i højere grad, at der er en mulighed for at tilbyde services sammen med hardwaren, som for eksempel Nokia gør med deres musiktjeneste," siger Tom Togsverd.

Hos analysehuset IDC er man mere påpasselig med at udråbe Danmarks nye vækstlokomotiv.

"I dag har jeg på fornemmelsen, at det mest er import at services, der foregår fra Indien og Kina til Danmark. Det skal nok være på spidskompetencer inden for miljø og energi-it, at Danmark kan være i spidsen forsat," siger Brian Troelsen, analytiker i IDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere