Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

TDC skubber de kommende år fiberkabler tættere på hjemmene, mens kablet det sidste stykke ind i hjemmet forbliver af kobber. Foto: Jørgen True.

TDC: Fiberselskaberne skal have en over nakken

En storstilet TDC-strategi med udbygning af fibernet specielt i Jylland skal sende elselskabernes fiberprojekt i knæ.

I år skruer TDC op for investeringerne i fibernet. Det sker som led i TDC's nye netstrategi, der i disse dage er ved at blive finpudset i koncernens direktionslokaler. Planen omfatter en udbygning af TDC's net for 25 milliarder kroner de næste 10 år.

Selskabet har længe skubbet fiberkabler tættere og tættere på husstandene, men nu bliver der for alvor skruet op for den proces, fremgår det af den nye strategi.

"Planen er baseret på, at fiberselskaberne skal have en over nakken, hvis man nu skal være lidt grov. Vi bygger de steder, hvor de også er, og det vil sige, at vi kommer i direkte konkurrence med dem de her steder," siger TDC's netdirektør, Jess Julin Ibsen, til Computerworld.

Han fremhæver, at det især er i Jylland, at selskabet vil lægge flere fiberkabler ned. Og det kommer til at ske i områder, hvor elselskaber i forvejen har gravet et fibernet ned.

TDC sidder allerede på en omfattende fiberinfrastruktur i København og Nordsjælland, efter at selskabet sidste år købte DONG's fibernet for 325 millioner kroner. Det kostede angiveligt DONG et godt stykke over en milliard kroner at bygge nettet, som havde omkring 15.000 kunder ved salget.

Det nu tidligere DONG-net er et stykke infrastruktur, som TDC kan bruge i sin såkaldte fiber-feeder-strategi. Den indebærer, at hele skelettet i TDC's faste net er ren fiber, mens det sidste stykke ud til hjemmene fortsat vil være traditionelle telefonkabler baseret på kobber.

"Vi fik med købet af DONG's fibernet et feeder-net, der næsten dækker 40 procent af befolkningen, og det betyder, at vi vandt tre til fire års udbygning af fiber-feeder-nettet. Det gør, at vi reelt set kan omdirigere væsentlige investeringer, som vi kan genere de andre med," forklarer Jess Julin Ibsen.

Når TDC skubber fiber ud til den sidste elektronikboks, inden kobberkablerne løber videre ud til husstandene, vil koncernen kunne hæve hastigheden med VDSL-teknologien til mellem 50 og 70 megabit i sekundet. Det dækker ifølge TDC behovet hos de fleste et godt stykke ud i fremtiden.

Hastighed eller indhold?

De selskaber, som TDC kommer til at "genere", er blandt andre de 15 elselskaber, som sidste år gik sammen i en fælles alliance. Indtil videre bærer alliancen arbejdstitlen Company X, og i løbet af i år vil alliancens medlemmer tilbyde fælles Company X-tjenester i deres netværk.

Elselskaberne har slået hårdt på, at de kan levere "rigtigt bredbånd", hvor hastighederne til både at hente og sende er synkrone, med hastigheder på op til 100 megabit per sekund. Hastighederne er dog knap så relevante som indholdet, mener Jess Julin Ibsen.

"Vi ser nogle steder i Danmark, at folk ikke kan få det indhold, som en familie ønsker. Det har ændret sig fra en diskussion om hastighed for enhver pris, til at indholdet er afgørende, fordi folk kan få den hastighed, de har behov for. Langt hen ad vejen vælger folk leverandør på basis af tv-indholdet," siger Jess Julin Ibsen.

Umiddelbart har han svært ved at se, at elselskabernes nye alliance skal kunne true TDC på indholdssiden.

"Elselskaberne har tidligere, da de var hver for sig, ikke haft det nødvendige indhold, og spørgsmålet er, om de kan få det i et fælles selskab. Selv deres fælles selskab har ikke en volumen, der gør dem interessante for eksempelvis Viasat at forhandle fornuftige priser med," siger Jess Julin Ibsen.

Kobber-teknologien overraskede

Netdirektøren fra TDC mener, at elselskaberne undervurderede kobberets holdbarhed, da de kastede sig ud i deres milliard-investeringer.

"Da de begyndte at bygge, var der en hype omkring fiber versus kobber, men nu ved vi, at kobberet kan bære igennem betydeligt længere, end alle havde forestillet sig. Hvis jeg i år 2020 leverer 250 megabit på kobber, hvorfor skal jeg så grave folks forhave op for at kunne levere lidt mere, som du ikke kan bruge til noget, på en fiber?," spørger Jess Julin Ibsen.

Fiberbranchen herhjemme har dog gentagne gange pointeret, at det er et spørgsmål om tid, før der sker en eksplosion i befolkningens behov for hastighed på bredbånd, og her vil TDC's kobbernet ikke kunne følge med, lyder dommen fra fiberfolket.

Computerworld følger op på artiklen med en kommentar fra fiberbranchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere