Artikel top billede

De tynde skal smadre de tykke

Klima-it: De tykke stationære pc'er skal møves ud af de tynde klienter, hvis man mener energibesparelse og klimahensyn alvorligt.

En tynd klient bruger mellem en fjerdedel og halvt så meget strøm som en stationær pc. Derfor ser fremtiden dyster ud for de stationære, der vil blive udfaset til fordel for de tynde løsninger.

Sådan lyder meldingen fra Center for Energibesparelser, det tidligere Elsparefonden. Her har man kigget på tal og statistikker, der viser, at især de offentlige indkøbere er slemt forfaldne til at købe it-udstyr, der ikke er energieffektivt.

"Det afgørende er at få realiseret det store potentiale for elbesparelser på computere i det offentlige. Både bærbare computere og tynde klienter indfrier besparelserne. Hvis de tynde klienter er bedst til at dække behovet på offentlige arbejdspladser, så er det en glimrende mulighed, især hvis man allerede har en velfungerende terminalserver," siger projektleder i Center for Energibesparelser, Anders Hjort Jensen.

It-leverandørerne ser gerne, at de tynde klienter udrydder de stationære computere.

"Vi ser gerne en større vækst i de tynde klienter. Virtualisering af klienten udvikler sig hastigt, og de tynde klienter er billige, giver større sikkerhed, store driftsbesparelser, og så bruger de mindre strøm," siger Carsten Ritzau, som er Ateas salgsdirektør for det offentlige.

Let at skippe de tykke

Selvom der stadig tøves med at skippe de tykke til fordel for de tynde, er der ikke meget at betænke sig på, for overgangen til tynde klienter behøver ikke være vanskelig, mener Stephen Laursen, som er indkøbsansvarlig i Beskæftigelsesministeriets IT.

"Lige nu er der overvægt af de stationære computere blandt indkøbene. Men den tendens vil ændre sig, fordi der er så mange fordele ved de tynde klienter. De går ikke så let i stykker, de har meget længere levetid, og så bruger de kun en fjerdedel af den energi, som en stationær computer bruger," siger han.

Han peger på, at serverne koster det samme, og at normalt kræver bare en til to ekstra servere at overgå til de tynde klienter.

"Endelig er det langt lettere at administrere og vedligeholde, fordi alle programmer ligger centralt på serverne frem for på hver enkelt pc," siger Stephen Laursen.

10 år med de tynde

Beskæftigelsesministeriets IT er sammen med syv andre ministeriers it-afdelinger en del af Statens IT, som står for driften af i alt 10.000 medarbejderes it.

Og de offentlige kontorer domineres af stationære computere. Således var hele 57 procent af de nyindkøbte computere i det offentlige i 2009 stationære computere. Til sammenligning var kun 37 procent af erhvervslivets nye computere i 2009 stationære, mens tallet var 15 procent for private forbrugere.

En statsinstitution, der har flere års erfaringer med tynde klienter, er Arbejdsskadestyrelsen.

"Det er væsentlig nemmere at vedligeholde tynde klienter end de stationære, fordi du ikke skal rundt til alle de individuelle computere," siger Jens Jacobsen, souschef i Digital udvikling og support.

Arbejdsskadestyrelsen gik over til til tynde klienter allerede i 1999 og kører i dag Citrix til de tynde klienter.

Jens Jacobsen beskriver overgangen som ret smertefri, bortset fra, at medarbejderne lige skulle vænne sig til at adgangen til programmerne var anderledes.

"Men programmerne er jo de samme, som de hele tiden har arbejdet med, så det var ikke noget særligt problem," siger han.

Der er blot nogle få stationære pc'er tilbage blandt Arbejdsskadestyrelsens 400 ansatte, og de bruges til at køre særlige statistik-programmer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere