Der er masser af virtualiserings-arbejde forude

Selvom virtualisering har stået højt på dagsordenen i de fleste virksomheder i længere tid, er der stadig mange serveropgaver, der ikke kører på virtuelle maskiner. Få forklaringen her.

Virtualisering af servere har i flere år været helt i top på danske it-chefers dagsorden.

Gevinsterne ligger lige for - øget fleksibilitet og bedre udnyttelse af hardwaren.

For nylig satte en rapport fra Gartner dog fokus på, at der endnu er ganske meget virtualiserings-arbejde forude.

Nok har 80 procent af de store virksomheder, der indgår i Gartner-undersøgelsen, gang i virtualiserings-projekter, men kun 25 procent af alle serveropgaverne vil varetages af en virtuel maskine ved afslutningen af 2010, konkluderer analysehuset.

Tallene kan ikke overføres direkte til den danske virkelighed, men Carsten Neubert, seniorkonsulent hos Devoteam og virtualiserings-rådgiver, nikker genkendende til, at der er et stykke vej for de fleste virksomheder i forhold til at opnå den maksimale virtualiserings-grad.

"Fra man vedtager, at man vil virtualisere og til man så har virtualiseret, er der en proces. Når man tager beslutningen om at virtualisere, vil man også gerne høste udbyttet af nogle af de muligheder, virtualiseringen giver," forklarer Carsten Neubert.

Hele infrastrukturen skal tænkes ind
Når man går væk fra tanken om en fysisk server med et operativsystem, der afvikler et eller flere programmer, og over til det virtuelle setup, hvor der kan køre flere operativsystemer på samme server, bliver man blandt andet i stand til at udnytte de hardware-mæssige ressourcer bedre.

"Men en anden ting er også at få øget tilgængeligheden på systemerne. Hvor hurtigt kan man komme op igen, hvis der sker noget med en fysisk host?" siger Carsten Neubert.

Sammen med en øget grad af automatisering, er det nogle af de fordele, man kan opnå med virtualisering og nogle af de ting, der tager tid at opnå, forklarer Carsten Neubert.

"Det er ikke udelukkende en spørgsmål om at købe en server og virtualisere nogle af dem, man har. Det er også et spørgsmål om, at dele af den øvrige infrastruktur skal med. Det kan være nogle af forhindringerne," forklarer han og peger på storage og netværk som områder, der typisk skal tænkes ind i virtualiseringen.

"Hovedparten af de servere, du køber i dag, kan virtualiseres og er optimeret til det. Men hvis du skal have det fulde udbytte ud af det, er du også nødt til at kigge på den øvrige infrastruktur. Og så bliver optrækket lidt længere," siger Carsten Neubert.

Kan man virtualisere alt?
Virtualiserings-rådgiveren forklarer, at han ikke kan vurdere, om Gartners virtualiserings-tal generelt matcher situationen i de danske virksomheder, men at han kender mange eksempler på større danske virksomheder, hvor virtualiserings-graden er langt højere end det, der bliver nævnt i rapporten.

Spørgsmålet er, om det giver mening at virtualisere alt i virksomheden, men om der altid vil være brug for et traditionelt server-setup?

"Det giver altid mening at udnytte den hardware, man har, bedst muligt. At virtualisere server-hardwaren giver god mening, og der vil ofte kunne spares penge på licenser til operativsystemet," forklarer Carsten Neubert

Til gengæld kan der være nogle barrierer i forhold til at køre de enkelte programmer på de virtualiserede servere.

"Når det afvikles på en virtualiseret platform, hvordan er licensforholdet så i forhold til programmer, der afvikles? Og kan man få support til programmet, hvis det bliver afviklet på en virtualiseret server," lyder et par af de udfordringer, der kan bremse virtualiseringen ifølge Carsten Neubert.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
IT Relation fortsætter offensiv opkøbsbølge: Overtager it-sikkerheds-selskabet Improsec
Vækst-selskabet IT Relation fortsætter sin massive opkøbsbølge, der har ført til et to-ciftret antal opkøb over de seneste år. Selskabet overtager nu sikkerhedsselskabet Improsec.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.