Artikel top billede

Der er åbnet til himlen, og cloud'en er nørdernes nye legeplads.

Ved du overhovedet om du er i skyen?

Herligt med nyt legetøj, tænker nørderne, mens de sender deres virksomhed i skyen - uden nødvendigvis at fortælle den ansvarlige ledelse noget om det.

"Er I i skyen?"

Det kunne være et både rimeligt og relevant spørgsmål mellem to virksomhedsledere, der træffer hinanden til et Computerworld Breakfast Club-arrangement eller i kaffepausen under en software-konference.

Om svaret så er ja eller nej, er for så vidt ligegyldigt, for det er langt fra sikkert, at vedkommende virksomhedsleder overhovedet er klar over, om hans organisation bruger cloud computing eller ej.

Det kan nemlig sagtens være, at it-drengene for længst har oprettet flere skyer uden at fortælle det til nogen.

"Man ser i mange organisationer, at teknikere og udviklerne selv starter cloud-projekter, så mange virksomheder er allerede i skyen uden at vide det, fordi det er så nemt for en udvikler at starte det. Han skal jo bare bruge et kreditkort, og så har man hul ud til skyen og adgang til en tjeneste."

Det fortæller Carsten Jørgensen, som er sikkerhedsekspert i konsulenthuset Devoteam.

Han er også talsmand for Dansk IT's netværk for virtualisering og cloud computing, der er under opbygning, og bliver et forum, hvor der dels kommer indlæg fra leverandører og udviklere, dels åbnes for diskussion mellem brugere.

Udviklingen af cloud computing kommer således på to niveauer, forklarer han.

Den er styret både oppefra, fra CFO'en og økonomiafdelingen, men altså i høj grad også nedefra, af udviklerne, der sagtens kan se fordelene ved at arbejde med skyen.

"Det er nørdernes nye legeplads, og det giver dem en masse nye muligheder for at lave ting, der var svære at gøre før," siger Carsten Jørgensen.

Mangler klar strategi

Det kan være en udfordring, hvis der ikke ligger en klar strategi bag, når virksomheden går i skyen.

"I nogle tilfælde er det ikke særlig kontrolleret, når udviklerne i it-afdelingen selvstændigt arbejder med skyen. Det følger måske ikke virksomhedens strategi, og drejer det sig for eksempel om et udviklingsprojekt, skal det på et eller andet tidspunkt overdrages til den almindelige drift, og så står man måske med noget, der skal tilpasses - eller i hvert fald noget, man er nødt til at forholde sig til."

Trangen til agility driver skyen

Virksomhedernes store bekymring for skyen er stadig sikkerheden.

"Men som sikkerhedsmand kan jeg sige, at den bekymring nok mest skyldes, at man ikke rigtig ved, hvad cloud er. Min erfaring er, at når man får overblikket og finder ud af, hvad de specifikke løsninger egentlig gør, så er det andre ting, man begynder at fokusere på. Sikkerhed er stadig vigtigt, men i praksis fungerer tingene ikke anderledes inden i end uden for cloud'en," siger Carsten Jørgensen.

"Vi taler jo om it-systemer, der bruger strøm, så det er grundlæggende det samme."

Der ligger helt sikkert en oplysningsopgave for branchen i at fortælle, hvad cloud er for noget, mener han.

"Forbrugerne ser ofte cloud som én ting, men det er det langt fra. To Infrastructure as a Service-løsninger kan være teknisk vidt forskellige afhængig af om den kommer fra Microsoft, IBM eller CSC."

Devoteam-manden konstaterer at det, man troede, cloud computing ville blive solgt på, nemlig muligheden for let at skalere op og ned, slet ikke er det, der rykker. Det er i øjeblikket besparelser, der driver skyen frem. Og så det, der på godt dansk hedder agility.

"Cloud giver en masse nye muligheder. Man kan hurtigt afprøve nye løsninger og man kan hurtigt kombinere dem på måder, som var vanskeligt tidligere," siger Carsten Jørgensen.

Software as a Service, SaaS, er stadig det mest brugte i skyen, nemlig i form af kontorprogrammer og e-mail, lyder hans erfaring.

"Vi ser også flere og flere, der bruger skyen som infrastruktur (PaaS, platform as a service, red.) Det er løsninger, hvor virksomhederne rykker deres egen virtuelle servere ud i skyen eller lægger egne programmer ud på en leverandørs platform."

Men hvad skal der til for at public cloud får sit gennembrud?

"Jeg ville nok starte mit eget firma, hvis jeg lige kunne svare på det," griner Carsten Jørgensen.

"Men fordelen ved en public cloud er ubetinget økonomien. Løsningerne er væsentligt mere standardiserede. På længere sigt kommer vi til at se rigtig meget public cloud, men der er en overgangsperiode lige nu, hvor det simpelthen er nemmere for virksomhederne at forholde sig til en privat cloud. Det lyder også mere sikkert, ikke?"

Mange vil dog fremover vælge fortsat at have private skyer, fordi nogle ting bare er lettere at have inden for hjemmets fire vægge, mener han.

"Man kan sammenligne det med det at have en vaskemaskine. Man kan jo godt bruge møntvasken nede på hjørnet, men det er lettere at have en stående derhjemme."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere