Der er åbnet til himlen, og cloud'en er nørdernes nye legeplads.

Ved du overhovedet om du er i skyen?

Herligt med nyt legetøj, tænker nørderne, mens de sender deres virksomhed i skyen - uden nødvendigvis at fortælle den ansvarlige ledelse noget om det.

"Er I i skyen?"

Det kunne være et både rimeligt og relevant spørgsmål mellem to virksomhedsledere, der træffer hinanden til et Computerworld Breakfast Club-arrangement eller i kaffepausen under en software-konference.

Om svaret så er ja eller nej, er for så vidt ligegyldigt, for det er langt fra sikkert, at vedkommende virksomhedsleder overhovedet er klar over, om hans organisation bruger cloud computing eller ej.

Det kan nemlig sagtens være, at it-drengene for længst har oprettet flere skyer uden at fortælle det til nogen.

"Man ser i mange organisationer, at teknikere og udviklerne selv starter cloud-projekter, så mange virksomheder er allerede i skyen uden at vide det, fordi det er så nemt for en udvikler at starte det. Han skal jo bare bruge et kreditkort, og så har man hul ud til skyen og adgang til en tjeneste."

Det fortæller Carsten Jørgensen, som er sikkerhedsekspert i konsulenthuset Devoteam.

Han er også talsmand for Dansk IT's netværk for virtualisering og cloud computing, der er under opbygning, og bliver et forum, hvor der dels kommer indlæg fra leverandører og udviklere, dels åbnes for diskussion mellem brugere.

Udviklingen af cloud computing kommer således på to niveauer, forklarer han.

Den er styret både oppefra, fra CFO'en og økonomiafdelingen, men altså i høj grad også nedefra, af udviklerne, der sagtens kan se fordelene ved at arbejde med skyen.

"Det er nørdernes nye legeplads, og det giver dem en masse nye muligheder for at lave ting, der var svære at gøre før," siger Carsten Jørgensen.

Mangler klar strategi
Det kan være en udfordring, hvis der ikke ligger en klar strategi bag, når virksomheden går i skyen.

"I nogle tilfælde er det ikke særlig kontrolleret, når udviklerne i it-afdelingen selvstændigt arbejder med skyen. Det følger måske ikke virksomhedens strategi, og drejer det sig for eksempel om et udviklingsprojekt, skal det på et eller andet tidspunkt overdrages til den almindelige drift, og så står man måske med noget, der skal tilpasses - eller i hvert fald noget, man er nødt til at forholde sig til."

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Bording Data A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Til Computerworlds Premium-medlemmer: Download eksklusiv single og lydbog om det store Mærsk-angreb - fortalt time for time
Som Premium-læser skal du forkæles. Derfor har vi på Computerworld gjort lidt ekstra ud af det og lavet en sommerferiegave til dig. Download den her.
Computerworld
Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af Android
Margrethe Vestager lægger op til endnu et slagsmål med Google. Denne gang kan udfaldet blive den hidtil største bøde til den internationale tech-gigant.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.