Samme år som Richard Stallman etablerede Free Software Foundation sendte Microsoft deres første operativsystem på gaden. Kampen var i gang. [Skærmdump: Wikipedia]

25-års fødselsdag: Sådan så det første Windows ud

Det er 25 år siden, at Windows første gang blev sendt på gaden og siden gjorde Microsoft til et af verdens mægtigste it-selskaber. Her kan du se, hvad styresystemet krævede af computeren i 1985.

Den 20. november 1985 lancerede et lille it-selskab med navnet Microsoft et produkt, der siden er blevet et af historiens mest kendte.

På denne dato så Windows 1.0 for første gang dagens lys. 16-bit-systemet var firmaets første forsøg på at lægge en multi-tasking brugerflade på pc-platformen.

25 år efter er vi oppe på version 7, og Windows dominerer i dag markedet for operativsystemer på pc.

Selskabet har udviklet sig til et af verdens største og gjort grundlæggeren, Bill Gates, til en af verdens rigeste mænd.

Microsofts chef-udvikler, Ray Ozzie, har rodet i arkiverne og fundet den første pressemeddelelse for Microsoft 1.0 frem. Det kan man læse mere om på hans blog.

I pressematerialet kan man blandt andet læse om de strenge krav, der blev stillet til computeren for at køre Microsofts første operativsystem.

Maskinen skulle være produceret af IBM eller Compaq og være forsynet med mindst 256 kb hukommelse.

Hvis man ville have en ekstra lækker edb-oplevelse, blev det dog anbefalet, at fartmonstret var udstyret med 512 kb hukommelse og en harddisk.

Til sammenligning kræver Windows 7 mindst en CPU på én GHz, én gigabyte hukommelse og 16 gigabyte ledig harddiskplads.

Pris på 1000 kroner
I forbindelse med lanceringen af Windows 1.0 lagde Microsoft programmerne Write og Paint med i pakken - uden beregning.

Helt gratis var det dog ikke, for man skulle slippe 99 dollar, eller 500 kroner, for hele herligheden.

Computerworld i Sverige har, efter at have regnet på tallene og justeret for 25 års inflation, fundet frem til, at det i dag ville svare til, at pakken kostede omkring 196 dollar eller 1032 danske kroner.

Paint og Write, der har skiftet navn til Wordpad, er stadig med i Windows-pakken.

I denne video kan man få en fornemmelse af brugerfladen og funktionerne.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Vækst på over 350 procent sender Scales til tops blandt it-kometerne
It-komet 2020: Med en eksplosiv vækst over de seneste fire regnskabsår på over 350 procent lander Microsoft Dynamics-partneren Scales på en samlet 10. plads i Årets it-komet 2020. ”Vi bilder os selv ind, at vi er et ’safe bet’ at ringe til, når det handler om Dynamics 365,” siger co-CEO hos Scales, Jesper Outze.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.