Artikel top billede

Din chef skal få dig til at sidde ordentligt

Det kan være usundt for medarbejdere at have en bærbar pc som sit primære arbejdsredskab, siger to fagforeninger, der mener at arbejdsgiveren skal tage et større ansvar.

Det bliver mere og mere almindeligt i danske virksomheder, at se medarbejdere rende frem og tilbage med bærbare computere under armen.

Den bærbare er smart, når man er ude af huset eller på forretningsrejse, men som det primære arbejdsredskab i løbet af en hel arbejdsuge, kan det være desideret usundt at benytte en bærbar computer. Det mener to fagforeninger, Computerworld har talt med.

Og det bør ikke alene være medarbejderens ansvar at undgå skader, der er opstået på grund af for mange timer tilbragt sammenbøjet over en bærbar computer. 

Erik Klausen, forbundssekretær i PROSA, siger, at arbejdsgiveren først og fremmest har et ansvar for, at medarbejderne får de rette arbejdsværktøjer såsom en ekstern skærm og tastatur stillet til rådighed, hvis en betydelig del af arbejdet foregår på en bærbar.

Skal tilskynde forsvarligt arbejde

Han erkender, at der kan være tilfælde, hvor medarbejderen springer hjælpemidlerne over. Derfor mener han, at arbejdsgiveren i det mindste bør gøre en aktiv indsats for at tilskynde, at arbejdet foregår på en ordentlig måde.

"Man skal passe på med automatisk at antage, at medarbejderne selv tænker over faren ved at bruge den bærbare. Ofte vil medarbejdere være ivrige efter at komme i gang med arbejdet og bruger måske ikke de to minutter, det tager at tilslutte en skærm og tastatur. Og der ville det jo være smart, hvis der var et eller andet, der animerede dem til at sætte deres arbejdsstation fornuftigt op," siger han.

Ifølge Svend-Erik Hermansen er det arbejdsgivernes pligt at sørge for, at de ansatte benytter sig af det, når de får tilbudt eksempelvis eksterne tastaturer og mus.

"I forhold til at have en ordentlig arbejdspladsmæssig situation, så skal man ikke kunne frivilligt fravælge det her. Den mulighed skal ikke være der, fordi det er ikke sundhedsmæssigt forsvarligt at arbejde på den måde. Derfor skal arbejdsgiveren heller ikke give dem muligheden for at arbejde på den måde," siger han og tilføjer, at det udover den ansatte også rammer arbejdsgiveren i form af forhøjet sygefravær og mindre effektivitet.

Styr på hjemmearbejdet

Udover problemerne ved at benytte bærbare computere på arbejdspladsen, så fremhæver Erik Klausen også hjemmearbejde som et område, der bør være mere fokus på.

"Det er jo meget almindeligt, at medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemme, og i nogle tilfælde har virksomheden oven i købet en forventning om, at medarbejderne har et vist antal hjemmearbejdsdage. Og der skal virksomheden selvfølgelig sørge for, at der indrettes en forsvarlig arbejdsplads hjemme hos medarbejderen," siger han.

Ifølge Svend-Erik Hermansen gælder det også om, at gøre de ansatte opmærksomme på, hvorfor de skal bruge udstyret.

"Man kan kraftigt motivere og sørge for, at der er det udstyr, der passer til den måde, man skal arbejde på," lyder det fra ham.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.