Artikel top billede

IDC: Microsoft spiller defensivt med Office 365

Microsofts nye onlineprodukt, Office 365, kan få svært ved at lette fra nettets overflade, vurderer analysehuset IDC. Microsoft har to centrale udfordringer.

Med Microsofts Office 365-produkt er selskabet godt i gang med at kannibalisere på sin egen licensbaserede Office-pakke.
 
Men selskabet har ifølge direktør for analysehuset IDC Nordic, Per Andersen, ikke andre valg med den nuværende markedssituation, hvor flere konkurrenter med Google og IBM i spidsen forsøger at fravriste Microsoft den altdominerende position på kontorpakke-området.
 
"Hvis ikke Microsoft forsøger sig med et cloud-produkt, så er der helt sikkert andre, der vil. Derfor har Microsoft reelt ikke noget valg andet end at komme ud af busken med Office 365," fortæller Per Andersen til Computerworld.
 
Offensiv strategi fyldt med risiko
Han vurderer dog samtidig, at annonceringen af Office 365 som et software-as-a-service-produkt er et defensivt modtræk mod især Google Apps-produktet, hvor der også findes dokument-, mail- og kalenderfunktioner.
 
Også selv om Microsofts Officepakke online reelt har bundlet flere løsninger som SharePoint Online, Exchange Online og Lync Online (tidligere Communications Server) med i handlen.
 
"Hvis Microsoft skulle være dristig, så ville Officepakken starte med at være gratis på nettet og indtjeningen kunne i stedet sikres ved ekstra-tjenester og sideløbende services," forklarer Per Andersen. 

"Fremgangsmåden med at gøre det gratis til at starte med ville dog være en yderst risikobetonet strategi, fordi det er virkelig svært i it-verdenen at give noget væk gratis og siden forlange penge for det," forklarer Per Andersen.

Microsoft får to udfordringer

Han nævner, at Google til dels har haft held med den manøvre på sit Google Apps-produkt, der i gratisudgaven har annoncer og i premium-versionen koster penge - hvilket i begge tilfælde giver Google en indtægt.
 
Microsoft kæmper med to barrierer
Ifølge IDC-direktøren skal Microsoft for alvor slå konkurrenterne på prisen, hvis der skal vind i Officepakken på nettet.
 
Og Per Andersen nævner, at Microsoft med Office 365 kæmper med yderligere to områder, som kan gøre det vanskeligt at forvandle Office-succesen til en online-sællert.
 
"Den ene barriere, som Microsoft vil støde ind i, er, at kunderne ofte tænker, at nye produktområder som software-as-a-service kræver nye leverandører. Der kommer Microsoft til kæmpe mod Google-effekten, hvor Google allerede har overbevist markedet om, at Google er de nye med de nye produkter," forklarer Per Andersen.
 
Den anden barriere for Office 365 er mere markedsvirkelig og går på, at det mest er større virksomheder, der er langt fremme med at bruge software-as-a-service-applikationer.
 
"Især i Danmark er de små virksomheder ret konservative, når det kommer til at leje software over nettet. De små firmaers alternativer til Office 365 er selve Officepakken, som de kan købe lige rundt om hjørnet, hvilket måske er mere betryggende," siger Per Andersen.
 
Han fortæller nemlig, at mange vil tænke sig om to gange, når de hører om "det der" cloud.
 
"Godt nok taler alle om cloud for tiden, men ikke særlig mange ved, hvad det er, når det kommer til stykket. Så mon ikke det er mere sikkert bare at gå ned om hjørnet og købe Officepakken?"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?