Artikel top billede

Sådan udbetaler ATP 140 milliarder til danskerne

Om to år skal myndigheden Udbetaling Danmark overtage kommunale milliardudbetalinger til to millioner danskere. ATP står bag myndigheden og mener ikke, at der er tale om et it-projekt.

"Dette er ikke et stort it-projekt."
 
Så klart kommenterer ATP's underdirektør, Hans Christian Jelstrup, den kommende administrationsudskiftning i udbetalingen af 140 milliarder kroner årligt til omkring to millioner danskere via den nye offentlige myndighed Udbetaling Danmark.
 
Men det mere end lugter af it-projekt, når ATP med Udbetaling Danmark fra senest 1. november 2012 overtager administrationen, driften og udbetalingen af folkepension, førtidspension, boligstøtte, barselsdagpenge og forskudsvist udbetalt børnebidrag fra kommunerne.
 
Der mangler blot den endelige tredjebehandling i Folketinget den 17. december, før lovgrundlaget for den selvejende institution, Udbetaling Danmark, falder på plads.
 
Alle forventer dog, at vedtagelsen er en formalitet og årligt vil spare kommunerne omkring 300 millioner kroner på lønninger og administration om året, når først etableringsomkostningerne på nogenlunde samme beløb er tilbagebetalt.
 
Beslutninger bliver til it-projekter
Med den tyske finansminister Wolfgang Schaubles (CDU) ord, "Ethvert politisk initiativ bliver på tidspunkt til et it-projekt ", in mente, kan heller ikke ATP's kommende status som udbetaler af godt 10 milliarder kroner om måneden undgå at berøre informationsteknologi.
 
Slet ikke.
 
Heller ikke, selv om ATP-underdirektør Hans Christian Jelstrup forsøger at neddrosle it-kompleksiteten i projektet.
 
"Vi har stor fokus på sikker drift, for vi skal varetage udbetalingen af borgernes grundforsørgelse. Folks penge skal bare være der til tiden," fastslår han.
 
Hans Christian Jelstrup forklarer, at de nuværende kommuneaftaler med KMD og monopolsystemerne til udbetaling af overførselsindkomsterne bliver overført til Udbetaling Danmark indtil minimum 2014.
 
Derfor kan Udbetaling Danmark indtil da købe ydelser, drift og vedligeholdelse af KMD (på nær enkelte randsystemer som eksempelvis regnskabssystemer) på samme vilkår som kommunerne - dog med sine egne stordriftsfordele.
 
De aftaler har en anslået værdi på mere end en halv milliard kroner om året.
 
"Hvis der mod forventning skulle gå noget galt, så er vi i gang med at lægge planer for worst case scenarioer," lyder det fra Hans Christian, som dog forventer, at alle udbetalinger vil køre som business as usual i KMD's datacentre.
 
Udbud efter undtagelse
Han forklarer, at en undtagelsesbestemmelse i lovgivningen gør, at ATP/Udbetaling Danmark i første omgang ikke behøver at gå i udbud.
 
Og det passer ATP ganske fortræffeligt.
 
"Vi retter kun i KMD-systemerne, når det er strengt nødvendigt, for det skal bare virke fra starten," siger Hans Christian.
 
Udbetaling Danmark er dog udbudsforpligtet og derfor gået i gang med forberedelserne til udbud. Hvornår det kommer, kan Hans Christian Jelstrup dog ikke komme nærmere ind på.
 
"Men vi er selvfølgelig selv interesseret i at købe de bedste og biligste systemer, og det er ikke nødvendigvis hos KMD, siger han og forklarer samtidig, at store, internationale spillere til udvikling af offentlige systemer først bliver interesserede, når der for alvor er en masse borgere og dermed penge i systemerne.
 
It bliver hovedværktøjet om to år
Den slags overvejelser bliver formentlig først aktuelle, når digitalisering og effektivisering for alvor fletter fingre i Udbetaling Danmarks fase to i 2014, efter myndigheden har fået fast greb om den sikre drift.
 
"Vi tilstræber i fase to i endnu højere grad at fokusere på at ensrette og centralisere processerne og gøre tingene ensartet ud fra nuværende best pratice i kommunerne. Og vi vil selvfølgelig selv samle op på vores egne erfaringer og lære af dem," fortæller Hans Christian, som har fået hjælp fra en KL-nedsat arbejdsgruppe til at udvælge og udpege best practice i kommunerne.
 
For borgerne vil effektiviseringen betyde en øget grad af selvbetjening - formentlig med NemID-logon til tilmeldinger, afmeldinger og administration af deres overførselsindtægter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere