Sådan udbetaler ATP 140 milliarder til danskerne

Om to år skal myndigheden Udbetaling Danmark overtage kommunale milliardudbetalinger til to millioner danskere. ATP står bag myndigheden og mener ikke, at der er tale om et it-projekt.

"Dette er ikke et stort it-projekt."
 
Så klart kommenterer ATP's underdirektør, Hans Christian Jelstrup, den kommende administrationsudskiftning i udbetalingen af 140 milliarder kroner årligt til omkring to millioner danskere via den nye offentlige myndighed Udbetaling Danmark.
 
Men det mere end lugter af it-projekt, når ATP med Udbetaling Danmark fra senest 1. november 2012 overtager administrationen, driften og udbetalingen af folkepension, førtidspension, boligstøtte, barselsdagpenge og forskudsvist udbetalt børnebidrag fra kommunerne.
 
Der mangler blot den endelige tredjebehandling i Folketinget den 17. december, før lovgrundlaget for den selvejende institution, Udbetaling Danmark, falder på plads.
 
Alle forventer dog, at vedtagelsen er en formalitet og årligt vil spare kommunerne omkring 300 millioner kroner på lønninger og administration om året, når først etableringsomkostningerne på nogenlunde samme beløb er tilbagebetalt.
 
Beslutninger bliver til it-projekter
Med den tyske finansminister Wolfgang Schaubles (CDU) ord, "Ethvert politisk initiativ bliver på tidspunkt til et it-projekt ", in mente, kan heller ikke ATP's kommende status som udbetaler af godt 10 milliarder kroner om måneden undgå at berøre informationsteknologi.
 
Slet ikke.
 
Heller ikke, selv om ATP-underdirektør Hans Christian Jelstrup forsøger at neddrosle it-kompleksiteten i projektet.
 
"Vi har stor fokus på sikker drift, for vi skal varetage udbetalingen af borgernes grundforsørgelse. Folks penge skal bare være der til tiden," fastslår han.
 
Hans Christian Jelstrup forklarer, at de nuværende kommuneaftaler med KMD og monopolsystemerne til udbetaling af overførselsindkomsterne bliver overført til Udbetaling Danmark indtil minimum 2014.
 
Derfor kan Udbetaling Danmark indtil da købe ydelser, drift og vedligeholdelse af KMD (på nær enkelte randsystemer som eksempelvis regnskabssystemer) på samme vilkår som kommunerne - dog med sine egne stordriftsfordele.
 
De aftaler har en anslået værdi på mere end en halv milliard kroner om året.
 
"Hvis der mod forventning skulle gå noget galt, så er vi i gang med at lægge planer for worst case scenarioer," lyder det fra Hans Christian, som dog forventer, at alle udbetalinger vil køre som business as usual i KMD's datacentre.
 
Udbud efter undtagelse
Han forklarer, at en undtagelsesbestemmelse i lovgivningen gør, at ATP/Udbetaling Danmark i første omgang ikke behøver at gå i udbud.
 
Og det passer ATP ganske fortræffeligt.
 
"Vi retter kun i KMD-systemerne, når det er strengt nødvendigt, for det skal bare virke fra starten," siger Hans Christian.
 
Udbetaling Danmark er dog udbudsforpligtet og derfor gået i gang med forberedelserne til udbud. Hvornår det kommer, kan Hans Christian Jelstrup dog ikke komme nærmere ind på.
 
"Men vi er selvfølgelig selv interesseret i at købe de bedste og biligste systemer, og det er ikke nødvendigvis hos KMD, siger han og forklarer samtidig, at store, internationale spillere til udvikling af offentlige systemer først bliver interesserede, når der for alvor er en masse borgere og dermed penge i systemerne.
 
It bliver hovedværktøjet om to år
Den slags overvejelser bliver formentlig først aktuelle, når digitalisering og effektivisering for alvor fletter fingre i Udbetaling Danmarks fase to i 2014, efter myndigheden har fået fast greb om den sikre drift.
 
"Vi tilstræber i fase to i endnu højere grad at fokusere på at ensrette og centralisere processerne og gøre tingene ensartet ud fra nuværende best pratice i kommunerne. Og vi vil selvfølgelig selv samle op på vores egne erfaringer og lære af dem," fortæller Hans Christian, som har fået hjælp fra en KL-nedsat arbejdsgruppe til at udvælge og udpege best practice i kommunerne.
 
For borgerne vil effektiviseringen betyde en øget grad af selvbetjening - formentlig med NemID-logon til tilmeldinger, afmeldinger og administration af deres overførselsindtægter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.