Artikel top billede

OSL: Open source må ikke fejle

Fejl er open source-folkets største fjende, men også en af drivkrafterne i det udviklermiljø, der i øjeblikket spirer i Danmark.

Interview: I dag har open source-folket samlet tropperne i DGI-byen til konferencen Open source-software i det offentlige.

Her skal der sættes fokus på de strategiske fordele, man kan opnå ved open source samt få gang i diskussionen om, hvordan det går med at sprede open source-løsninger i det offentlige.

Computerworld fangede formanden for Foreneningen for open source leverandører (OSL) for at få svar på, hvorfor open source-løsningerne ikke fylder mere i det offentlige kodelandskab.

Morten Kjærsgaard, du er formand for OSL i Danmark. Hvorfor går det så langsomt med at få open source-baserede løsninger i det offentlige?

"Det går langsommere, end vi havde håbet på, men der sker hele tiden noget. Det rolige tempo har dog den fordel, at vi udvikler løsningerne i et godt tempo og derved undgår fejl."

Fejl er vores største fjende. Vi må ikke fejle. Hvis vi gør det, får open source skylden, og det ville være et stort problem. Den modstander har den lukkede kildekode ikke. Det er der vist masser af praktiske eksempler på i udviklingen af offentlige it-systemer.

Derfor får vi også en kæmpe udfordring den dag et kæmpe open source-system skal udvikles. Men heldigvis har vi forberedt os godt."

Når man ser på talerlisten til konferencen, er flere af talerne gamle kendinge fra open source-miljøet, der taler til alle open source-konferencerne. Kan I ikke finde nye case-historier?

"Der er nu også en del nye talere i dag, men det er da korrekt, at eksempelvis Jens Kjellerup fra Lybgby-Taarbæk Kommune ofte benyttes.

Der er dog sket en markant udvikling i den gamle gardes status.

Tidligere var open source en legeplads, der lå uden for de almindelige arbejdsopgaver. Det forhold er skiftet. Personerne er måske de samme, men ambitionerne er i dag langt, langt højere. Gennem 10 år har disse folk opbygget fundamentet for at bruge open source-løsninger til den kommunale platform."

Men der skal vel også nye folk og ikke mindst virksomheder til, før der for alvor kan komme gang i innovationen?

Naturligvis. Det kommer der også. I OSL har vi godt tag i hovedstadsområdets open source-udviklere, men vi har i de seneste måneder været på charmeoffensiv uden for hovedstaden, og resultatet har været, at vi nu har kontakt til 60 nye open source-firmaer, som vi ikke kendte i forvejen. Det tolker jeg som et meget positivt tegn."

Har disse nye firmaer haft betydning for open source i det offentlige?

"Ja, det mener jeg. Open source-udviklingen kommer i øjeblikket nedefra, fordi de store leverandører ikke har været interesseret i at skabe hele open source-løsninger. Pengene er for gode i den lukkede kode.

Men kravene om at det offentlige skal spare penge, kan i den forbindelse blive en øjenåbner, der kan tvinge open source igennem. Og det mærker de små open source-firmaer allerede nu. Der bliver hyret mange folk i dette segment."

Hvordan vil open source-folket gøre sig mere synligt blandt beslutningstagerne?

"Det gør vi via konkrete løsninger og partnerskaber.

Vi arbejder efter sloganet: Don't tell it, show it. Det er i øjeblikket det våben, vi har. Men de kommunale besparelse kan blive en ny løftestang for open source-bevægelsen," fortæller Morten Kjærsgaard fra konferencen i DGI-byen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere