Artikel top billede

Her er den endelige dom over Java-værktøjerne

Eclipse, IntelliJ IDEA, NetBeans og Oracle JDeveloper er alle gode værktøjer for Java-programmører. Få det fulde overblik over fordele og ulemper ved de forskellige løsninger her.

Test af Eclipse 3.6

Platforme: Java 5; Windows, Mac OS X, Linux.

Pris: Gratis.

Bedømmelse:
Dette markedsførende Java-udviklingsmiljø forbedres med hver årlig udgivelse. IDE'ets enorme mængde plugins fra tredjeparter gør det til det rigeste miljø i forhold til værktøjer, der valgfrit kan integreres.

Eclipse er dog svær at lære og svær at bruge og det lægger ofte sten i vejen for selv enkle opgaver.

JetBrains IntelliJ IDEA

Platforme: JDK 5 eller 6; Windows, Mac OS X, Linux.

Pris: 295 dollar eller omkring 1.590 kroner.

Bedømmelse:
Det eneste kommercielle udviklingsmiljø i denne anmeldelse forsætter sin lange historie af brugbare innovationer og implementeringer af høj kvalitet.

Robust, komplet samt fuldkommen intuitivt er IntelliJ IDEA stadig toppen af poppen. En bedre dokumentation ville dog gøre det endnu bedre.

Test af NetBeans 6.9

Platforme: JDK 6; Windows, Mac OS X, Linux, Solaris.

Pris: Gratis.

Bedømmelse:
Dette udviklingsmiljø er fremragende, brugervenligt og komplet og understøtter udvikling i mange andre sprog end Java. Det er lettere at bruge end Eclipse men har et mindre økosystem af plugins og ikke lige så mange funktioner som IntelliJ IDEA.

NetBeans er ikke desto mindre det bedste af de tre gratis udviklingsmiljøer, der her er anmeldt.

Test af Oracle JDeveloper Studio 11g

Platforme: JDK 6; Windows, Mac OS X, Linux.

Pris: Gratis med valgmuligheden for betalt support, hvis det købes som en del af en større pakke.

Bedømmelse:
Et solidt closed source Java-udviklingsmiljø med god understøttelse af teknologier til store virksomheder, særligt teknologier fra Oracle.

JDeveloper har kun ganske få plugins og begrænset understøttelse af anden software end Oracles egne produkter og er kun et godt valg for organisationer, der udelukkende anvender Oracles løsninger.

Andre valgmuligheder

Det er en gåde, hvorfor så mange leverandører og open source-frivillige vælger at skrive udviklingsmiljøer til sprog, der allerede er velunderstøttede af andre værktøjer.

Det er ikke sjældent, man støder på anmeldelser, der sammenligner adskillige håndfulde udviklingsværktøjer til eksempelvis Python. En gang var også markedet for udviklingsmiljøer til Java markeret af en lignende overmætning.

Men i takt med at Java er modnet, introduceres der færre nye IDE'er og visse veteraner på markedet, som de nedenstående, står nu overfor at skulle pensioneres.

Embarcadero JBuilder

I sin aktuelle form er dette produkt blot en let opgradering af JBuilder 2008. Talspersoner fra Embarcadero - som i 2008 købte denne produktlinje af udviklingsmiljø, der på daværende tidspunkt hed CodeGear - oplyser, at virksomheden ikke har nogen planer om væsentlige forbedringer af JBuilder inden for en overskuelig fremtid.

I lyset af at virksomheden aktivt udvikler sine andre udviklingsmiljøer såsom dens Delphi-løsninger, så kan man nok godt antage, at JBuilder efterhånden er nået til vejs ende.

Genuitec MyEclipse

MyEclipse er en abonnements-baseret udgave af Eclipse og inkluderer fra starten et sæt plugins. Som beskrevet i anmeldelsen af Eclipse kan det godt være en temmelig kompleks opgave at finde, installere og håndtere plugins i Eclipse.

Her hjælper MyEclipse ved at tilbyde versioner af Eclipse, hvor bestemte plugins allerede er installeret og fuldt integreret.

Visse plugins såsom en portering af NetBeans' Matisse til design af grafiske brugergrænseflader er blevet bygget specielt til formålet af Genuitec. Abonnementerne koster på årsbasis fra cirka 170 kroner til 1.070 kroner og inkluderer support.

IBM Rational Application Developer

Dette IDE er en del af en serie af ret forskellige udviklingsmiljøer fra IBM. De står til temmelig heftige priser (i nærheden af 12.000 kroner), som dog ofte nærmer sig nul, når kunder køber andre softwareprodukter samtidig såsom IBM's WebSphere JEE server.

Rational Application Developer og dets brødre er bygget på Eclipse og pyntet med formålsspecifikt tilbehør. For eksempel har arkitektudgaven omfattende værktøjer til UML-modellering ligesom Business Developer-versionen understøtter IBM's 4GL og så videre.

Hvis ens site er tæt knyttet til WebSphere, så giver disse værktøjer mening. Til de fleste formål vil alternativer som MyEclipse dog give lignende funktionalitet til en bedre pris.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Her er de gode værktøjer til Java-programmering

Test af Eclipse

Test af IntelliJ

Test af NetBeans

Test af JDeveloper




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere