Vidste du, at du bliver registreret 274 gange om dagen?

Danskerne bliver registreret på mobilen og på nettet som aldrig nogensinde før. Alene TDC foretager over en halv milliard registreringer om danskerne i døgnet.

Antallet af årlige registreringer af danskere med fastnet- og mobiltelefoner samt internetadgang fortsætter op igennem loftet.
 
Det står at læse i en powerpoint-præsentation, som direktør i Telekommunikations-industrien i Danmark, Jakob Willer, havde med sig 24. februar ved en høring i Folketingets retsudvalg vedrørende de praktiske erfaringer med anti-terrorlovgivningen - også kendt som Logningsbekendtgørelsen.
 
Således oplyser Telekommunikationsindustrien i Danmark, at danskerne bliver registreret 550 milliarder gange om året - hvilket svarer til, at hver dansker i 2010 blev registreret 100.000 gange - eller 274 gange om dagen.
 
Danmarks største teleselskab, TDC, foretager 600 millioner registreringer om danskerne fra vores telefoner og internet-forbindelser.
 
Det samlede tal lå i 2008 ved det første år efter indførelsen af Logningsbekendtgørelsen på i alt 450 milliarder registreringer svarende til omkring 82.000 registrering per borger om året.
 
Har registreringerne en effekt?
Forventningerne lå eller ifølge Telekommunikationsindustrien i Danmark helt nede på 15.000 årlige registreringer per borger ved indførelsen af Logningsbekendtgørelsen i 2008.
 
Blandt andre Dagbladet Information har tidligere skrevet om, at Logningsbekendtgørelsen bekæmper alt andet end den terror, som loven var sat i verden for at dæmme op for med baggrund i en oversigt fra Rigsadvokaten. 
 
»Ud fra Rigsadvokatens oplysninger tør jeg godt vove den påstand, at der ikke er nogle terrorhandlinger, der er blevet opklaret takket være registreringerne," udtalte Ole Espersen, formand for Retssikkerhedsfonden, til Information i forbindelse med rigsadvokatens oversigt.
 
Der findes dog ingen konkret statistik tilgængelig på området, og derfor er det uvist, om Logningsbekendtgørelsen levede op til formålet, inden den etbenede tjetjenske terrorist Lors Doukaiev afslørede sig selv ved at detonere en bombe i hovedet på sig selv på Hotel Jørgensen i København i efteråret.  
 
Hullet som en si
Direktør i Telekommunikationsindustrien i Danmark, Jakob Willer, har over for dagbladet Arbejderen udtrykt sig tvivlende over for effekten af de mange registreringer
 
"Selvom der hvert minut foregår en intens overvågning hver gang almindelige mennesker går på nettet eller bruger deres mobiltelefon - så er terrorloven hullet som en si på dette område: De virkelige terrorister kan nemt sløre den computer, de benytter, så det bliver umuligt for PET at spore dem. Eller de kan bruge en computer på et bibliotek, et universitet eller i en andels- og lejerforening med under 100 lejere, som ikke skal gemme de mange oplysninger," siger Jakob Willer til Arbejderen. 
 
De mange logninger på opkald via fastnet- og mobiltelefon og sms'er logger blandt andet begge numre samt data om tidspunktet og stedet for samtalen.

På internettet bliver afsender og modtager i e-mails logget, mens hver 500. datapakke fra internet-brugerne bliver gemt sammen med de andre logningsoplysninger i et år hos teleselskaberne.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.