Artikel top billede

Vidste du, at du bliver registreret 274 gange om dagen?

Danskerne bliver registreret på mobilen og på nettet som aldrig nogensinde før. Alene TDC foretager over en halv milliard registreringer om danskerne i døgnet.

Antallet af årlige registreringer af danskere med fastnet- og mobiltelefoner samt internetadgang fortsætter op igennem loftet.
 
Det står at læse i en powerpoint-præsentation, som direktør i Telekommunikations-industrien i Danmark, Jakob Willer, havde med sig 24. februar ved en høring i Folketingets retsudvalg vedrørende de praktiske erfaringer med anti-terrorlovgivningen - også kendt som Logningsbekendtgørelsen.
 
Således oplyser Telekommunikationsindustrien i Danmark, at danskerne bliver registreret 550 milliarder gange om året - hvilket svarer til, at hver dansker i 2010 blev registreret 100.000 gange - eller 274 gange om dagen.
 
Danmarks største teleselskab, TDC, foretager 600 millioner registreringer om danskerne fra vores telefoner og internet-forbindelser.
 
Det samlede tal lå i 2008 ved det første år efter indførelsen af Logningsbekendtgørelsen på i alt 450 milliarder registreringer svarende til omkring 82.000 registrering per borger om året.
 
Har registreringerne en effekt?
Forventningerne lå eller ifølge Telekommunikationsindustrien i Danmark helt nede på 15.000 årlige registreringer per borger ved indførelsen af Logningsbekendtgørelsen i 2008.
 
Blandt andre Dagbladet Information har tidligere skrevet om, at Logningsbekendtgørelsen bekæmper alt andet end den terror, som loven var sat i verden for at dæmme op for med baggrund i en oversigt fra Rigsadvokaten. 
 
»Ud fra Rigsadvokatens oplysninger tør jeg godt vove den påstand, at der ikke er nogle terrorhandlinger, der er blevet opklaret takket være registreringerne," udtalte Ole Espersen, formand for Retssikkerhedsfonden, til Information i forbindelse med rigsadvokatens oversigt.
 
Der findes dog ingen konkret statistik tilgængelig på området, og derfor er det uvist, om Logningsbekendtgørelsen levede op til formålet, inden den etbenede tjetjenske terrorist Lors Doukaiev afslørede sig selv ved at detonere en bombe i hovedet på sig selv på Hotel Jørgensen i København i efteråret.  
 
Hullet som en si
Direktør i Telekommunikationsindustrien i Danmark, Jakob Willer, har over for dagbladet Arbejderen udtrykt sig tvivlende over for effekten af de mange registreringer
 
"Selvom der hvert minut foregår en intens overvågning hver gang almindelige mennesker går på nettet eller bruger deres mobiltelefon - så er terrorloven hullet som en si på dette område: De virkelige terrorister kan nemt sløre den computer, de benytter, så det bliver umuligt for PET at spore dem. Eller de kan bruge en computer på et bibliotek, et universitet eller i en andels- og lejerforening med under 100 lejere, som ikke skal gemme de mange oplysninger," siger Jakob Willer til Arbejderen. 
 
De mange logninger på opkald via fastnet- og mobiltelefon og sms'er logger blandt andet begge numre samt data om tidspunktet og stedet for samtalen.

På internettet bliver afsender og modtager i e-mails logget, mens hver 500. datapakke fra internet-brugerne bliver gemt sammen med de andre logningsoplysninger i et år hos teleselskaberne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?