Artikel top billede

Private skyer: Ren tåge-snak eller reel teknologi?

Computerviews: Skal jeg satse på private skyer eller ej? Hvad skal man efterhånden tro om alt det der cloud computing? Få nogle svar her.

Læs også:

Sådan vil Microsoft lokke dig over i den private sky

Cloud computing: Sådan fungerer det

Computerviews: En tendens dominerer i øjeblikket it-verdenen mere end noget andet: Cloud computing.

Men cloud computing er for mange leverandører og en del brugere ikke 'bare' cloud computing.

Derfor skelner man mellem offentlige skyer og private skyer.

Hvor man i en offentlig sky deler ressourcer med andre brugere hos cloud-leverandøren, så tilhører en private sky kun en selv - uanset om den fysisk befinder sig i ens eget datacenter eller hos en ekstern leverandør.

Interessant er det imidlertid, at mange mener, at snakken om private skyer snarere drejer sig om marketing end om reelle teknologiske nyskabelser.

Microsoft elsker private skyer

Microsoft har netop lanceret System Center 2012 og i den forbindelse skriver Brad Anderson, vice president i Microsoft, et blogindlæg, hvor han giver sit bud på, hvad det er, private skyer er og kan bruges til.

"I dette nye it-paradigme ser vi muligheden for, at it-organisationer gør deres virksomheder i stand til mere effektivt at levere de forretningsapplikationer, de har brug for for at kunne konkurrere og få succes," skriver Brad Anderson blandt andet.

Og han uddyber videre om Microsofts private sky-teknologi:

"Vores management-løsninger er designet til at hjælpe it-organisationer med at bygge private sky-løsninger, der leverer applikations-services, ikke blot virtuelle maskiner. Med vores tilgang er det applikationerne, der driver infrastrukturen, ikke den anden vej rundt."

Det har intet med cloud at gøre!

Da Computerworld i sidste uge havde arrangeret en panel-debat om cloud computing med otte deltagere, var det dog langt fra alle, der kunne se idéen med private skyer..

"Cloud bygger på stordrift. Så tilbyder I kunderne en privat cloud, selvom det i virkeligheden bare er et virtualiseret datacenter og intet med cloud har at gøre. Jeg kan godt forstå, at de bliver forvirrede," sagde Søren Peter Nielsen, chefarkitekt i IT- og Telestyrelsen, til de tilstedeværende leverandører, heriblandt IBM, Microsoft og Proact

Præcis samme holdning har tidligere IDC-direktør Per Andersen, nu Capgemini, givet udtryk for.

"For når jeg spørger IBM, Oracle, EMC og andre, hvad det er, så synes jeg det umiskendeligt ligner traditionelle virtualiserede datacentre med provisionering af services til resten af organisationen. Og så føler jeg mig som H.C. Andersens lille dreng i eventyret: Han har jo ikke noget på!" skrev han for nylig i en klumme på Computerworld.

Garner: De private skyer vælter frem
Det er imidlertid ikke alle analytikere, der ikke anerkender private skyer som noget andet og mere end virtualisering.

Eksempelvis har Gartner i en rapport forudset, at der i 2012 vil blive investeret flere penge i private skyer end i offentlige.

"Privat cloud computing er it, hvor skalerbare og elastiske it-enablede løsninger leveres som en service til interne kunder ved hjælp af internet-teknologier," lyder Gartners definition.

Med den slags fundamentalt modsatrettede opfattelser af private cloud computing, er det svært at blive klog på, om der bare er tale om et marketing-stunt eller om reel teknologi, der kan andet og mere end det virtuelle datacenter.

Hvad mener du?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere