Den indstilling, som Ekspertudvalget har givet, har sat it-chefernes arbejde i stå, og den kan betyder dyre fejlindkøb, lyder det fra udvalgsmedlem Mogens Kühn Pedersen.

Derfor dumpede både OOXML og ODF

Beslutningen om, hvilken åben standard danskerne skal have, er skudt i sænk på grund af juristeri. Havde man været konstruktiv i stedet for destruktiv lå beslutningen klar, fortæller et udvalgsmedlem.

Læs også:
ODF-eksperterne slås indbyrdes efter afgørelse


Få overblik over balladen om OOXML og ODF

Interview: Ekspertudvalget vedrørende åbne standarder til det offentlige Danmark har ikke indstillet nogen af de to nominerede formater.

Hverken OOXML eller ODF blev vurderet til at kunne leve op til de fem krav, som videnskabsministeren har opstillet for en åben standard.

Men den beslutning har delt vandene, og medlem af ekspertudvalget Mogens Kühn Pedersen, der er professor ved Institut for Informatik på CBS, har på eget initiativ sendt et brev til videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen og Folketingets it-ordførere, hvor han giver udtryk for, at han ikke kan stå inde for den redegørelse, som ekspertudvalget har udsendt. Læs den historie her.

Han mener nemlig, at ODF bør godkendes som standard.

Professor Mogens Kühn Pedersen, du har været kendt som fortaler for åben software gennem mange år. Er det ikke dig, der ikke vil se realiteterne i øjnene og erkende, at ODF ikke er modent endnu?

"Nej, det mener jeg ikke. Vi er faktisk ikke så uenige i udvalget. Vi er enige om, at ODF opfylder fire af de fem krav, men det femte, som omhandler interoperabilitet mellem de to standarder, fortolkes forskelligt af medlemmerne."

"Jeg mener ikke, at standarderne behøver være åbne overfor hinanden. Den enkelte standard skal være åben og tilgængelig for alle udviklere således, at de kan bruge udvikle egne applikationer på baggrund af den, så man får fri konkurrence."

"Formanden i udvalget var af en anden opfattelse, han mente, at interoperabiliteten skulle gælde mellem de to standarder. Det gør den ikke, og derfor blev resultatet af udvalgsarbejdet, at ingen af de to standarder kunne opfylde kravene."

Kan man sige, at udvalgets beslutning om at begge formater ikke blev godkendt er opstået på baggrund af forskellige fortolkninger af en regel. Er der gået juristeri i den?

"Det kan man godt sige. Jeg synes formanden har en meget snæver læsning af kravene fra ministeren."

I dit brev til it-ordførerne og ministeren skriver du: "Anledningen til denne direkte fremsendelse er, at formanden for udvalget har meddelt mig at han ikke agter at give plads til mine vurderinger i indstillingen til ministeren." Mener du, at din holdning om at ODF bør godkendes er censureret væk?

"Formanden har ikke gjort det, der er i overensstemmelse med, hvad man bør gøre. Derfor tog jeg initiativ til brevet. Jeg har i øvrigt fået tilbagemelding fra et andet medlem af udvalget, der er enig i min udlægning af forløbet."

Kunne I ikke diskutere jer frem til en løsning?

"Åbenbart ikke."

Flere steder kan man læse, at beslutningen er blevet taget ud fra økonomiske betragtninger, som ikke er et af de fem krav, som videnskabsministeren har opstillet. Er det korrekt?

"Økonomi blev introduceret af et par af medlemmerne, men det er ikke blevet behandlet seriøst, og har ikke været af betydning for selve beslutningen, for som du selv er inde på, er det ikke et af de fem krav."

It-ordfører i Venstre Michael Aastrup Jensen har sagt, at der ikke er kommet noget brugbart ud af udvalgsarbejdet. Har det været spild af tid?

"Dele af udvalget valgte en meget destruktiv vej og har tolket videnskabsministerens fem krav på en måde, så der aldrig kan komme noget ud af arbejdet. Hvis vi havde valgt en mere konstruktiv vej, der gik efter en praktisk løsning, havde verden set anderledes ud. Det havde tjent formålet om at få en åben standard bedre."

"Den indstilling, der er kommet, har store konsekvenser. Den har betydning for mange offentlige styrelser, når de skal anskaffe sig et dokumenthåndteringssystem. It-chefernes arbejde er blevet sat i venteposition, og der er skabt mulighed for, at de gør fejlindkøb"

Læs også:
ODF-eksperterne slås indbyrdes efter afgørelse

Få overblik over balladen om OOXML og ODF

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.