Artikel top billede

CSC: Sådan er der blevet svindlet for en halv milliard

CSC's amerikanske topfolk har fundet ud af, hvordan der er blevet svindlet for en halv milliard kroner i den nordiske forretning.

CSC's amerikanske finansdirektør, Mike Mancuso, afslører nu lidt af, hvad svindelmistanken hos CSC i Norden handler om. 
 
"Det var kapitalisering - der var et problem med overkapitalisering på et stykke udstyr. Tallene var forkerte, og vi sørgede for, at de kom til at afspejle det korrekte niveau for nedskrivning og kapitalisering," siger han.

Samtidig gør Mike Mancuso klart, at efterforskningen fortsætter.

"Vi har selvfølgelig været over den nordiske region lige siden problemet blev kendt. Og vi er stadig over den," siger han videre.

Og der er tale om meget, der skal gennemgås.

"Der er bogstaveligt talt i hundredvis af værdier, der er blevet kapitaliseret på tværs af forretningen; bare for give dig en idé om, hvor meget arbejde, der er i gang," siger han.

Mike Mancuso forklarer, at man er overbevist om, at man har fundet det hele.

"Men det kan vise sig, at vi har taget fejl," siger han.

Afsporede folk og lusket plan

Sagen drejer sig om mistanke om svindel for 430 millioner kroner, hvor tidligere danske CSC-folk er under mistanke.

Det amerikanske børstilsyn har indledt sin egen civile efterforskning. Den har snart stået på i et halvt års tid.

CSC's CFO har tidligere kaldt det "afsporede" folk, der har udført svindel udfra en "lusket plan".

Ekspert: Pyntet på resultatet
Professor og centerleder Claus Holm fra Århus Universitet vurderer udtalelserne fra Mike Mancuso derhen, at der er tale om, at noget er værdisat for højt.

"Mit bud er, at der tale om et aktiv, som er værdiansat for højt," siger han.

Han forklarer, at afhængig af hvilke typer aktiver, man skal værdiansætte, er der forskellige måder at komme frem til regnskabsværdien, som bør fremgå af regnskabet i det enkelte år.

"Overkapitalisering" antyder, at aktivet ikke har det potentiale for at generere fremtidige indtægter, der lægges op til ved rapportering af dets værdi," siger Claus Holm.

Professoren forklarer, at det også kunne antyde, at der er indregnet en urealistisk høj andel af finansieringsomkostninger i værdien.

"Hvis værdien er blevet skruet op, herunder hvis der ikke er afskrevet eller nedskrevet tilstrækkeligt på aktivet, så er balancen overvurderet, og omkostningerne i resultatopgørelsen er tilsvarende undervurderede," siger han.

Eller sagt på en anden måde: Bundlinjen burde vise et mindre godt resultat, end tilfældet er. Mindre overskud eller større underskud.

"Hvis logikken holder, så tyder det på, at man har villet pynte på resultatet for året," siger Claus Holm.

"Da man jo kun kan trække det samme beløb fra én gang, så er det et spørgsmål, om man har gjort det tids nok, eller om man har holdt vejret for at udskyde reduktionen af resultatet til næste år eller senere år."

Læs også:

Fup-mistanke kaster grus i globalt CSC-regnskab.

Nordisk CSC-svindel granskes på femte måned.

CSC: Afsporede folk bag million-svindel i Norden.

CSC-boss dansede om den varme regnskabs-grød.

Mistanke om CSC-fusk: Her kan motivet ligge.

CSC-revisor tavs om mistanke om regnskabsfusk.

Danske CSC-folk mistænkes for regnskabssvindel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere