Artikel top billede

Den første Windows-udgave udkom den 20. november 1985. Windows 8 udkommer (måske) i 2012.

Derfor ændrer Microsoft alt ved Windows-interfacet

ComputerViews: Det traditionelle pc-styresystem er på retræte. Afløseren bygger på touch-navigation og har en markant anderledes brugergrænseflade.

Læs også:
Her er Microsofts nye Windows 8 - alt er forandret

Galleri: 25 års udgaver af Windows

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløseree

Et kvart århundrede er der gået, siden Windows kom til verden, og nu er det blevet tid til at indlede en ny epoke.

Når Microsoft sender det kommende Windows 8 på markedet, måske allerede næste år, skal trofaste Windows-brugere derfor passe på ikke at falde ned fra kontorstolen.

Styresystemet, der har en global markedsandel på omkring 88,7 procent, vil ikke bare få et grafisk løft med nye og flottere ikoner; det vil være komplet forandret.

Det var budskabet fra Microsoft, da selskabet i sidste uge fremviste brugergrænsefladen i Windows 8.

Den minder til forveksling om det interface, selskabet anvender i smartphone-styresystemet Windows Phone.

Begge styresystemer vil fremover komme til at anvende store, firkantede 'fliser', hvorpå brugeren ser live-opdateret indhold fra eksempelvis mail-indbakken eller Facebook.


Sådan ser startskærmen i Windows 8 ud.

Navigationen tager udgangspunkt i de berøringsfølsomme skærme, der allerede dominerer smartphone- og tablet-pc-markedet, men også er godt på vej til at indtage den mere traditionelle pc.

Konkret betyder det, at brugeren skal kunne trække 'start-bjælken' frem med den ene tommelfinger, mens den anden tommelfinger kan bruges til at skifte mellem de applikationer, der allerede kører.

Microsoft betegner selv Windows 8 som en komplet nyskabelse af Windows-styresystemet.

Forandringerne stopper ikke ved den nye brugergrænseflade, for selve hardwareunderstøttelsen ændres også væsentligt, idet Windows 8 vil være i stand til at køre på de såkaldte Arm-chips, der blandt andet anvendes i de så populære tablet-pc'er.

Nødvendigt træk

Dermed vil selskabets styresystem, der debuterede i 1985, med Windows 8 komme til at favne langt flere typer enheder. Selskabets træk er modigt, men også nødvendigt:

Både IDC og Gartner peger på, at tablet-pc'er sætter salget af traditionelle pc'er under pres. Derfor er der ingen vej udenom for Steve Ballmer-holdet, hvis styresystem-tronen skal bevares.

Samme erkendelse synes i øvrigt at være tilfældet hos rivalen Apple, der har set, hvordan iOS-styresystemet fra iPhone og iPad bare stiger i popularitet.

I den kommende version af Mac OS X, der er platformen på Mac'en, finder man således en række iOS-funktioner og en vidtrækkende touch-understøttelse.


Det kommende Lion-styresystem har "lånt" en række funktioner fra iOS.

Samtidig stormer Google frem med Android-platformen, der fra starten blev bygget til de berøringsfølsomme smartphones og tablet-pc'er.

Keyboardet uundværligt

For den professionelle pc-bruger trænger der sig naturligvis et altoverskyggende spørgsmål på: Hvad sker der med musen og keyboardet, når de nye styresystemer på længere sigt kommer til at dominere?

Svaret er, at der (endnu) ikke er tale om et enten-eller - men derimod om, at touch-navigationen i stigende grad supplerer den traditionelle mus, når vi taler almindelige pc'er.

Keyboardet er naturligvis fortsat uundværligt i produktionsmæssige sammenhænge, og det bliver derfor interessant at se, hvordan det spiller sammen med den nye brugergrænseflade i Windows 8.

Tilbage står, at Microsoft Windows 8 forsøger at udvikle et styresystem, der er så fleksibelt, at det kan konkurrere både på det traditionelle pc-marked og på de nye markeder, hvor tablet-pc'er, mediecentre, ultrabærbare og alle mulige andre gadgets regerer.

Det er et naturligt og nødvendigt skridt for softwareselskabet og vil i fremtiden være med til at sende det traditionelle pc-styresystem på tilbagetog.

Læs også:
Her er Microsofts nye Windows 8 - alt er forandret

Galleri: 25 års udgaver af Windows

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløseree
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere