Artikel top billede

Den første Windows-udgave udkom den 20. november 1985. Windows 8 udkommer (måske) i 2012.

Derfor ændrer Microsoft alt ved Windows-interfacet

ComputerViews: Det traditionelle pc-styresystem er på retræte. Afløseren bygger på touch-navigation og har en markant anderledes brugergrænseflade.

Læs også:
Her er Microsofts nye Windows 8 - alt er forandret

Galleri: 25 års udgaver af Windows

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløseree

Et kvart århundrede er der gået, siden Windows kom til verden, og nu er det blevet tid til at indlede en ny epoke.

Når Microsoft sender det kommende Windows 8 på markedet, måske allerede næste år, skal trofaste Windows-brugere derfor passe på ikke at falde ned fra kontorstolen.

Styresystemet, der har en global markedsandel på omkring 88,7 procent, vil ikke bare få et grafisk løft med nye og flottere ikoner; det vil være komplet forandret.

Det var budskabet fra Microsoft, da selskabet i sidste uge fremviste brugergrænsefladen i Windows 8.

Den minder til forveksling om det interface, selskabet anvender i smartphone-styresystemet Windows Phone.

Begge styresystemer vil fremover komme til at anvende store, firkantede 'fliser', hvorpå brugeren ser live-opdateret indhold fra eksempelvis mail-indbakken eller Facebook.


Sådan ser startskærmen i Windows 8 ud.

Navigationen tager udgangspunkt i de berøringsfølsomme skærme, der allerede dominerer smartphone- og tablet-pc-markedet, men også er godt på vej til at indtage den mere traditionelle pc.

Konkret betyder det, at brugeren skal kunne trække 'start-bjælken' frem med den ene tommelfinger, mens den anden tommelfinger kan bruges til at skifte mellem de applikationer, der allerede kører.

Microsoft betegner selv Windows 8 som en komplet nyskabelse af Windows-styresystemet.

Forandringerne stopper ikke ved den nye brugergrænseflade, for selve hardwareunderstøttelsen ændres også væsentligt, idet Windows 8 vil være i stand til at køre på de såkaldte Arm-chips, der blandt andet anvendes i de så populære tablet-pc'er.

Nødvendigt træk

Dermed vil selskabets styresystem, der debuterede i 1985, med Windows 8 komme til at favne langt flere typer enheder. Selskabets træk er modigt, men også nødvendigt:

Både IDC og Gartner peger på, at tablet-pc'er sætter salget af traditionelle pc'er under pres. Derfor er der ingen vej udenom for Steve Ballmer-holdet, hvis styresystem-tronen skal bevares.

Samme erkendelse synes i øvrigt at være tilfældet hos rivalen Apple, der har set, hvordan iOS-styresystemet fra iPhone og iPad bare stiger i popularitet.

I den kommende version af Mac OS X, der er platformen på Mac'en, finder man således en række iOS-funktioner og en vidtrækkende touch-understøttelse.


Det kommende Lion-styresystem har "lånt" en række funktioner fra iOS.

Samtidig stormer Google frem med Android-platformen, der fra starten blev bygget til de berøringsfølsomme smartphones og tablet-pc'er.

Keyboardet uundværligt

For den professionelle pc-bruger trænger der sig naturligvis et altoverskyggende spørgsmål på: Hvad sker der med musen og keyboardet, når de nye styresystemer på længere sigt kommer til at dominere?

Svaret er, at der (endnu) ikke er tale om et enten-eller - men derimod om, at touch-navigationen i stigende grad supplerer den traditionelle mus, når vi taler almindelige pc'er.

Keyboardet er naturligvis fortsat uundværligt i produktionsmæssige sammenhænge, og det bliver derfor interessant at se, hvordan det spiller sammen med den nye brugergrænseflade i Windows 8.

Tilbage står, at Microsoft Windows 8 forsøger at udvikle et styresystem, der er så fleksibelt, at det kan konkurrere både på det traditionelle pc-marked og på de nye markeder, hvor tablet-pc'er, mediecentre, ultrabærbare og alle mulige andre gadgets regerer.

Det er et naturligt og nødvendigt skridt for softwareselskabet og vil i fremtiden være med til at sende det traditionelle pc-styresystem på tilbagetog.

Læs også:
Her er Microsofts nye Windows 8 - alt er forandret

Galleri: 25 års udgaver af Windows

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløseree
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere