Artikel top billede

Derfor er Facebook snart mere værd end Cisco og HP

ComputerViews: Facebooks markedsværdi nærmer sig 500 milliarder kroner - langt mere end både selskabets omsætning og indtjening kan forsvare.

Læs også: Microsoft har mistet grebet - faldet er brat og kontant.

Facebook er på vej mod en børsnotering, og selv om noteringen meget vel først vil finde sted om et års tid, er investorerne allerede nu fyr og flamme.

Amerikanske CNBC skabte stor opmærksomhed for nylig med meldingen om, at Facebook har kurs mod en børsnotering i første kvartal af 2012.

Værdifastsættelsen af Facebook vil med den nuværende interesse kunne komme til at ligge på mere end 100 milliarder dollar.

Det svarer til mere end 500 milliarder kroner - altså 500.000 millioner kroner - hvilket vil katapultere selskabet op blandt de allermest værdifulde i hele den globale it-industri, hvor Apple ligger i toppen, IBM ligger som nummer to, og Microsoft er nummer tre. Deres værdier kan du læse mere om her.

En værdifastsættelse på 100 milliarder dollar vil således gøre Facebook mere værd end selskaber som HP, Cisco og Canon.

Facebook har egentlig ikke brug for kapital, så børsnoteringen handler alene om at give de nuværende under 500 aktionærer - heriblandt mange ansatte - en mulighed for at sælge deres aktier og score kassen.

Investorer er sultne

Den kraftigt stigende pris skyldes massiv interesse fra investorer, hvor både gunslingere og mere konservative investorer i en krisetid med få succeshistorier på aktiemarkedet er sultne og på jagt efter den næste guldkalv.

Her er Facebook for tiden blandt de mest oplagte bud på en virksomhed, der på kort tid vil kunne kaste voldsomt mange penge af sig for den risikovillige investor.

Interessen er ikke blevet mindre efter den guldrandede børsnotering af LinkedIn, hvor de udbudte aktier blev flået væk med så stor hast, at LinkedIn af markedet blev prisfastsat til 22,3 milliarder kroner.

Det var en ekstremt høj pris i forhold til alle kendte nøgletal. LinkedIn fik eksempelvis et overskud i 2010 på blot 80 millioner kroner. Facebook er tidligere blevet anslået til at runde en omsætning på 20 milliarder kroner i år.

Køb. Og sælg. Og sælg igen

For investorerne handler det imidlertid ikke om nuværende omsætning eller indtjening, men om aktiekursens potentiale.

De er alene interesseret i at kapitalisere på den interesse, som andre købere viser i aktien på grund af forventningen om, at der er krudt og vækstpotentiale i den.

Og disse andre købere er igen kun interesserede, fordi de forventer, at andre igen er interesserede. Og så videre.

Dette er den klassiske opskrift på opbygningen af en boble, der pumpes op uden forbindelse til den reelle værdi, men alene på forventningen om, at andre også tror på, at værdien vil stige.

Forskellen er imidlertid brugerne. LinkedIn har 100 millioner brugere. Facebook har 600 millioner, og antallet stiger hver eneste dag.

Som i en række andre opkøbs-tilfælde - Skype, YouTube, MySpace - er det antallet af brugere, der sandsynliggør, at der er potentiale i selskabets udvikling - også selv om man ikke lige på stående fod har et nøjagtigt vue over den nøjagtige forretningsmodel.

Med andre ord: Det er dig og mig og de muligheder, som vores færden på Facebook giver, der gør selskabet så mange penge værd. For vores data og vores interesse kan sælges. Igen og igen og igen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.