Artikel top billede

Krav om globalt it-politi summer på Christiansborg

Flere partier på Christiansborg finder et forslag om et decideret internationalt politi-korps ganske interessant. Nu havner ideen på justitsministerens bord.

Læs også:
Sikkerheds-specialist kræver internationalt it-politi

Står Kina bag historiens største hackerangreb?

De to store oppositionsparter, Socialdemokraterne og SF, kan se nogle gode pointer i, at grænseoverskridende it-kriminalitet bliver bekæmpet med en dedikeret international politi-enhed.
 
Det sker efter, at sikkerhedsekspert Peter Kruse fra selskabet CSIS Group over for Computerworld har efterlyst et internationalt it-politi, der med en stærk organisation kan bekæmpe hackere, som ofte opererer på tværs af landegrænser i lyssky fora.
 
"Lovgivning og diverse initiativer halter altid efter de ting, som foregår i cyberspace. Men jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke kan udvide vores europæiske politisamarbejde (Europol, red.) til også at omfatte resten af verden, for it-kriminalitet foregår jo på globalt niveau," lyder det fra SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.
 
Hun påpeger, at samfundet i stigende grad støder på problemer med international it-kriminalitet.
 
"Da internettet er så centralt i vores dagligdag, er det jo også vigtigt, at vi kan føle os sikre og trygge," forklarer Karina Lorentzen Dehnhardt.
 
SF's retsordfører siger til Computerworld, at hun vil rejse spørgsmålet over for justitsminister Lars Barfoed (K) på et kommende møde i retsudvalget på Christiansborg.
 
Kan få problemer visse steder
Også Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, vil gå til ministeren for at høre, hvorvidt det er muligt og nødvendigt med et internationalt samarbejde. 
 
"Jeg må indrømme, at jeg fagligt ikke er nok inde i sagen, og derfor vil jeg bede om en redegørelse fra ministeren om, hvad vi gør i dag, og hvad vi kan gøre fremadrettet for at komme problemerne med international it-kriminalitet til livs," fortæller Karen Hækkerup.
 
"Der vil være stor fornuft i at kigge på et større internationalt samarbejde for at bekæmpe it-kriminalitet, men det vil nok være svært at få alle lande til at bakke op omkring sådan et samarbejde," forudser Karen Hækkerup.
 
Den holdning deler hun med sikkerheds-ekspert Peter Kruse, som påpeger, at et relativt lukket land som Kina vil være en udfordring at få til at underskrive papirer om et tættere internationalt samarbejde om bekæmpelsen af it-kriminaliteten på verdensplan.
 
V: Lad os starte i Europa
Retsordfører Kim Andersen fra regeringspartiet Venstre vil også tage en snak med justitsminister Lars Barfoed inden for en overskuelig fremtid for at se på, hvordan problemstillingen kan angribes bedst muligt.
 
Han mener dog ikke umiddelbart, at en decideret politi-enhed på verdensomspændende plan vil være realistisk at oprette, da flere lande ifølge Venstre-politikeren vil nægte at tilslutte sig en sådan enhed. 
 
Kim Andersen påpeger derimod, at en god start ville være at fjerne EU-forbeholdet for retslige anliggender og derefter styrke it-indsatsen i det europæiske politi-samarbejde Europol og indlede et tættere samarbejde med USA for at sætte et land som eksempelvis Kina under pres.
 
Kina er for nylig blevet sat i forbindelse med måske verdens største hacker-sag, der netop er blevet afsløret af sikkerhedsselskabet McAfee. 
 
Den sag kan du læse mere om her.

Læs også:
Sikkerheds-specialist kræver internationalt it-politi

Står Kina bag historiens største hackerangreb?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere