Tegning: Lene Sekjær.

Microsoft: Vores virtualiserings-licenser er attraktive

Microsoft mener selv, at selskabet har konkurrencedygtige licenspriser til sin Office-pakke i virtuelle desktop-miljøer. Også selv om en storkunde netop har vendt software-giganten ryggen.

Læs også:
Københavnske hospitaler dropper Microsoft Office

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Region H sparer dagligt 4.000 timer med virtualisering


Software-licenser koster i nogle tilfælde mange penge for kunderne. Også for mange penge.

Det har Region Hovedstaden erfaret, hvilket har fået den til at kyle Microsofts Office-pakke på porten for 25.000 læger, sygeplejersker og sosu-assistenter.

Det sker i forbindelse med udrulningen af et kæmpe-projekt med virtuelle desktoppe (VDI) fra VMware på regionens 13 hospitaler.

Fyringen af Microsofts populære kontorpakke skyldes, at software- selskabets licensregler for virtuelle desktoppe ville udløse en merudgift på omkring 40 millioner kroner, hvilket regionen har kaldt en "uacceptabel stor licensomkostning". 

Regionen har nu efter et års forgæves forhandling med Microsoft valgt at hoppe på open source-produktet LibreOffice i stedet.

Spørgsmål til Microsoft
Computerworld har i en mail til Microsoft spurgt, hvordan det kan være, at en så stor kunde som Region Hovedstaden med godt 20.000 Office-licenser skal ud og investere i yderligere 15.000 Office-licenser for at være på omgangshøjde med software-selskabets licenskrav i sit virtuelle desktop-miljø.

Derudover ville Computerworld gerne have svar på, om Microsoft har overvejet at forny sine licensregler til et virtuelt desktop-miljø, og hvornår dette eventuelt ville ske.

Slutteligt har Computerworld spurgt, om software-selskabet frygter, at Office­-kunderne vil sive væk fra Microsoft i takt med, at kunderne ruller virtuelle desktoppe ud.

Ifølge Region Hovedstaden har det nemlig vist sig, at hvis bare én af regionens 25.000 VDI-brugere har adgang til Microsoft Office, så udløser det en betaling for Office-licenser for samtlige fysiske computere/klienter med adgang til det virtuelle desktop-miljø.

Microsofts svar
Microsofts teknologidirektør, Jasper Hedegaard Bojsen, sammenfatter selskabet holdning til sine licensregler i virtuelle miljøer i en mail til Computerworld:

"Hvad, der passer til nogle, passer ikke nødvendigvis til andre. Vi mener, at vi også i forhold til VDI har attraktive og konkurrencedygtige løsninger, men det er klart, at hver kunde har forskellige behov og forudsætninger."

"Derfor kommenterer vi heller ikke på specifikke kunder og den dialog, vi har med dem. Region Hovedstaden er fortsat en værdsat kunde hos Microsoft, og vi fortsætter dialogen om, hvordan it kan medvirke til at skabe større produktivitet og bedre service."

Det svar stiller Computerworld sig ikke helt tilfreds med og prøver igen.

Hvorfor vil I ikke svare på konkrete, generelle spørgsmål om Microsofts licenspolitik i VDI-miljøer, hvor der findes nye og gamle Office-versioner (som der vel i praksis gør i alle virksomheder med mere end få medarbejdere)?

Microsofts svar er denne gang, at selskabet ikke kan udtale sig generelt om VDI-licensregler, fordi det netop ikke handler om, at one size fits all med hensyn til kundernes eksisterende infrastruktur og de licensbetingelser, som kundernes infrastruktur medfører.

"Når det er sagt, så tilpasser vi selvfølgelig - som alle andre softwareleverandører - løbende vores licensbetingelser, så de passer til den teknologiske udvikling," lyder svaret fra Microsoft.

Læs også:
Københavnske hospitaler dropper Microsoft Office

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Region H sparer dagligt 4.000 timer med virtualisering

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Elbek & Vejrup lander tocifrede vækstrater trods coronakrisen
It-selskabet Elbek & Vejrup kan fremvise tocifret vækst på top- og bundlinje i det nye årsregnskab, der blev lukket 30. juni. fremgangen sker på trods af coronakrisen og landets nedlukning.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.