Fogeden: Newsbooster er en nyhedstjeneste

En vigtig begrundelse for fogedforbudet mod Newsbooster er, at der ifølge fogedretten ikke er tale om en almindelig søgemaskine, men derimod en nyhedsudbyder ? og dermed en konkurrent til internetaviserne.

Der er ikke tale om en hasteafgørelse fra fogedretten i København. Afgørelsen fylder 42 sider ? det er meget for en fogedretssag, men det er også en begrundet afgørelse.

Det er allerede blevet understreget af flere jurister, at det kun er en foreløbig afgørelse. Fogedretten har afgjort, at DDF har sandsynliggjort, at Newsbooster har handlet i strid med god markedsføringsskik og krænket internetavisernes ophavsret.

Hvorvidt det rent faktisk er tilfældet, vil først blive slået fast i en retssag med en dom.

I fogedrettens kendelse, fremgår det blandt andet:

Når herefter henses til

  • At forudsætningen for Newsboosters kommercielle virksomhed med dybe links er, at internetmedier producerer materiale, hvortil der kan linkes.
  • At det af Newsbooster anvendte materiale udgør forretningsgrundlaget for de medier, hvortil Newsbooster linker.
  • At Newsboosters nyhedsformidlingstjeneste med dybe links til DDF's mandater er i konkurrence med disse.
  • At Newsbooster, foruden at konkurrere med DDF's mandater, kan forringe annonceværdien af DDF's mandaters hjemmesider, og dermed nedsætte indtjeningsmulihederne for DDF's mandater i bannerannoncer mv.
findes Newsboosters eksemplarfremstilling og tilgængeliggørelse af DDF's mandaters overskrifter og artikler at skade DDF's mandaters interesser urimeligt.

Det betyder, at de funktioner, Newsbooster har tilbudt sine kunder, er i strid med Ophavsretslovens § 71, stk. 2, der handler om brug af information fra databaser.

Fordi det foregår systematisk og med kommerciel interesse, mener fogedretten, at Newsboosters brug af internetavisernes databaser ikke er omfattet af citatretten.

Af samme grund mener fogedretten, at Newsboosters aktiviteter er i strid med Markedsføringslovens § 1 om god markedsføringsskik.

Det er i den forbindelse en skærpende omstændighed, at Newsbooster bliver regnet som en konkurrent til internetaviserne, fordi tjenesten fungerer som en formidler af nyheder.

I fogedrettens afgørelse er Ophavsretsloven klar nok. Selv om internetaviserne kan benytte sig af tekniske blokeringer som eksempelvis en robots.txt-fil på webserveren, så ændrer det ikke noget på ophavsretten og den kommercielle udnyttelse af den.

Robots.txt svarer til en kopibeskyttelse, som ikke indvirker på, hvem der har rettighederne. Men ligesom kopibeskyttelse af software kan det muligvis i fremtidige afgørelser være en skærpende omstændighed, hvis et websted bevidst har omgået et andet websteds beskyttelse mod søgerobotter.

Relevante links:
Newsboosters danske hjemmeside
Danske Dagblades Forening
Ophavsretsloven (fra Ophavsret.dk)
Markedsføringsloven (Retsinfo.dk)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.