Godt for helbredet at arbejde hjemme

Distancearbejde gør glad og tilfreds. Mindre stress suser rundt i kroppen. Man får mere fra hånden. Man sparer transporttiden, men arbejder til gengæld flere timer om ugen. Det er den erfaring ni ud af ti ansatte i British Telecom har, ifølge en ny undersøgelse.

Dagligdagen på kontoret er stressende. Derhjemme kan man bedre høre, hvad man selv tænker og få lavet et seriøst stykke arbejde. Man spilder heller ikke en masse tid på at transportere sig til og fra jobbet. Og det er skønt at kunne indrette arbejdstiden fleksibelt, så den harmonerer med ens øvrige tilværelse.

Det er med andre ord sundt og tilfredsstillende at være distancemedarbejder. Sådan er hovedkonklusionen i en spørgeskemaundersøgelse med svar fra 1874 ansatte i Englands telegigant, British Telecom (BT). Den er foretaget af University of Bradford i samarbejde med UK Centre for Economic and Environmental Development

90 procent af de hjemmearbejdende i BT erklærer, at de er tilfredse eller meget tilfredse med den måde at arbejde på. 73 procent finder, at balancen mellem arbejdsliv og familie- og fritidsliv er god.

Set med arbejdsgiverens øjne er det sunde hjemmearbejde også en god ting. Til nyhedstjenesten ZDNet siger ledelsen i British Telecom, at selskabet nyder godt af øget effektivitet, høj arbejdsmoral og lavere sygefravær.

Glip af samvær og forfremmelse

Men selvom fordelene dominerer, er det naturligvis ikke udelukkende rosenrødt at arbejde på distancen.

De britiske undersøgelsesdeltagere fortæller nemlig også, at man kan komme til at føle sig isoleret derhjemme. Der er dage, hvor de savner at være til stede i et fagligt fællesskab. De kan også føle, de mangler det sociale samvær med kollegerne.

Nogle frygter også at gå glip af forfremmelser eller andre anerkendelser fra deres ledere. De føler, det er svært at være synlig nok som distancemedarbejder. Man er måske "ude af øje, ude af sind."

Desuden svarede nogle, at de føler, at distancearbejdet mere eller mindre forringer deres livskvalitet, fordi det samtidig fører til, at arbejdstiden løber løbsk og resulterer i massivt overarbejde.

For 69 procents vedkommende er deres ugentlige arbejdstid steget, siden de fik hjemmearbejdsplads. Og for 45 procent af disse, er der tale om mere end ni timers ekstra arbejde om ugen.

Antallet af distancearbejdere i Europa er fordoblet de sidste tre år. Nu har 20 millioner europæere en hjemmearbejdsplads - det svarer til 7,4 procent af arbejdsstyrken.

Relevante links:

Sustainable Teleworking - et forskningsprojekt om distancearbejde finansieret af EU.

Rapporten om erfaringerne med telearbejde i British Telecom (i pdf-format)

Spørgeskemaet som BT-medarbejdere besvarede




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere