Artikel top billede

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige

Den offentlige it-chefs værktøjkasse er gået fra at indeholde én skruetrækker til kravet om at være bevæbnet med en hel palette af kompetencer.

Læs også:
Offentlige it-chefer er hårdt ramt af spare-krav

Ligesom det perfekte menneske er utopi, så findes den perfekte it-chef heller ikke. 

Mens riget fattes penge, er der dog visse kompetencer og kvalifikationer, der er helt nødvendige for at være med på beatet i den offentlige sektors satsning på it i disse år, hvor der bliver stillet større krav til indholdet i it-chefens værktøjskasse. 

Det mener Jørgen Kristensen Rasch, der udover at være it-chef i Egedal Kommune, også er formand for Foreningen af kommunale it-chefer (KITA). 

"Før i tiden gik den offentlige it-chef med skruetrækker i serverrummet. I dag er han en mere central brik i de offentlige forandringsprocesser, hvor it-chefen skal have et skarpt overblik over muligheder it-infrastrukturen," siger Jørgen Kristensen Rasch. 
 
It-chefen med det gode hjerte
Han påpeger, at dagens offentlige it-chef ikke nødvendigvis behøver at have den helt dybe it-forståelse som før i tiden, men derimod skal chefen favne bredt på en lang række andre områder. 

"Naturligvis skal en offentlig it-chef have forståelse for, hvad teknologien kan og ikke kan. Derudover skal fremtidens it-chef kunne læse og forstå en forretning, it-chefen skal have et bredt netværk og favne bredt for at hjælpe til i en stor samling af virkeligheder," lyder det fra Jørgen Kristensen Rasch. 

Han tilføjer, at denne store samling af virkeligheder berører alt fra lovgivning, procesoptimering, teknologiopdatering, økonomisk forståelse, kreativitet, medarbejder-motivation og gerne antropologiske evner. 

"En it-chef skal have en interesse i andre mennesker af et godt hjerte, og forstå, hvordan it både kan forsyne og udvikle forretningen ved at understøtte og forandre eksisterende løsninger. Derfor er detaljeret viden om teknik ikke så vigtigt længere, men det er derimod projektleder-evner," forklarer Jørgen Kristensen Rasch.  
 
Fra håndværker til procesmager
Men sådan har det ikke altid været. 

For med internettets udbredelse i 1990'erne begynder den kommunale it-chef ifølge Jørgen Kristensen Rasch at ændre sin rolle fra håndværker til at have en mere producerende rolle i forretningen, hvor især bibliotekerne bliver brugt som offentlige fyrtårne til at få borgerne drejet ind på nettet. 

Sådan bliver det i fremtiden

Op igennem 00'erne bliver chef-rollen udvidet til også at indgå taktisk i forandringsprojekterne, hvorimod den kommunale it-chef i dag har en mere strategisk rolle som proaktiv kuglestøder til ideer omkring, hvordan en offentlig myndighed kan optimere sin forretning med digitalisering.
 
Det stiller krav til viden om strategi og ledelsesmæssige evner, mener Jørgen Kristensen Rasch. 

"I dag er der mange flere lag i jobbet som it-chef, hvilket især kræver økonomisk forståelse og systematik. Vi er gået fra at trække tal ud i databaser til at blive procesmagere," siger han. 

Langt til private tilstande

Det billede kan vicedirektør i Økonomistyrelsen, Lars Frelle-Petersen, godt genkende, efter at han i mere end 10 år har været med til at arbejde med nationale it-strategier i det offentlige Danmark.
 
"It-chefen skal ikke længere bare købe standard-software og få serverne til at køre. I eksempelvis en myndighed som Skat med stor fokus på it er it-chefen forfremmet til direktør, fordi Skat i højere grad minder om en privat organisation," fortæller Lars Frelle-Petersen.  
 
Han erkender dog, at Skat er en af de få offentlige myndigheder, hvor it-chefen får en direktørtitel, hvilket ellers er tendensen i det private erhvervsliv.
 
"Generelt vil jeg mene, at offentlige it-chefer ikke kommer op på direktionsgangene," siger Lars Frelle-Petersen.
 
Mulighederne halter
At den offentlige it-chef må blive længere nede i organisationsdiagrammet skyldes en stor forskel på kravene til de offentlige myndigheder og it-chefernes kompetencer, hvilket derfor får kommunale økonomidirektører til at påtage sig ansvaret for it-projekterne.  
 
Ifølge Lars Frelle-Petersen har det offentlige Danmark også i modsætning til den private sektor langt igen med at realisere alle mulige økonomiske gevinster med it.
 
"Grundlæggende halter vores muligheder for at se lyset i it-brugen. For private virksomheder handler det altid om bundlinjen, og det mindset har man ikke altid i det offentlige. Nogle myndigheder har heller ikke størrelsen eller viden til at drive en topmoderne it-virksomhed," lyder det fra Lars Frelle-Petersen.
 
Han mener derfor, at vi i de kommende år vil se en større konsolidering i det offentliges brug af it i virksomheder som eksempelvis Statens IT og Udbetaling Danmark, hvor både samlingen af spidskompetencer og stordriftsfordele er værktøjerne til at få mest it-effektivisering for pengene i vort lille kongerige.

Læs også:
Offentlige it-chefer er hårdt ramt af spare-krav
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere