Danske dagblade går efter Visator

Danske Dagblades Forening har indledt en fogedsag mod nyhedstjenesten Visator, som linker dybt til de danske avisers hjemmesider. Men de danske stiftere har solgt aktiviteterne til Singapore.

Danske Dagblades Forening har indledt en ny sag om såkaldte dybe links til artikler på avisernes hjemmeside.

Foreningen slæber selskabet bag nyhedstjenesten Visator, Web Intelligence Technology ApS, i fogedretten for at få stoppet tjenesten.

Den nye fogedsag kommer, efter det i sommer lykkedes aviserne at få fogedretten til at nedlægge forbud mod en anden nyhedstjeneste, Newsbooster.

Danske Dagblades Forening er utilfreds med, at nyhedstjenesterne linker systematisk til artiklerne på avisernes hjemmesider og har det som deres forretningsgrundlag.

Flyttet til Singapore

Ifølge direktøren for Danske Dagblades Forening, Ebbe Dal, er Visators udnyttelse af avisernes artikler grovere end Newsboosters. Visator sender nemlig dele af artiklerne med ud i de nyhedsbreve, som kunderne abonnerer på. Det gør Newsbooster ikke.

Ebbe Dal ser udsendelsen af selve teksten som et brud på ophavsretslovens bestemmelser om eneret.

Afgørelsen i fogedsagen mod Newsbooster gav panderynker hos Visator i sommer. De danske stiftere besluttede sig til at sælge selve udbuddet af den danske tjeneste, som i dag drives fra Singapore af andre ejere. Hvem det er, ønsker administrerende direktør Anders Nielsen fra Web Intelligence Technology ikke at oplyse, ud over at det "internationale forretningsfolk". Han henviser i stedet til Singapore-selsabet.

Anders Nielsen har svært ved at forholde sig til den fogedsag, som Danske Dagblades Forening har anlagt. Hans selskab kan ikke lukke for en tjeneste, som selskabet ikke driver, påpeger han.

- Men der er fortsat en danske adresse, konstaterer Ebbe Dal, der betegner manøvren med at sælge den danske Visator-tjeneste til udlandet som "et krumspring".

Kunderne blev mistroiske

Det danske selskab, der på Visators hjemmeside står opført som "lokal partner", driver også fortsat nyhedstjenesterne i Sverige, Schweiz, Tyskland og Storbritannien. Det ejer også teknologien bag de nyhedssøgninger, som kunderne kan abonnere på.

Anders Nielsen mener ikke, at der er noget ulovligt i selskabets forretningsmetode. Han fortæller dog, at salget af den danske tjeneste til Singapore-selskabet skyldtes fogedforbuddet mod Newsbooster.

- Vi kunne se, at vi selv kunne risikere en fogedsag, og samtidig blev kunderne mere mistroiske på grund af fogedforbuddet, forklarer han.

Anders Nielsen venter nu spændt på udfaldet af den såkaldte justifikationssag, der endelig skal afgøre sagen mod Newsbooster.

Tager et skridt ad gangen

Ifølge Ebbe Dal er der faldet domme i både Tyskland og Holland, som lægger sig op ad det danske fogedforbud, men det passer ifølge Anders Nielsen ikke.

Alligevel mener Ebbe Dal at se tegn på, at domstolene i de europæiske lande ikke vil acceptere nyhedstjenester baseret på dybe links.

- Men vi har endnu ikke fået Singapore med, konstaterer dagbladenes direktør.

Han spekulerer ikke i, hvad der skal ske, hvis det ikke lykkes at stoppe Visator gennem den danske fogedsag.

- Vi tager et skridt ad gangen, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere