16-årig får dom for at fildele på netparty

Rasmus Kjeldgaard er i byretten dømt til at betale 36.000 kroner i erstatning til Antipiratgruppen for at have stillet musikfiler til rådighed via et netværk på et razzia-ramt netparty. Men dommen bliver anket, for teenagerens far nægter at acceptere skærmdumps som bevismateriale.

Det skal koste Rasmus Kjeldgaard 36.000 kroner i erstatning at stille 2500 musikfiler på sin computer til rådighed for andre. Det fastslog dommer Michael Kistrup i Københavns Byret i dag.

Oven i erstatningsbeløbet kommer en regning for sagsomkostninger på 5000 kroner.

Dermed er den meget omtalte retssag, der udsprang af en razzia på et netparty i Esbjerg i 2001, kommet et skridt videre.

Antipiratgruppen, der repræsenterer organisationer for musikere og andre rettighedshavere, indgik efter netpartiet forlig med 150 af deltagerne. Derved fik de - ifølge Antipiratgruppen - rabat på godt 50 procent af erstatningskravene.

Den dengang 14-årige Rasmus Kjeldgaard nægtede at have begået noget ulovligt. Derfor har sagen nu været til behandling i byretten.

I dag kunne parterne få konklusionen at høre, men hele domme, dens præcise ordlyd og dens præmisser på tryk er dog endnu ikke tilgængelig.

Det ligger dog fast, at Antipiratgruppen ikke fik medhold i alle sine påstande, blandt andet lykkedes det ikke at få Rasmus Kjeldgaard dømt til at skulle slette ulovlige musikfiler på sin computer på grund af manglende bevis.

Skærmdumps og ingen vidner

Om Rasmus Kjeldgaard kommer til at betale afhænger af, om Østre Landsret også kommer frem til den konklusion, at han har krænket kunstneres rettigheder.

Dommen bliver nemlig anket til landsretten, oplyser Rasmus Kjeldgaards advokat Per Overbeck.

Han er stærkt utilfreds med, at hans klient kan dømmes på baggrund af to udskrifter, der angiveligt viser skærmbilleder fra Rasmus Kjeldgaards computer, da den blev beslaglagt på netpartiet.

- Det er uholdbart, hvis man kan få en person dømt til at betale et anseeligt beløb alene ved at komme med et papir. Ikke engang personen, der har lavet skærmprintet, blev ført som vidne i retten, siger advokat Per Overbeck.

Han vurderer, at de anvendte skærmdumps hverken kan fastslå, fra hvilken pc de stammer, hvornår de er taget, eller hvem der har brugt computeren.

Også Rasmus Kjeldgaards far er fortørnet over, at hans søn kan blive dømt alene på baggrund af skærmdumps.

- Sådan nogen kan enhver dreng i tredje klasse jo lave og mingelere med. Hvis det er bevismateriale, så får vi det svært i Danmark. Det er ikke bare tyndt, det er slet ikke noget bevis, siger Niels Jørgen Kjeldgaard til Computerworld Online.

Han sætter samtidig spørgsmålstegn ved selve erstatningsbeløbet og undrer sig over, hvordan Antipiratgruppen kan stille krav om det uden at føre bevis for, at der rent faktisk er sket et tab på grund af ophavsretskrænkelser.

Antipirater: Beviserne holder
I Antipiratgruppen er der derimod sejrsglæde at spore. Advokat Torben Steffensen fra advokatfirmaet Johan Schlüter påpeger desuden, at en håndfuld andre retssager også er blevet afgjort med skærmdumps som bevismateriale.

- Man kan altid diskutere, hvor langt man skal gå for at føre beviser. Men vi mener ikke, der er grundlag for at betvivle rigtigheden af disse skærmdumps, og det har dommeren givet os ret i, siger han og tilføjer, at retssikkerheden til fulde til stede i denne sag.

- Ved at stille spørgsmålstegn ved rigtigheden af dem, insinuerer man jo, at vi er inde og lave fiktive skærmdumps. Men det ville jo være den letteste ting i verden at modbevise, at vores skærmbilleder ikke er de rigtige. Rasmus Kjeldgaard kunne jo bare selv have lavet skærmdumps af sin computer, siger Torben Steffensen.

Antipiratgruppen har siden årsskiftet anlagt flere end 600 sager om piratkopiering. 25 af dem er verserende retssager.

- Vi er tilfredse med, at vi har fået medhold i vores påstand. Men dommen betyder ikke noget særligt. Den cementerer og fastslår blot den klare retsstilling, der er på dette område, siger Torben Steffensen, Antipiratgruppen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere