Artikel top billede

"Det er en pc stort set uden begrænsninger, og inden for fem år forudser jeg, at det vil være den mest populære form for pc, der bliver solgt i Amerika," udtalte Microsoft-stifter Bill Gates om tablet-pc'en i 2001.

Derfor vil tablet-pc'en ændre alt ved dit it-forbrug

ComputerViews: Tablet-pc'ens indtog i vores private og professionelle liv har mærkbare konsekvenser for vores it-forbrug.

Læs også:
Pc'en er på vej til at uddø: her er dens afløsere

Her risikerer din mobile løsning at floppe fælt

Guide: Bliv effektiv med tablet-pc'er og smartphones

Computerviews: Det er nok de færreste, der efterhånden vil anfægte tablet-pc'ens berettigelse på gadget-hylden.

Jo, der er plads til endnu en produkt-kategori, lød det fra nu afdøde Steve Jobs, da han i januar 2010 præsenterede den første iPad.

Han - sammen med resten af industrien - fik ret: Millioner og atter millioner af tavle-computere langes nu over diskene rundt omkring i verden.

Alligevel kan tablet-pc'ens markante fremmarch fortsat overraske.

Da jeg i sidste uge befandt mig ved Microsofts årlige Sharepoint-konference i Los Angeles, var en overraskende stor del af de 7.500 deltagere udstyret med iPads og dens artfæller.

Og de blev ikke kun brugt til at tjekke mail eller Facebook - nej, de blev brugt til egentligt arbejde.

Et reelt arbejdsredskab

Koblet med et tastatur er tablet-pc'en nemlig et reelt arbejdsredskab og tilmed et redskab, der har en markant bedre batteritid end traditionelle, bærbare computere, og i de fleste tilfælde også fylder og vejer mindre.


En Asus- og en Apple-tablet side som side - begge koblet sammen med et eksternt tastatur. Foto: Mikkel William Nielsen.

Alting ændres på ultra-kort tid

Tablet-pc'en blev introduceret allerede tilbage i 2001 af Bill Gates.

Dengang floppede den som et mainstream-produkt, men da iPad'en og de mange spændende Android-produkter kom på markedet en del år senere, var forbrugerne klar til at tage dem til sig. Også i arbejds-sammenhænge.

Nu udvikles der apps i den helt store stil, så der snart ikke er den software, der ikke også findes til denne platform.

Det gælder også de tungere løsninger - heriblandt Microsofts Sharepoint-platform, der også i stigende grad finder vej til tablet-pc'en og smartphonen, hvilket var et af emnerne på sidste uges konference.

Uanset om det er CRM, BI, ERP eller kontorpakker, så er tiden, hvor løsningerne kun kunne anvendes på den tradionelle pc, nu snart en saga blot.

Her er konsekvenserne af tablet-boomet

Den traditionelle pc bliver i det hele taget i stigende grad udfordret af tablet-pc'erne, viser de aktuelle salgstal for det globale marked.

Det er konsekvenserne af denne tendens, der sættes fokus på i en netop offenliggjort Gartner-rapport.

"I løbet af de kommende fem til 10 år vil tablets fremkalde forandringer inden for form-faktorer: modulære designs vil give tablets nye funktioner, så de bliver cross-platform-lederen," skriver Gartner.

"Tablets vil blive erstatningen for mange af de produkter, forbrugerne ofte har med sig. Tynde og lette mobile pc'er med tablet-lignende features vil blive mainstream og skubbe nogle af de større pc-designs, der har været normen, væk."

Analysehuset hæfter sig ved, at én tablet-pc kan erstatte adskillige produkter, når den eksempelvis kobles sammen med et fysisk tastatur, en projektor eller noget helt tredje.

Hvad gør virksomhederne?

Mens konsekvenserne synes ret åbenlyse blandt privat-forbrugerne, er det endnu svært at spå om, hvordan tablet-pc'en vil få en indflydelse på virksomhedernes brug af it.

Mange virksomheder har allerede investeret i tablets til medarbejdere og udviklet både interne og eksterne apps. Om konseksvensen på sigt bliver, at den traditionelle pc må lade livet, er dog endnu usikkert.

En tablet-pc kan, når den kobles sammen med et eksternt tastatur og en ekstern skærm, pludselige bruges i rigtig mange professionelle sammenhænge.

Når Windows 8 rammer markedet med dets touch-interface, kan it-afdelingen også understøtte tablet-platformen fuldt ud med udrulninger af ny software og sikkerheds-patches.

Spørgsmålet er, om det er nok til, at it-chefen ligefrem vil fravælge den traditionelle pc, næste gang der skal handles udstyr?

Måske er det i dag værd at kaste et blik på, hvad Bill Gates rent faktisk sagde, da han præsenterede tablet-pc'en tilbage i 2001:

"Det er en pc stort set uden begrænsninger, og inden for fem år forudser jeg, at det vil være den mest populære form for pc, der bliver solgt i Amerika," udtalte Microsoft-stifteren i sin åbningstale på Comdex i 2001.

Her 10 år senere er den forudsigelse godt på vej til at blive realiseret.

Læs også:
Pc'en er på vej til at uddø: her er dens afløsere

Her risikerer din mobile løsning at floppe fælt

Guide: Bliv effektiv med tablet-pc'er og smartphones




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere