Artikel top billede

Derfor går Danmark glip af gigantiske datacentre

Mens Finland, Sverige og Island tiltrækker de store cloud-datacentre, så forbigås Danmark. Det er der en grund til.

Læs også:

Svensk sorg over Facebooks valg af nyt datacenter

Her åbner 180.000 kvadratmeter CO2-neutralt datacenter

Finland fik Google, Sverige scorede Facebook, og det britiske selskab Verne Global har slået dørene op for et kæmpe datacenter på Island

Danmark bliver derimod forbigået gang på gang, men det er der ifølge direktør i co-locationsselskabet Interxion, Peder Bank, ingen grund til.
 
"Danmark står ved en skillevej, hvor vi skal beslutte os for, om vi vil tiltrække de store it-selskaber, som også offentlige og private virksomheder kan drage fordel af," siger Peder Bank.
 
Han forklarer, at cloud er en trend, der er kommet for at blive, og dermed vil andre store it-selskaber inden for kort tid give sig i kast med at bygge datacentre.
 
Perfekt sted for skyen - eller?
I den forbindelsen beskriver Peder Bank ligefrem Danmark som et "perfekt sted for cloud-datacentre".

"Vi har grøn strøm med energi fra norske elve og danske vindmøller, der ofte har overproduktion om natten. Derudover har vi dygtige folk, og vi er godt forbundet med fiber ned igennem Europa, igennem nordatlantiske kabler og også østpå," lyder det fra Interxion-direktøren.

Strømmen er desværre dyr og danske lønninger høje, så festen stopper her. Strømmen kan nemlig fås billigere andre steder hos vores nordiske naboer. 

Så meget koster et datacenter 
Ifølge Peder Bank vil et middelstort datacenter på 5.000 kvadratmeter højst skulle bruge 200 mand fordelt på 50 elektrikere og ingeniører til at drive strøm, køling og sikkerhed. Dertil skal der bruges yderligere omkring 100 håndværkere og rengøringsfolk. Sidst - men ikke mindst - 50 it-administratorer og -supportere.
 
"I et homogent servermiljø vil 50 on location være nok, mens andre - og størstedelen - af arbejdsstyrken kan sidde i andre lande," siger Peder Bank, der så regner med omkring 200 folk fast tilknyttet til et datacenter hertillands.
 
I meget runde tal vil de 200 folk med en årsløn på 500.000 kroner koste 100 millioner kroner, men det er ifølge Peder Bank bare en brøkdel af, hvad strømmen vil koste.
 
Han regner med, at et datacenter på 5.000 kvadratmeter vil sluge omkring tre kilowatt timer per kvadratmeter døgnet rundt fordelt på to kilowatt timer til servere og en på den omkringliggende infrastruktur.
 
Det giver 2.160 kilowatt time per kvadratmeter om måneden og et samlet forbrug på cirka 130 millioner kilowatt timer om året. Peder Bank oplyser, at udenlandske kunder betaler 1,5 krone per kilowatt time, hvilket vil give en årlig pris på knap 200 millioner kroner i runde tal.
 
Kræver politikere på banen

Til sammenligning koster strømmen i Nordsverige ifølge Luleå Energi vejledende omkring 70 øre per kilowatt time, mens den i Sydsverige ligger på godt 80 øre - altså det halve af el-prisen i Danmark.
 
I det tænkte eksempel med et 5.000 kvadratmeterstort datacenter ville det årlige el-forbrug så koste 100 millioner kroner mindre i Sverige i forhold til Danmark.
 
"Regnestykket er lidt forsimplet. Hvis vi vil have arbejdspladser og afledende effekter til byggebranchen, tiltrækning af lignende it-virksomheder og it-eksperter, der flyver ind i landet og overnatter på vores hoteller, så skal der nok ske noget fra politisk side," lyder det fra Peder Bank.
 
"Vi har en rolig undergrund uden askeskyer og et fredeligt samfund med pålidelige medarbejdere. Derfor mener jeg, at familien Danmark skal se at gøre os lækre for udenlandske datacenter-investorer. For i dag står vi ved rorpinden og taler om innovation og vækst, men i den modsatte ende af båden fosser vandet ind, når vi mister de udenlandske investeringer," siger han.

Læs også:

Svensk sorg over Facebooks valg af nyt datacenter

Her åbner 180.000 kvadratmeter CO2-neutralt datacenter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere