Danske teleinvesteringer styrtdykker

Efter 10 års uafbrudt vækst faldt de danske teleinvesteringer sidste år med 3,2 milliarder kroner, hvilket er et fald på knap 30 procent i forhold til året før. Det kommer ubelejligt for teleproducenterne, som kæmper for at nedbringe gælden.

Den hårde konkurrence og det kortsigtede fokus på bundlinjen i den danske telesektor viser sig nu også i investeringerne, som sidste faldt med 3,2 milliarder kroner.

Det var fald på knap 30 procent i forhold til 2001, hvor den danske telebranche investerede 10,8 milliarder kroner.

Betalingen for 3G-tilladelser fra UMTS-auktionen i efteråret 2001 indgår ikke i tallene, som stammer fra IT- og Telestyrelsens Teleårbog 2002.

Positive tegn

Man skal tilbage til 1999 for at finde et år, hvor der blev investeret færre penge i telebranchen end 2002, men det ser IT- og Telestyrelsens direktør, Jørgen Abild Andersen, som et positivt tegn.

- Det er ikke overraskende, at investeringerne i den danske telesektor faldt i 2002 i forhold til 2001. Samme tendens kan også ses i andre lande. Men det er positivt, at telesektoren i Danmark trods alt fastholder det høje investeringsniveau fra slutningen af 1990?erne, siger han.

Faldet i investeringerne på 30 procent står slet ikke mål med omsætningen i den danske telebranche, som kun faldt med 2,4 procent fra 2001 til 2002, hvor den endte på 34,5 milliarder kroner.

Samtidig kommer de færre investeringer ubelejligt for teleproducenterne, som efter flere år med underskud nu kæmper med at afvikle gælden.

Hvor salget af mobiltelefoner har været en kæmpesucces, har det nemlig knebet for producenterne med at tjene penge på udstyr som for eksempel telemaster.

Aktieanalytiker Bjørn Schwarz fra Sydbank skriver i et nyhedsbrev fra Københavns Fondsbørs, at sektoren har været gennem tre års nedtur, og at der nemt kan gå et år endnu, før opturen kommer.

Ifølge Bjørn Schwarz er problemet, at mange teleselskaber har overinvesteret. Han mener, at teleselskaberne nu håber på at kunne nedbringe gælden ved også at nedbringe investeringerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?