Artikel top billede

Topchefer udskiftes på stribe - skiftetid i it-branchen

De øverste chefer for de største it-selskaber ryger ud på stribe.

IBM's beslutning om fra 1. januar 2012 at udskifte topchef Sam Palmisano med Virginia Rometty er blot den seneste i en række af markante udskiftninger af it-branchens topchefer i den seneste tid.

Mere end 900.000 it-ansatte verden over skal nemlig vænne sig til ny topchef.

Flere af verdens største it-selskaber har i de seneste måneder af forskellige grunde udskiftet deres topchefer, og som altid indvarsler en ny topchef nye tider, nye signaler og en ny måde at gøre tingene på.

IBM's udskiftning af topchefen ventes at ske uden den store bølgegang.

Det skyldes, at Palmisano bliver siddende som bestyrelsesformand, mens Virgina Rometty i mange år har siddet i IBM's øverste ledelse, hvor hun har været med til at formulere også selskabets nuværende strategi.

Det kan du læse mere om her.

IBM er målt på ansatte verdens største it-selskab med godt 420.000 medarbejdere og er med knap 3.900 ansatte i Danmark blandt Danmarks største it-virksomheder.

Død efter kræft

Den nok mest omtalte topchef-udskiftning faldt i august, da Apples mangeårige kronprins, Tim Cook, endeligt overtog det formelle ansvar for nyere tids vel nok største it-succes, Apple.

Det skete blot få måneder før den mangeårige topchef, Steve Jobs, døde af kræft 5. oktober. Det kan du læse mere om her.

Tim Cook havde inden den formelle udnævnelse i flere længere perioder fungeret som administrerende direktør for Apple, mens Steve Jobs holdt sygeorlov.

Udnævnelsen af ham var dermed ventet. Apple har godt 60.000 ansatte.

De rodede affærer

Mens udskiftningen af topcheferne i Apple og IBM således sker i god ro og orden og i perioder, hvor selskaberne er i god gænge, er det helt anden historie hos nogle af de øvrige stor-spillere.

Det gælder blandt andre mægtige HP med 325.000 ansatte, hvor den kontante fyring af topchef Leo Apotheker i september skabte bølgegang.

Leo Apotheker røg ud på bag og albuer under et år efter han tiltrådte.

Det skete efter en række meldinger, der i meget høj grad var med til at skabe forvirring og uklarhed om selskabets fremtid, ligesom HP under Leo Apotheker ikke har nået de forventede resultater.

I stedet har selskabet ansat Meg Whitman, tidligere topchef for eBay.

Hende har der været stille om siden udnævnelsen, og der hersker fortsat en del usikkerhed om HP's fremtid.

Også herhjemme har HP fået ny lokal chef, idet den administrerende direktør for den danske forretning, Keld Jersild Olsen, i sommer pludselig fratrådte under mystiske omstændigheder.

I stedet er Jakob Schou Meding bliver ansat som chef for selskabets omkring 500 ansatte i Danmark.

Nye topchefer til CSC og Yahoo

Også Yahoo med godt 13.000 medarbejdere har fået ny chef.

Det skete i september, hvor Carol Bartz telefonisk blev fyret på grund af elendige resultater.

Selskabets bestyrelse har desuden angiveligt været utilfreds med dels hendes håndtering af selskabets søgeaftale med Microsoft, dels selskabets aftale med den kinesiske rigmand Jack Ma, der sammen med Yahoo ejer Alibaba.

Yahoo har endnu ikke fundet en ny topchef, men styres for tiden af finanschef Tim Morse, der er blevet konstitueret som topchef.

Det har øget usikkerheden om selskabets fremtid. Angiveligt skal både Microsoft og Alibaba være på lur efter at overtage Yahoo.

Også CSC, der har 93.000 ansatte verden over, er på jagt efter en ny topchef.

Koncernchef Michael W. Laphen har nemlig meddelt, at han vil gå på pension, så snart der er blevet fundet en afløser - dog senest til næste efterår.

Han har været CEO i CSC siden foråret 2007.

Herhjemme fratrådte selskabets danske topchef, Carsten Lind, pludselig fornylig. CSC indsætter nu amerikaneren John Walsh som ny topchef for selskabets omkring 1.300 ansatte i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere