Artikel top billede

Stor usikkerhed om økonomi bag smartphoneskat

Usikre skøn bag tallene om ny smartphoneskat. Revisor og organisationer sår tvivl om regeringens beregninger.

"Der er stor usikkerhed forbundet med at skønne over provenuet af en genindførelse af beskatningen af fri telefon," skriver regeringen selv i bemærkninger til det nye lovforslag.

Både tabene for statskassen ved afskaffelsen af multimedieskatten.

Og indtægterne ved indførslen af den nye skat på fri telefon afviger da også i lovforslaget fra de første meldninger.

Her fremgik det af forslaget til finansloven, at indtægterne fra den nye skat vil beløbe sig til 50 millioner kroner mod nu et skøn på 75 millioner kroner i lovforslaget.

Tilsvarende blev det i forslaget til finansloven vurderet, at tabene for statskassen ved at tage livet af multimedieskatten vil koste 500 millioner kroner årligt.

Det tal er nu steget i lovforslaget til 675 millioner kroner.

Utrygheden spreder sig

Men selvom det unægteligt ser ud til at blive en samlet lavere regning til danskerne, så skaber ord som "stor usikkerhed" nu åbenlys utryghed hos flere aktører. 

Revisor Niels Sonne fra Deloitte fremhæver eksempelvis, at statens indtægter reelt vil være højere end angivet i lovforslaget.

"Der er ikke medtaget så meget som én krone i forventet provenue-indtægt, som følge af fjernelse af muligheden for bruttolønsordninger med computer med tilbehør," siger Niels Sonne, der undrer sig over det forhold.

IT-Branchen: Meget dyrere
I en fælles pressemeddelelse fra IT-Branchen og Dansk Erhverv er kritikken benhård.

Her lyder påstanden, at indførslen af den nye skat ikke vil indbringe hverken 50 eller 75 millioner kroner, men mindst en kvart milliard kroner.

"Multimedieskatten bliver reelt ikke afskaffet. Det viser tallene med al tydelighed."

"Multimedieskatten bliver nu blot erstattet med en ny skat på digitale arbejdsredskaber, som rammer rigtig mange danskere. Det er et kæmpe selvmål regeringen er ved at lave," udtaler administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen i meddelelsen.

Ifølge de to organisationers beregninger vil mindst 246.000 danskere blive ramt af den nye smartphoneskat.

Du kan læse mere om beregningerne her.

Den nye skat træder i kraft den 1. januar 2012.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere