Artikel top billede

Uden pc: Skole tester ny måde at it-undervise på

En skole er efter en længere forsøgsperiode helt stoppet med at uddele computere til eleverne. Istedet skal it-undervisningen foregå på en anden måde.

Udlevering af bærbare pc'er, tablets og andet computerudstyr har længe været en trend på skoler i Danmark og i vores nabolande.

Nu går den svenske Fröslundaskolen i Eskilstuna, godt 100 kilometer vest for Stockholm, i mod den udvikling med en alternativ og spritny remote desktop-løsning bygget på Microsoft Multipoint Server.

Sådan virker det

Konceptet går ud på, at Multipoint Server kører på en almindelig computer eller lille server i hvert klasselokale.

Computeren/den lille server er skolelærerens arbejdscomputer, som hver elev kobler sig på med en skærm og et tastatur, således at læreren kan overvåge alle tilkoblede elev-skærme.

Det betyder samtidig, at læreren fra sin egen computer/server kan holde øje med elevernes arbejde eller overtage kontrollen over elevens skærm og sågar låse alle elevernes tynde klienter/skærme, hvis læreren ønsker elevernes opmærksomhed.

Det skriver Computerworlds svenske søstermagasin, Computersweden.

Giver økonomisk mening

Fröslundaskolen i Eskilstuna er den første skandinaviske skole, der afprøver Multipoint Server fra Microsoft, efter en pigeskole i Rwanda var den første i verden, der fik ordningen installeret i februar 2011.

Og løsningen giver ifølge skolelederen på Fröslundaskolen ganske god økonomisk mening.

"Eskilstuna Kommune har ikke de økonomiske midler til at hoppe med på konceptet om at uddele computere til alle elever. En anden faktor ved dette projekt er, at vi ikke er sikre på effekten ved blot at lange en computer ud til eleverne," forklarer Tony Lööw, skolechef i Eskilstuna Kommune ifølge Computersweden.

Han vurderer, at hver arbejdsplads med denne form for remote desktop-løsning koster under 2.400 kroner, hvilket er en del under prisen for at købe bærbare eller stationære computere til alle elever.

Til sammenligning koster iPads til alle 2580 elever lærere i den danske Odder Kommune eksempelvis godt 3.000 kroner - inklusiv kurser for lærerne.

Den svenske skolechef fremhæver overfor Computersweden, at oveni besparelser på selve arbejdsstationerne, så sparer Eskilstuna Kommune over halvdelen af driftsomkostningerne ved at køre med selvstændige enheder til eleverne.

Pædagogikken i højsædet

Forsøget med denne form for undervisnings-it drejer sig dog langt fra kun om kronor och ören.

"Den pædagogiske side er den mest spændende. For med Multipoint-løsningen kan lærerne se, hvad eleverne arbejder med og give feedback, hvilket er noget nær den optimale situation i undervisningen," forklarer Tony Lööw til Computersweden.

Indtil videre kører remote desktop-løsningen kun i ét enkelt klasselokale på Fröslundaskolen, men det er planen at installere det alle undervisningslokaler.

Hvis det bliver en succes vil Eskilstuna Kommune rulle maskineriet ud på samtlige kommuneskoler - i første omgang op til og med sjette klassetrin.

Dermed vil skoleeleverne i den svenske kommune få mulighed for at tilgå samtlige programmer på deres lærer-server, som distribuerer programmerne via flerbrugerlicenser.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?