Opråb: Skats tele-snageri bør stoppes omgående

Skats snageri i danskernes teleoplysninger uden retskendelse bør stoppes, mener borgerlig tænketank. "Terrormistænkte har bedre rettigheder end den, der kommer i Skats søgelys," lyder det.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.


"Det her viser jo på fremragende vis risikoen ved, at flere og flere informationer bliver registrerede og loggede."
 
Sådan siger chefjurist hos den borgerlige tænketank, Cepos, og ivrig samfundsdebattør, Jacob Mchangama, vedrørende Skats krav om at få udleveret følsomme teleoplysninger om borgerne hos teleselskaberne uden brug af dommerkendelser gennem en paragraf i Skattekontrolloven.     
 
"Skattekontrollovens paragraf 8d er jo helt uden hæmninger. Så umiddelbart er Skat sådan set på formel, sikker juridisk grund," siger Jacob Mchangama.  

Med henvising til loven kan Skat kræve oplysinger om kunders kommunikation udleveret, som teleselskaberne har gemt i årevis som bogføringdata. 

Teleoplysningerne er stort set identiske med de omdiskuterede logningsdata, der skal slettes efter et år og som kræver dommerkendelser og høje straframmer, før politiet kan få fingre i data.     
  
Adgang til fremtidig data 
Jacob Mchangama ser regelsættet som en generalklausul, der betyder, at Skat til enhver tid vil have adgang til registrerede oplysninger gennem bogføringsdata, hver gang man indfører en ny forpligtelse til at registrere borgere og virksomheder.
 
"Som udgangspunkt viger tavshedspligten for denne her bestemmelse. Dermed er alle normale retssikkerhedsprincipper sådan set koblet af her. Man kan ikke klage, og makker man ikke ret, så får man en bøde," siger Jacob Mchangama.
 
"Og der er jo noget absurd i, at nærmest identiske oplysninger, som Politiets Efterretningstjeneste kun kan få udleveret i meget alvorlige sager med krav om retskendelse, dem kan Skat få udleveret i langt mindre alvorlige skattesager," siger han.  
 
Han mener, at sagen viser, at hensynet til Skat tilsyneladende går forud for borgeren.

Han peger på en lignende sag for nylig, hvor rejsebureauer blev tvunget til at udlevere deres oplysninger om borgere. 
 
Farlig glidebane virkelighed 
"Der er en fuldstændig mangel på balance mellem de kompetencer, som Skat har, hensynet til borgerne, men også virksomhederne, som jo er tvunget til at efterkomme reglen."  
 
"Forsvarerne af logningsbekendtgørelsen har altid sagt, at der ikke er nogen grund til bekymring, fordi oplysningerne kun kan udleveres mod en retskendelse og i sager om alvorlig kriminalitet. Men lige pludselig ser vi nu, at Skat kan kræve de her oplysninger i sager, som ikke har noget med terrorisme eller alvorlig organiseret kriminalitet at gøre," siger Jacob Mchangama.
  
Dermed illustrerer sagen ifølge chefjuristen på fin vis den glidebane som logningsbekendtgørelsen ifølge hans mening åbnede for, og faren ved den voksende registrering af informationer om borgere og virksomheder.  

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.


Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Vodafone gennemfører et af verdens største S/4HANA-projekter på blot en weekend: Sådan er opgaven blevet grebet an
Over en lang weekend gennemførte Vodafone en enorm ERP-migration til SAP’s nyeste kerne S/4HANA. Det skete efter et års forberedelse. Arbejdet med data var nøglen til success, lyder budskabet.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.