Artikel top billede

Foto: iStockPhoto.

Politiet efter fup: Sådan tackler du it-svindlere

Politiet giver her en anbefaling til, hvordan du generelt skal handle, hvis du bliver udsat for it-kriminalitet.

En it-koordinator fra Glyngøre sætter en fælde op for en it-svindler, der under dække af at have tilknytning til Microsoft vil franarre tilfældige danskere penge.

It-manden får ros fra Microsoft og en it-sikkerhedsekspert, der fortæller at den indsamlede dokumentation i sidste ende kan hjælpe med at fange svindlerne.

Men politiets generelle anbefaling lader ikke til at være, at privatpersoner ligefrem skal sætte digitale fælder op for svindlerne for at lokke yderligere information ud af dem.

"Politiets generelle holdning er, at vi anbefaler, at en forurettet part forsøger at sikre sig de data og oplysninger, som har givet anledning til sagen, og dernæst kontakte politiet," siger chefen for National Kriminalteknisk Enhed, Jørn Graversen.

Politiet: Sluk ikke pc'en
Samtidig giver han et meget konkret råd:

"Vi anbefaler også, at man ikke slukker for sin pc, så vigtige data ikke går tabt," siger Jørn Graversen til Computerworld.

Også Microsoft har givet råd i tilfælde af, at du bliver ringet op af fupmagerne i den verserende sag, hvor selskabet har politianmeldt omkring 200 til 300 tilfælde alene i Danmark. 

It-giganten råder simpelthen folk til at lægge røret på, hvis nogle ringer op og påstår at være fra Microsoft.

Samtidig skal man naturligvis aldrig udlevere kontooplysninger, CPR-nummer med videre til ukendte personer, har it-sikkerhedhedschef Morten Juul Nielsen tidligere understreget i en artikel i Politiken.

Roser it-koordinator fra Glyngøre

Politiet ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt it-koordinator Peter Almer Frederiksen fra Glyngøre ligefrem er en helt eller ej, men roser dog hans indsats.

"Vi vil gerne kvittere for, at det, som Peter Almer Frederiksen har foretaget sig, kræver en teknisk viden på området," udtaler Jørn Graversen.

I kølvandet på blandt andet Peter Almer Frederiksens dokumentation og en tilsvarende anden beskrivelse på en hjemmeside, har TDC besluttet at indlede en jagt på, hvem der reelt står bag et dansk telefonnummer, som er brugt af svindlerne i mindst to tilfælde.

Læs også:

Trin for trin: Sådan lokkede it-mand svindler i fælden

Microsoft-svindlere bruger telefonnummer fra TDC

TDC går på jagt efter folk bag svindel-nummer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.