Artikel top billede

Nokia sælger ud: Skiller sig af med 450 patenter

Frasalg af en del af patentporteføljen kan give Nokia midlerne til kommende tiltag.

Computerworld News Service: Nokia har solgt 450 patenter og ansøgte patenter inden for trådløs og videoteknologi til Sisvel International, der er et italiensk firma, der beskæftiger sig med patent-licensering.

De pågældende patenter anvendes i mobile enheder med GSM-, 3G- og LTE-teknologi samt i systemer til optimering af video-kodning, oplyser Sisvel.

Nokia beholder en licens til at anvende patenterne fra handlen, der drejer sig om cirka en sjettedel af Nokias samlede portefølje af både ansøgte og bevilligede patenter.

Trådløse standarder

Nokia har ifølge Sisvel beskrevet omkring 350 af de pågældende patenter og ansøgte patenter som essentielle for trådløse standarder såsom GSM, 3G og LTE (long term evolution).

Det betyder, at ikke alene Nokia men også andre mobilproducenter sandsynligvis vil anvende dem.

Sisvel vil overholde alle eksisterende licensaftaler om patenterne mellem Nokia og andre virksomheder, oplyser firmaet, som er ved at opbygge en pulje af patenter inden for LTE.

Sisvel driver i forvejen en sådan patentpulje inden for DVB-T digitalt tv og administrerer desuden licensering af patenter inden for komprimerings-standarderne MP3 og MPEG.

Nokias patentportefølje består stadig af mere end 30.000 individuelle bevilgede og ansøgte patenter.

Styrken ved Nokias portefølje viste sig med al tydelighed sidste år, da selskabet indgik forlig i et juridisk slagsmål med Apple.

Forliget inkluderede en god sum penge og løbende betaling af royalties fra Apple til Nokia.

Patenter er blevet et sværd, der ivrigt svinges af førende virksomheder i markedet for trådløse teknologier såsom Apple og Samsung, men fungerer samtidig også som en finansiel redningskrans for trængte virksomheder.

For eksempel håber Kodak på at holde hovedet oven vande ved at sælge ud af sin patentportefølje, mens Google opkøber Motorola Mobility hovedsagelig for at få fingrene i selskabets patenter.

Licens-indtægter på patenter svinger vildt

Markedet for royalties inden for mobile enheder løber ifølge ABI Research årligt op i nærheden af 117 milliarder kroner.

Hvad angår GSM- og 3G-telefoner kan omkostningerne til licensering af essentielle patenter svinge fra under fire procent af telefonens pris, hvis producenten selv har en meget stærk patentportefølje, til et stykke over 10 procent.

I gennemsnit ligger omkostningerne til patentroyalties på mellem syv og otte procent af en mobiltelefons samlede pris, oplyser ABI Research.

Henter flere års omsætning hjem med et snuptag

Frasalg af nogle af dets patenter vil i praksis betyde, at Nokia høster adskillige års forventet, fremtidig omsætning som et engangsbeløb her og nu.

"Nokia kommer til at bruge mange penge, og det her er en måde at skaffe nogle midler," vurderer Carolina Milanesi, der er research vice president for mobile devices hos Gartner.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere