Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Nokias skæbne-regnskab: Alle kigger mod Finland

Nokia offentliggør i dag sit årsregnskab for det stormomsuste 2011, hvor selskabet skrottede Symbian og storsatsede på Windows Phone. Se her, hvad der er på spil.

Læs også:

Mysterium: Ingen ved om Nokias topmobil sælger

Test: Så god er Nokia nye mobil

Der er stillet skarpt fokus på Nokias hovedkvarter i Espoo, Finland, i dag. 

Selskabet vil senere i dag afsløre sit 2011-årsregnskab, der skal overbevise aktionærer og tele-brugere om, at Nokia stadig er en virksopmhed, man kan regne med. 

Morten Imsgard, der aktieanalytiker med fokus på televirksomheder, skriver i en analyse, at Sydbank forventer et salg på 114,9 millioner Nokia-telefoner i fjerde kvartal 2011 - svarende til en markedsandel på 26,6 procent i forhold til 30,8 procent i fjerde kvartal 2010.

"Vi forventer, at salget fordeler sig mellem 96,2 millioner mobiltelefoner og 18,7 millioner smartphones."

Det er ikke mindst Windows Phone-telefonerne fra Nokia, mange holder øje med. Det er nemlig her, selskabet har storsatset og her, man kan få et tegn på, om selskabets fremtid er lys eller mørk.

"Vi estimerer et salg på omkring en million af de nye Nokia Lumia Windows Phones," lyder det fra Sydbank.

Derfor handler det om Windows Phone

Lumia 800 er Nokias falgskib med Microsofts Windows Phone-styresystem og således finnernes forsøg på at gøre comeback i toppen af smartphone-markedet, hvor selskabet har fået baghjul af de mange Android-produkter og Apples iPhone.

Lumia 800 har siden november været til salg i seks andre europæiske lande, og er netop også kommet til Danmark.

Det er dog endnu uklart, hvordan det går med salget - og det kan årsregnskabet måske skabe større klarhed over. 

Der har generelt været store forventninger til samarbejdet mellem Nokia og Microsoft.

Så sent som i denne uge lød en prognose fra IHS, at Windows Phone vil sidde 16,7 procent af smartphone-markedet i 2015. Det er noget af en forventet stigning fra de blot to procent, styresystemet sad på i 2011.

Indtil videre lader boomet dog vente på sig, og i stedet løber Android-producenterne og Apple med kunderne.

Så sent som i går kunne Apple præsentere et imponerende kvartalsregnskab - hvor man blandt andet kunne læse, at salget af iPhone steg med hele 128 procent i det sidste kvartal af 2011 sammenlignet med samme kvartal i 2010, så antallet nåede op på 37 millioner telefoner.

Hårde år for Nokia

De seneste år har ikke været sjove for Nokia, der har måttet indstille sig på en ny tid med fremadstormende konkurrenter som Apple, HTC og Samsung.

I årsregnskabet for 2008 var Nokias indtjening styrtdykket med 38 procent i forhold til året før, så den landede på 385 milliarder kroner. I 2009 var den faldet yderligere til 310 milliarder.

Da Nokia aflagde årsregnskab for 2010, lød omsætningen dog på omkring 321 milliarder kroner, mens overskuddet efter skat var omkring 14 milliarder kroner.

Stephen Elop kom til som topchef i Nokia i efteråret 2010 og igangsatte hurtigt en større oprydningsproces.

I april sidste år fik det den for danskere uheldige konsekvens, at Nokia besluttede at lukke sin store udviklingsafdeling i København med 950 medarbejdere.

Det var en del af en større spareplan, hvor Nokia vil reducere sine driftsomkostninger med en milliard euro fra 2010 til 2013.

Læs også:

Mysterium: Ingen ved om Nokias topmobil sælger

Test: Så god er Nokia nye mobil
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.