Artikel top billede

Danske kommuner smider om sig med dine data

En hel stribe kommuner er i den seneste uge blevet grebet i at lægge borgernes følsomme oplysninger på nettet. Det er en alvorlig fejl, der er meget svær at rette op på.

Læs også:
Borger afslører kommune i sjusk med cpr-numre

Persondata lækket af nordsjællandsk kommune

Ups: Politikeres kreditkort offentliggjort på nettet

Kommune lukker webside efter sjusk med cpr-numre

Carsten havde et brændende ønske om at bygges et shelter på sin grund, der ligger i et naturskønt område ikke langt fra Storedam i den nordvestlige del af Hørsholm, så familien kunne overnatte i den frie natur.

Han ville naturligvis ikke have problemer med kommunen, og han indsendte derfor en forespørgsel og en projektbeskrivelse for at tingene kunne gå helt efter bogen.

Men det kom de ikke til.

Hans byggeri krævede slet ikke en tilladelse fra kommunen, men da han nu havde sendt en brev til kommunen, blev der oprettet en sag i kommunens byggesagsregister.

I den kommunale digitaliserings navn blev sagen lagt online, men Hørsholm kommune glemte at fjerne Carstens cpr-nummer, hvilket betyder, at både navn, adresse og cpr-nummer lå frit fremme på nettet, og det har det gjort siden 2008, hvor ansøgningen om et shelter blev sendt til kommunen.

Du kan læse hele historien her.

Sagen fra Hørsholm er langt fra en enlig svale.

Computerworld har siden historien blev kendt modtaget en hel stribe henvendelser fra borgere, hvis følsomme oplysninger ligger på nettet.

Rebild, Odense, Hørsholm og flere andre har således ikke overholdt lovgivningen, og det er en alvorlig forseelse, der er svært at rette op på igen, lyder det fra både Datatilsynet og en sikkerhedsekspert.

I Rebild kommune har man eksempelvis helt lukket for adgangen til kommunens byggesager på nettet.

"Tidshorisonten for at få åbnet op for arkivet er ikke kendt," kan man nu læse på kommunens webside.

I Hørsholm kommune er der ellers stor fokus på, at der skal være orden i tingene.

"Vi har været gennem en meget grundig gennemgang af de dokumenter, der er lagt på nettet. Vi har gennemset byggearkivet for følsomme oplysninger, hvilket faktisk gjorde, at offentliggørelsen af vores arkiv blev forsinket op mod et halvt år," fortæller Flemming Nielsen, der er centerchef for plan og miljø.

"Netop for at undgå en tilsynssag har vi været meget grundige. Det er i allerhøjeste grad en smutter, og det er første gang, vi har set et problem af denne type," siger han og lover, at fejlen bliver rettet med det samme.

Du kan læse mere om, hvorfor kommunerne har så svært ved at sikre, at borgernes data ikke bliver offentlige her.

Læs også:
Derfor har kommuner så svært ved at sikre borger-data.

Borger afslører kommune i sjusk med cpr-numre

Persondata lækket af nordsjællandsk kommune

Ups: Politikeres kreditkort offentliggjort på nettet

Kommune lukker webside efter sjusk med cpr-numre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere