Artikel top billede

Norge forbyder det offentlige at bruge Google Apps

Norge forbyder alle offentligheder myndigheder at bruge Google Apps. Det er der konkrete grunde til.

Efter en test i den norske by Narvik har det norske Datatilsyn sagt 'fuldt stop' for brugen af Google Apps hos offentlige myndigheder i broderlandet.

Datatilsynet i Norge mener ikke, at Google leverer tilstrækkelig dokumentation for, hvor selskabet opbevarer sine data. 

Samtidig mener tilsynet heller ikke, at Google lever op til de norske regler for opbevaring af persondata.

Derfor har tilsynet forbudt de norske offentlige myndigheder og organisationer at bruge Google Apps af frygt for at kompromittere borgernes personfølsomme oplysninger.

Det skriver Financial Times.

Googles apps paradoks

Beslutningen blev truffet efter en 'test-case' i den norske by Narvik, hvor byrådet havde besluttet at bruge Google Apps til e-mail.

Det norske forbud kommer paradoksalt nok netop, som Google Apps i Europa har fået vind i sejlene. Søgegiganten har eksempelvis lige vundet sin største kontrakt nogensinde med den spanske bank BBVA, fortæller Financial Times.

Artiklen kommer også ind på danske forhold, hvor Odense Kommune for et år siden fik endegyldigt nej af Datatilsynet til at anvende Google Apps i blandt andet kommunens skoler.

Kommunen havde ellers i lang tid gjort sig store anstrengelser for at få lov at bruge Apps i arbejdet. Se en liste over de artikler vi har skrevet om Google Apps og Odense kommune her

Bekymringerne gik blandt andet på, at der ved brug af Googles kalender- og dokumentfunktioner til timeplanlægning og kommunikation med forældre, så var der fare for, at personfølsomme data kunne undslippe til en bredere kreds.

Langt ude i skyen

Også de franske og de tyske myndigheder har sat gang i initiativer, der skal sikre, at personfølsomme data ikke havner i en sky et sted uden for Europas grænser.

Et andet punkt, hvor de multinationale selskaber også tit render panden imod nationale regler, er med hensyn til opbevaring af virksomhedernes regnskaber.

Google, HP, Microsoft og mange andre it-virksomheder
overtræder eksempelvis konsekvent bogføringslovens krav om, at regnskabsmateriale skal opbevares her i landet. Men det er en anden historie.

Ifølge Financial Times viser eksemplerne, at der fortsat er mange panderynker i Europa, når det gælder sikkerheden ved at benytte amerikansk baserede cloud computing-leverandører, især når der hersker usikkerhed om, hvor i verden data bliver opbevaret.

Læs også:

Odense Kommune får nej til brug af Google Apps.

Sådan har Odense brugt Google Apps indtil nu.

Datatilsyn: Der er løsninger for Odense i Google-sag.

Odense: Sådan vil vi få tilladelse til Google Apps.

Det betyder Odenses Google Apps-sag for dig.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere