Artikel top billede

Forbud mod cloud er altså bare en tabersag

ComputerViews: Danske og norske myndigheder har forbudt brugen af Google Apps. Der er mange tabere, men ingen vindere ved at forbyde cloud computing.

Egentlig burde bevægelsen i retning mod cloud computing i det offentlige være ganske ligetil:

Kommuner, regioner og statslige institutioner bliver mødt med massive krav om effektiviseringer og besparelser, samtidig med at cloud er en fremadstormende teknologisk tendens, der potentielt kan opfylde kravene.

Brugen af cloud computing i det offentlig har imidlertid indtil videre været bremset af et klassisk sammenstød mellem bagudskuende lovgivning og fremadskuende innovation.
 
Den nu hedengangne IT- og Telestyrelsen har ellers konkluderet, at kommunerne alene på e-mail kan spare en halv milliard kroner om året ved at benytte Googles cloud-løsning.

Men pengene er kun én side af sagen.

Fleksibilitet, skalerbarhed og driftssikkerhed er andre gevinster, som får Gartner, IDC og Forrester til at udpege netop denne mega-trend som tidens måske mest betydningsfulde.

Alligevel fik Odense Kommune i februar et klart nej fra Datatilsynet til at bruge Google Apps til kommunens lærere, når de skal vurdere elevernes præstationer og udvikling. 

Fornylig kom det frem, at den norske kommune Narvik, efter en test af Google Apps, er også er løbet ind i et klart nej fra den norske pendant til Datatilsynet.

Forbuddene skyldes blandt andet usikkerhed om, hvordan og hvor data opbevares.

Den slags skal der være vished om, hvis man skal leve op til persondataloven.

Løsningen kommer ... på et tidspunkt

Regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi lægger op til en politisk beslutningsproces, der skal åbne døren for cloud-løsningerne.

Samtidig er Datatilsynet i gang med at se nærmere på, om der er uhensigtsmæssige formuleringer i sikkerhedsbekendtgørelsen.

Det er skridt i retning mod den nødvendige tilpasning af datalovgivningen, men nu og her er der en række hindringer for, at offentlige it-chefer kan kaste sig ud i skyen.

Mens vi diskuterer juridiske spidsfindigheder i Danmark og EU, investerer amerikanske skoler og myndigheder i stor stil i cloud-it.

Den danske løsning er ikke at skrotte alle regler og åbne op for et World Wild West.

Omvendt er der ikke den samfundsøkonom, der i dag ikke advarer om, at vi er nødt til at oppe os og gøre forretningen Danmark mere omkostningseffektkiv.

Det er langt hen ad vejen de offentlige it-chefer, der skal være med til at løfte den opgave med it-nytænkning.

Det indebærer blandt andet cloud-løsninger, og derfor står det klart, at der er tre ender, der skal mødes, for at cloud-potentialet kan indfries ­- og jo før, jo bedre:
 
- Myndighederne skal turde modernisering og nytænkning.

Datatilsynet kan som administrator kun klare en del af den opgave - det er politikerne, der skal sikre de nødvendige, lovgivningsmæssige rammer.

- Leverandørerne skal anerkende dataproblemstillingen.

Større gennemsigtighed og en fornuftig dialog med myndigheder og brugere kan hjælpe med til at sikre et gensidigt tillidsforhold.

- It-cheferne skal insistere på at gå efter innovationen, samtidig med at den sunde fornuft og ansvarligheden bevares.

Læs også:

Norge forbyder det offentlige at bruge Google Apps.

Odense Kommune får nej til brug af Google Apps.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere