Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær

Omsider: Første oversigt over alle statens it-projekter på vej

Snart vil danskerne for første gang nogensinde få et samlet overblik over alle statslige it-skandaler og -succeser.

Læs også:
Sådan vil staten stoppe de offentlige it-skandaler

Overblik: Sådan kørte Polsag helt af sporet

Statens beskidte it-vasketøj bliver snart hængt ud til offentligt skue.

For i slutningen af denne måned vil Finansministeriets Digitaliseringstyrelse indsamle og udgive en samlet statusoversigt over alle statslige it-projekter med et budget på mere end 10 millioner kroner.

Det betyder, at vurderinger af blandt andet stærkt forsinkede og budgetkatastrofale projekter som Transportministeriets Rejsekortet og Skats Debitormotor-projekt for første gang nogensinde bliver udgivet samlet, så Finansministeriet - og alle interesserede danskere - kan se den aktuelle status på samtlige store statslige it-projekter.

70 projekter til offentligt skue

I alt vil der være omkring 70 andre statslige it-projekter med i udgivelsen, hvor hver enkelt ansvarshavende myndighed vurderer projekterne ud fra blandt andet omkostninger, tidsforbrug, business case, nuværende og fremtidige risici.

Om det højaktuelle og omstridte Polsag-projekt kommer med i oversigten, er stærkt tvivlsomt, hvis projektet som forventet bliver lukket endeligt ned inden slutningen af februar.

Efter den samlede it-projektoversigt bliver udsendt i slutningen af februar er det planen, at Digitaliseringsstyrelsen hvert halve år sprøjter en ny statusoversigt på gaden. Næste projekt-oversigt forventes derfor at være klar i august.

Skandaler udløser oversigten

Udgivelsen af projekt-oversigten sker som følge af Finansministeriets arbejde med it-skandaler fra maj 2010, der udmøntede sig i rapporten "Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten", hvor blandt andet Polsag var med i skandale-puljen.

Digitaliseringsstyrelsen vil i første omgang ikke blande sig i projekt-redegørelserne, men derimod stå som tovholder af status-oversigten over de cirka 70 igangværende statslige it-projekter, hvor hvert har en værdi af minimum 10 millioner kroner.

For små to år siden besluttede ministeriet at nedsætte et uvildigt Statsligt It-projektråd til vurderinger af alle statslige it-projekter til mere end 10 millioner kroner samt oprette Ministeriernes Projektkontor med bemyndigelse til vurderinger af blandt andet udviklings-metoder og udstationering af projektledere til store, problemfyldte it-projekter.

Nye projekter kommer ikke med

It-projektrådet og Ministeriernes Projektkontor er således sat i verden til at vurdere it-projekter født efter 1. januar 2011, hvilket i skrivende stund kun tæller en god håndfuld - hovedsageligt på grund af folketingsvalget i efteråret 2011.

De nye projekter kommer i første omgang ikke med i oversigten, da de bliver vurderet løbende fra Finansministeriets side.

Ideen er dog, at når statslige it-projekter igangsat efter 1. januar 2011 overstiger mængden af ældre projekter, så vil It-projektrådet og Ministeriernes Projektkontor komme på banen og stå bag vurderingerne af de statslige it-projekter i den samlede halvårlige oversigtsudgivelse.

Læs også:
Sådan vil staten stoppe de offentlige it-skandaler

Overblik: Sådan kørte Polsag helt af sporet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Nu bliver det personligt: Social messaging indtager support og kundeservice
Kunder foretrækker i stigende grad at kommunikere med virksomheder på samme kanaler som de bruger i samtaler med deres venner.