Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær (Foto: Computerworld)

Omsider: Første oversigt over alle statens it-projekter på vej

Snart vil danskerne for første gang nogensinde få et samlet overblik over alle statslige it-skandaler og -succeser.

Læs også:
Sådan vil staten stoppe de offentlige it-skandaler

Overblik: Sådan kørte Polsag helt af sporet

Statens beskidte it-vasketøj bliver snart hængt ud til offentligt skue.

For i slutningen af denne måned vil Finansministeriets Digitaliseringstyrelse indsamle og udgive en samlet statusoversigt over alle statslige it-projekter med et budget på mere end 10 millioner kroner.

Det betyder, at vurderinger af blandt andet stærkt forsinkede og budgetkatastrofale projekter som Transportministeriets Rejsekortet og Skats Debitormotor-projekt for første gang nogensinde bliver udgivet samlet, så Finansministeriet - og alle interesserede danskere - kan se den aktuelle status på samtlige store statslige it-projekter.

70 projekter til offentligt skue

I alt vil der være omkring 70 andre statslige it-projekter med i udgivelsen, hvor hver enkelt ansvarshavende myndighed vurderer projekterne ud fra blandt andet omkostninger, tidsforbrug, business case, nuværende og fremtidige risici.

Om det højaktuelle og omstridte Polsag-projekt kommer med i oversigten, er stærkt tvivlsomt, hvis projektet som forventet bliver lukket endeligt ned inden slutningen af februar.

Efter den samlede it-projektoversigt bliver udsendt i slutningen af februar er det planen, at Digitaliseringsstyrelsen hvert halve år sprøjter en ny statusoversigt på gaden. Næste projekt-oversigt forventes derfor at være klar i august.

Skandaler udløser oversigten

Udgivelsen af projekt-oversigten sker som følge af Finansministeriets arbejde med it-skandaler fra maj 2010, der udmøntede sig i rapporten "Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten", hvor blandt andet Polsag var med i skandale-puljen.

Digitaliseringsstyrelsen vil i første omgang ikke blande sig i projekt-redegørelserne, men derimod stå som tovholder af status-oversigten over de cirka 70 igangværende statslige it-projekter, hvor hvert har en værdi af minimum 10 millioner kroner.

For små to år siden besluttede ministeriet at nedsætte et uvildigt Statsligt It-projektråd til vurderinger af alle statslige it-projekter til mere end 10 millioner kroner samt oprette Ministeriernes Projektkontor med bemyndigelse til vurderinger af blandt andet udviklings-metoder og udstationering af projektledere til store, problemfyldte it-projekter.

Nye projekter kommer ikke med

It-projektrådet og Ministeriernes Projektkontor er således sat i verden til at vurdere it-projekter født efter 1. januar 2011, hvilket i skrivende stund kun tæller en god håndfuld - hovedsageligt på grund af folketingsvalget i efteråret 2011.

De nye projekter kommer i første omgang ikke med i oversigten, da de bliver vurderet løbende fra Finansministeriets side.

Ideen er dog, at når statslige it-projekter igangsat efter 1. januar 2011 overstiger mængden af ældre projekter, så vil It-projektrådet og Ministeriernes Projektkontor komme på banen og stå bag vurderingerne af de statslige it-projekter i den samlede halvårlige oversigtsudgivelse.

Læs også:
Sådan vil staten stoppe de offentlige it-skandaler

Overblik: Sådan kørte Polsag helt af sporet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere