Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Her er de største udfordringer for ny Blackberry-boss

Den nye topchef for Research In Motion får efter alt at dømme travlt med at gøre smartphone-producenten relevant igen, inden det er for sent.

Læs også:

Blackberry-producent har kurs mod et sort hul

Computerworld News Service: Research In Motions nye topchef, Thorsten Heins, har kun ganske kort tid til at genoplive den vaklende smartphone-producent.

Analytikere og branchepartnere regner med, at Heins, der sidst i januar blev forfremmet til at overtage styringen af virksomheden, kun har indtil december til at bevise sit værd.

Til det tidspunkt skal han have fået nye BlackBerry 10-smartphones på markedet og have fået godt gang i salget af tabletten Playbook 2, som efter planen begynder at blive leveret i næste måned.

"Nu er det udførelsen, der tæller. Heins er nødt til at sørge for, at togene kører til tiden," siger Rick Segal, der er direktør for Fixmo, der leverer software til risikostyring til BlackBerry, Apple iOS og Android.

"Hvis der ikke sker noget inden for 24 måneder, så er han færdig. Faktisk så vil det allerede blive grimt, hvis de ikke kommer med nogle produkter til julesalget 2012," tilføjer Segal.

Heins startede hos RIM i 2007 som senior vice president of hardware engineering og blev senere udnævnt til driftsdirektør.

Han overtager topposten på et tidspunkt, hvor denne pioner indenfor smartphones oplever en brat nedgang i sin andel af det marked, som virksomheden selv var med til at skabe.

Både erhvervslivet og forbrugerne vælger i stigende grad Apples populære iPhone eller en af de mange forskellige enheder, der kører det Google-udviklede mobilstyresystem Android, frem for en af RIM's BlackBerry-modeller, som engang ellers dominerende smartphone-markedet.

Derfor står det så skidt til

RIM's strategi med at fokusere på erhvervslivet undermineres af den tendens, at folk i stigende grad er begyndt at anvende deres private mobile enheder til arbejdsrelaterede opgaver.

Virksomhedens andel af smartphone-markedet er stødt blevet mindre i de seneste år. Det gælder især i USA, der er et vigtigt marked for virksomheden, men hvor dens markedsandel er faldet fra 24 procent i tredje kvartal 2010 til kun ni procent i samme periode året efter.

Visse analytikere mener også, at RIM's omdømme har lidt et knæk i kølvandet på adskillige service-nedbrud heriblandt et i efteråret, der ramte BlackBerry-brugere over det meste af kloden.

Derudover hævder flere analytikere, at virksomheden i de senere år også har taget skade af en udbredt kritik af Mike Lazaridis og Jim Balsillie, der delte topposten, indtil den blev overtaget af Heins.

Heins' prioriteter er at finde en ny marketingschef for at styrke RIM's image og at ændre produktudviklings-strategien.

"Vi har brug for at være mere styret af marketing og vi har brug for at være mere forbrugerorienteret, fordi en stor del af vores vækst kommer derfra," udtalte han kort efter sin udnævnelse.

Hvad angår produktudviklingen, vil virksomheden lægge mere vægt på udvikling af prototyper og gøre sig mindre afhængig af den aktuelle praksis med at innovere som en del af produktudviklingen.

"At man skifter topchefen ud, vil ikke i sig selv ændre noget," vurderer Jack Gold, der er analytiker hos J.Gold Associates.

"RIM er også nødt til at få det nye BlackBerry 10 OS ud så hurtigt som muligt - og sørge for at det brillerer."

Giver stadig overskud

Gold tilføjer, at det er vigtigt, at kritikerne husker på, at RIM "ikke klarer sig helt skidt i mange dele af verden" og stadig giver overskud.

I RIM's seneste regnskabskvartal, som sluttede 26. november, offentliggjorde virksomheden et overskud på 1,49 milliarder kroner - hvilket dog er 71 procent mindre end for samme periode året før.

Omsætningen i dette kvartal er i forhold til samme periode året før faldet seks procent til 29,30 milliarder kroner.

"Virksomheden er ikke på vej til at gå helt i glemmebogen," mener Gold.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Blackberry-producent har kurs mod et sort hul




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere